De ce trebuie să țineți cont înainte de a plasa o comandă online. Sfaturi utile pentru clienți de Black Friday

De ce trebuie să țineți cont înainte de a plasa o comandă online. Sfaturi utile pentru clienți de Black Friday Sursa: Arhiva EVZ

Au început campaniile de „Black Friday”, iar comercianții se întrec în oferte cu scopul de a atrage cât mai mulți cumpărători. De asemenea, Protecția Consumatorului atrage atenția cu privire la cumpărăturile pe care le vom face în această perioadă deoarece putem fi păcăliți.

Protecția Consumatorului sfătuiește pe toți cumpărătorii să aleagă produsele din timp, iar înainte să de a plasa comanda să verificam dacă magazinul respectiv există:

„Să verifice component prețului final, daca are sau nu taxele de valoare adăugate incluse, dacă are anumite condiții de transport prevăzute în preț și nu vor depăși ulterior prețul cu care ar fi putut să-l ia din magazine. Un preț este majorat chiar înaintea perioadei de 30 zile obligatorii pentru că prețul cel mai mic în perioada de Black Friday să poată fi utilizat”, a avertizat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Detaliile pe care nu trebuie să le neglijați atunci când faceţi cumpărături de Black Friday

Chiar dacă Black Friday 2022 în România începe pe 11 noiembrie, majoritatea magazinelor au dat startul marilor reduceri încă din luna octombrie. Black Friday este cel mai mare eveniment de cumpărături al anului. Şi chiar dacă reducerile sunt tentante, se recomandă consumatorilor să fie atenți înainte de a comanda un produs.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă efectuați cumpărături online, este recomandat să nu trimiteți banii în avans. Folosiți un serviciu cu plata ramburs, adică achitarea costurilor de către destinatar la momentul livrării bunului. În plus, în momentul în care cumpărați bunuri de la persoane fizice, cereți documentele de proveniență ale acestora (factura sau bonul fiscal cu care a fost cumpărat iniţial produsul de la magazin) şi certificatul de garanție emis de producător.

Verificați datele de contact și recenziile de pe site-ul respectiv

Dacă vânzătorul are propriul site de prezentare, înainte de a face achiziția online, verificați cu atenție unele detalii:

- Trebuie să vedeți dacă respectivul site afișează și o adresă fizică a companiei. Dacă aceasta este corectă se poate verifica la o simplă căutare pe net cu numele companiei.

- Pe aceste site-uri trebuie să figureze și un număr de telefon sau/și un cod unic de identificare fiscală.

- Atenție la site-urile care afișează numai o adresă de e-mail, eventual o adresă Gmail, pentru că acestea pot fi într-un procent extrem de mare o „gaură neagră” pentru bugetul dumneavoastră.

- Achiziționați produse de pe site-urile mari specializate pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit. Aceste site-uri intermediază livrarea de produse comercializate și de alte companii. Drept urmare, înainte de a încheia tranzacția, verificați recenziile comerciantului pe care marile platforme de eCommerce nu le cenzurează.

- Păstrați întotdeauna documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Mai mult, pentru situaţia în care ar exista vreo problemă mai târziu, salvați sau tipăriți comanda dumneavoastră, precum şi clauzele şi condiţiile ce apar pe site la momentul cumpărării.

Atenție la e-mailuri pe care le primiţi în această perioadă

Încă un aspect important, cumpărătorii pot primi pe e-mail mesaje care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, însă, în fapt, adresele de e-mail ale expeditorilor sunt modificate, astfel încât să pară că sunt legitime.

Fiţi atenţi la mail-urile care conțin link/link-uri deoarece  v-ar putea trimite spre o pagină falsă, iar în momentul în care se introduc date precum username și parolă, acestea pot fi furate ori se poate instala malware (una dintre cele mai întâlnite ameninţări în mediul cibernetic).

Evitați să transmiteți prin telefon sau alte dispozitive informații referitoare la datele dumneavoastră bancare (numărul contului bancar, codul de securitate al cardului, PIN-ul cardului, parole de acces, seria sau IP-ul token-ului etc.), precum și date de identitate, cum ar fi: codul numeric personal, seria și numărul cărții de identitate. Altfel vă puteți trezi cu conturile bancare goale.

Urmăriți prețul, nu reducerea

Nu presupuneți că faceți o afacere bună doar pentru că achiziționați un produs care pretinde că oferă o reducere mare de preț. De multe ori, reducerile sunt exagerate, de aceea este bine să știți care este prețul real al produselor înainte de startul evenimentului.

Iar cel mai important lucru este să vă faceţi o listă cu toate  produse favorite, deoarece unele site-uri de cumpărături vă permit să configurați o listă de favorite, în care să adăugați toate produsele pe care doriți să le cumpărați. Având o listă pre-creată, va fi mai ușor să aflați când prețurile scad, ceea ce poate fi util în special de Black Friday, când site-urile mari vor fi inundate cu oferte și va fi dificil de „navigat” printre toate produsele, informează stirileprotv.ro.