Schimbări istorice în Educație. Elevii și părinții sunt bulversați, anunțul a fost făcut astăzi, 30 martie

Schimbări istorice în Educație. Elevii și părinții sunt bulversați, anunțul a fost făcut astăzi, 30 martieSursa: Dreamstime.com

Conform unor surse din Ministerul Educației, instituția se pregătește să introducă cinci module de învățare, ce se vor desfășura pe o perioadă de 6-8 săptămâni. Nu este singura modificare care se întrevede, căci Ministerul ar dori ca elevii să nu mai susțină tezele semestriale, care ar putea fi înlocuite cu un număr de 5 evaluări sumative. Mai mult, anul școlar 2022-2023 ar putea deveni mai lung, începând din data de 5 septembrie și finalizându-se pe 16 iunie.

Reforma în educație continuă cu noi măsuri inițiate de Ministerul Educației, care dorește un an școlar împărțit în cinci module, de durată diferită, separate prin vacanțe, conform Antena3.ro.

Mai mult, anul școlar 2022-2023 ar putea deveni mai lung, începând din data de 5 septembrie și finalizându-se pe 16 iunie, cumulând un total de 36 de săptămâni, în loc de 34, cum avem în prezent.

Dispar tezele, dar se vrea implementarea a cinci evaluări sumative

Tezele semestriale ar putea să dispară complet, dorindu-se a fi înlocuite cu cinci evaluări sumative, reglementate de Ministerul Educației.

„Noutatea este că, teoretic, practic nu ni s-a spus acest lucru, dar pe cale de consecință asta rezultă, nu vom mai avea teze și nici semestre. Având în vedere că sunt cinci module nu avem cum să avem cinci teze, pentru că ar fi foarte, foarte mult, de aceea o parte din discuția pe trimestre a căzut, pentru că ar fi însemnat să avem 3 teze încercând să echilibrăm modulele de învățare. Astfel s-a renunțat la ideea de trimestre”, spune Iulian Cristache, cel care ocupă funcția de președinte al Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Totuși, cum ar urma să fie segmentat anul școlar, conform aceleiași surse.

Modul 1: 5 septembrie – 21 octombrie

Vacanță toamnă: 24 - 28 octombrie

Modul 2: 31 octombrie – 21 decembrie

Vacanță iarnă: 22 decembrie – 6 ianuarie 2023

Modul 3: 9 ianuarie – 3 februarie

Vacanță intersemestrială: 6 februarie – 10 februarie

Modul 4: 13 februarie – 6 aprilie

Vacanță primăvară: 7 aprilie – 18 aprilie

Modul 5: 19 aprilie – 16 iunie – modul

Vacanță de vară: 17 iunie – 4 septembrie

Ministrul Educației a anunțat modificările încă din februarie

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit încă de la începutul lunii februarie despre modificările care vor intra în vigoare pentru viitorul an școlar, 2022-2023. Oficialul propune ca vacanța din luna octombrie, care până acum îi viza doar pe copii de grădiniță și pe elevii din clasele pregătitoare – a IV-a, să fie extinsă pentru toți elevii.

„Avem o fragmentare mai puțin normală a structurii anului școlar de o perioadă care este bine definită – aceea a sărbătorilor de iarnă, care trebuie să fie o vacanță clară pentru elevi și anul 2022-2023 vom propune ca această vacanță să fie în perioada 22 decembrie – 8 ianuarie, deci cu o durată suficient de mare.

Și avem o a doua perioadă a sărbătorilor pascale: pentru anul 2022-2023 vom propune perioada 7-18 aprilie. Deci avem deja 2 vacanțe mari care împart în 3 secțiuni anul școlar. Pe de altă parte, interesul elevilor e acela de a învăța. Avem printre cele mai scurte durate ale anului școlar, motiv pentru care am făcut deja propunerea de a începe pe 5 septembrie anul școlar 2022-2023 și a încheia pe 16 iunie. În acest fel, ne apropiem de media europeană, nu mai suntem pe ultimele locuri”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

 Vacanță de o săptămână pentru toți elevii

„Experții în pedagogie spun că într-adevăr este benefic să existe perioade de școală, de învățare, de 6 – 7 – 8 săptămâni, cu perioade de odihnă. Din această perspectivă, este foarte posibil să introducem în prima parte a anului școlar, deci în toamna acestui an care a început, Săptămâna Altfel.

Și de asemenea o săptămână de vacanță pentru toți elevii – am înțeles foarte bine și neajunsurile generate, spre exemplu, într-o familie care are un copil învățământ primar și un copil învățământ gimnazial sau licean, de suprapunerea acestor vacanțe. Și cred că vom formula propunerea ca la final de octombrie, să fie o vacanță de o săptămână pentru toți elevii, ciclul primar, gimnazial și liceal”, a mai spus Cîmpeanu, în februarie.

Ne puteți urmări și pe Google News