Schimbări majore în ceea ce privește obținerea permisului de conducere. Comisia Europeană a prezentat o serie de propuneri

Poliția Rutieră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Comisia Europeană a prezentat o serie de propuneri de modernizare a normelor privind acordarea permiselor de conducere. În premieră. Comisia Europeană anunță ca va introduce permisul de conducere digital, valabil pe întreg teritoriul UE.

În 2022, pe drumurile din țările membre ale Uniunii Europene, și-au pierdut viața peste 20.000 de oameni, majoritatea victimelor fiind pietoni, bicicliști și utilizatori de scutere și motociclete.

Din acest motiv, Comisia Europeană vrea să înăsprească regulile pentru acordarea unui permis de conducere.

În noul proiect, prezentat pe data de 1 martie 2023, Comisia își propune un proiect ambițios, și anume ca până în anul 2050, să nu mai existe accidente de circulație soldate cu moartea unor persoane.

Permis de la 17 ani

Proiectul prezentat de CE se referă și la posibilitatea ca tinerii să obțină permisul de conducere de la 17 ani. De asemenea, ei vor putea conduce în condiția în care vor fi însoțiți de un șofer cu experiență.

De la 18 ani, un tânăr va putea conduce singur chiar și autocamioane, singura condiție pusă fiind acceptul dat de angajator.

Șoferii începători vor avea avea acest statut timp de doi ani de zile, și nu un an în prezent. Aceștia vor putea fi testați perioadic pentru consumul de alcool.

Chiar dacă șoferii tineri reprezintă doar 8% din totalul conducătorilor auto, în 2 din 5 accidente mortale este implicat un șofer sau un motociclist cu vârsta sub 30 de ani.

Permisul de conducere digital

Pentru a simplifica recunoașterea permiselor de conducere între statele membre, Comisia propune, în premieră, introducerea unui permis de conducere digital.

Acest tip de document se va obține online și va fi valabil în întreaga Uniune Europeană.

De asemenea, Comisia Europeană a mai stabilit o serie de reguli medicale, care nu pot fi încălcate atunci când se solicită un nou permis de conducere.

De exemplu, șofer trebuie să aibă o prescripție medicală dacă au o scădere a acuității medicale de cel puțin 0,5 În cazul în care este diagnosticată o boală a ochilor, o persoană trebuie să își verifice periodic vederea de către un medic.

”Permisul de conducere nu ar trebui să fie eliberat pentru bolile sistemului musculo-scheletic care fac dificilă utilizarea unui vehicul”, se mai arată în noile modificări.

Abateri rutiere care vor fi considerate foarte grave

Comisia propune, de asemenea, extinderea domeniului de aplicare al infracțiunilor rutiere grave și la abateri precum nepăstrarea unei distanțe suficiente față de vehiculul din față, depășirea periculoasă, depășirea uneia sau mai multor linii continue, conducerea pe contrasens sau conducerea unui vehicul supraîncărcat.

Toate aceste abateri vor fi trecute în cazierul auto al șoferului, iar în momentul în care acesra a cumulat un număr de punct va rămâne fără permisul de conducere, scriu și cei de la ec.europa.eu.