Schimbări la pensii. Românii care vor avea două opțiuni

Schimbări la pensii. Românii care vor avea două opțiuniPensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noua lege a salarizării prevede o alternativă pentru pensionarii care au cotizați mai puțin de 15 ani. Pentru a beneficia de această opțiune, ei trebuie să își exprime alegerea, în scris, cu trei luni înainte de aplicarea legii.

Noua lege a salarizării le oferă pensionarilor care au cotizat mai puțin de 15 ani o alternativă. În prezent, circa un milion de pensionari primesc pensia minim garantată de 640 de lei. Ei vor putea opta între pensia minim garantată, care va fi calculată pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială. Fiecare persoană trebuie să își exprime alegerea cu trei luni înainte de aplicarea legii.

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, se arată într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Poți renunța la pensie, pentru indemnizație socială

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă, ei pot opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii beneficiază de această alternativă doar dacă își comunică alegerea cu trei luni înainte de aplicarea legii. În cazul celor care nu și-au exprimat alegerea în acest interval, ei rămân cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii, explică reprezentanții ministerului.

Persoanele care au cotizat mai puțin de 15 ani și aleg să rămână cu pensia trebuie să știe că nu vor beneficia de niciun bonus de la stat. În prezent, statul completează diferenţa dintre ce ar trebui să primească fiecare, conform contribuţiilor proprii, şi pensia minim garantată de 640 de lei.

Alternativa pe care o vor avea la dispoziţie aceşti pensionari este să meargă în sistemul de asistenţă socială, adică să-şi transforme pensia în indemnizaţie socială minimă, renunţând însă la statutul de pensionar, căruia, potrivit Constituţiei, nu i se poate lua sau diminua pensia.

Persoanele care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani, conform legislaţiei în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie, sunt exceptate, dacă au fost deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii.

Se schimbă legea salarizării. Ce se întâmplă cu pensiile din România

Pentru a putea devenit pensionar, o persoană trebuie să aibă cel puțin 15 ani vechime, potrivit noului proiect de lege.

„Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi”, au adăugat reprezentanţii ministerului.

Vor fi modificări și în cazul pensiei minime, care se va diferenția în funcție de vechime. În formula actuală, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 13 ani, 19 ani sau 35 de ani. Conform noii formule de calcul, la o vechime de minimum 15 ani, pensionarul primeşte 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Se ajunge astfel la departajări clare, în funcție de numărul de ani lucrați: cel cu 13 ani primeşte o pensie de 1.032 lei, cel cu 19 ani - 1.176 lei, iar cel cu 35 de ani vechime - 1.560 lei.

Proiectul care urmărește eliminarea inechităților a fost pus de Ministerul Muncii și Justiția Socială în dezbatere publică.