Schimbări la granițele României. A fost inaugurat primul scanner cu raze X
- Bianca Ion
- 22 mai 2024, 06:54
Au loc schimbări importante la granițele României, după o serie de investiții care depășesc 34 de milioane de euro. Țara noastră a achiziționat și implementat deja primul scaner cu raze X pentru verificarea transporturilor la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești. Inaugurarea a avut loc în prezența ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, și a președintelui Autorității Vamale Române, Marcel Mutescu.
Schimbări la granițele României. Vor fi 26 de scannere cu raze X
În total, la granițele României vor fi în funcțiune 26 de astfel de aparate până la sfârșitul anului 2026, alte 8 urmând să fie implementate în acest an. În 2024, se va acorda atenție principalelor puncte de frontieră, cum ar fi Constanța, Albița, Siret și Moravița.
„Ministerul Finanţelor şi Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galaţi-Giurgiuleşti, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât şi traficul de droguri şi substanţe periculoase. Instalarea primului scaner în Biroul vamal Giurgiuleşti, destinat autovehiculelor, reprezintă doar o parte din efortul Ministerului de Finanţe şi al Autorităţii Vamale Române de a moderniza infrastructura vamală şi a gestiona eficient frontierele în interesul securităţii naţionale”, anunţă, marţi, Ministerul Finanţelor, într-un comunicat de presă.
Ce scop vor avea aceste scannere la granițele României
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a declarat că instalarea scanerelor va contribui la reducerea infracționalității economice în punctele de frontieră.
„În special, ne concentrăm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mişcare strategică în acest sens. Ele vor revoluţiona modul în care verificăm conţinutul mijloacelor de transport, permiţându-ne să efectuăm inspecţii mai rapide şi mai precise. Această tehnologie care utilizează inteligenţa artificală nu numai că va consolida securitatea noastră naţională, ci şi va contribui la creşterea eficienţei în combaterea evaziunii. Odată ce vom operaţionaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din ţară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi. Alături de implementarea e-factura, e-sigiliu, şi introducerea informaţiilor telemetrice in sistemul de e-transport, construim un ecosistem robust care să descurajeze orice încercare de fraudă şi contrabandă", a explicat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş.
Primul scanner cu raze X, inaugurat la Giurgiu
Scanerul instalat la Biroul vamal Giurgiuleşti este primul din cele 26 care vor fi activate în cadrul proiectului "Dotarea birourilor vamale de frontieră cu sisteme de scanare autovehicule şi containere (sisteme de securitate) şi înfiinţarea Centrului naţional de analiză imagistică în cadrul căruia se vor integra sistemele de scanare autovehicule şi containere din dotarea AVR".
„Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creşterea gradului de securizare a frontierei externe a UE şi eficientizarea controlului autorităţii vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale şi va duce, totodată, la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei”, a declarat Marcel Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române.
Ministerul Finanțelor aduce în atenție beneficiile acestei investiții
Reprezentanții Ministerului Finanțelor au subliniat și avantajele utilizării scanerelor cu raze X în procesul de control vamal de la granițele României:
- Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităţilor o modalitate eficientă de a verifica conţinutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.
- Siguranţa naţională: Permite autorităţilor să detecteze obiecte sau substanţe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanţe chimice periculoase, care pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională.
- Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanţe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în ţară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
- Protecţia mediului: Permite identificarea substanţelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător şi care pot fi interzise sau restricţionate.
- Eficienţa operaţională: Desfăşurarea mai rapidă a operaţiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecţie fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei.
Data limită de finalizare a proiectului pentru amplasarea celor 26 de scanere cu raze X este 31 decembrie 2027 (31 decembrie 2026 pentru componenta finanțată prin PNRR), iar suma finanțării nerambursabile (PNRR) este de 34.060.459 euro.
- În anul 2024 vor deveni operaţionale 9 scanere în următoarele puncte de frontieră: Giurgiuleşti, Siret, Albiţa, Constanţa Nord, Constanţa Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet şi Moraviţa.
- În anul 2025 vor fi amplasate 8 scanere în birourile vamale din: Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea.
- În 2026 vor fi operaţionale 9 scanere în vămile Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea, conform mfinante.gov.ro.