Schimbări în relaţiile germano-chineze. Ce urmăresc cele două state. „Nu vrem să ne pierdem pas cu pas libertatea”
- Emma Cristescu
- 1 noiembrie 2022, 20:10
Germania își păstrează relația cu China, chiar dacă acest lucru ar putea afecta țara considerabil. Mai mulți analiști consideră că țara lor va fi santajată, dacă nu va încheia afacerile cu statul lui Xi Jinping .
Cancelarul german Olaf Scholz va merge pe 3 noiembrie în China, însoţit de o delegaţie economică, devenind primul şef de guvern occidental care va vizita ţara asiatică în ultimii trei ani. China este cel mai mare partener comercial al Germaniei, dar lucurile s-ar putea schimba. BASF a inaugurat în oraşul Zhanjiang, aflat în sudul ţării, o capacitate de producţie de mari dimensiuni, dar două treimi din bani vor ajunge la China.
Şi industria auto germană este legată de China 40 la sută din totalul automobilelor produse de Volkswagen (VW) sunt vândute în China. După ce ONU a dezvăluit vara trecută încălcări ale drepturilor omului şi muncă silnică în regiunea Xinjiang, aflată în vestul Chinei, firma nu s-a închis, ba chiar și-a continuat afacerea.
Liderul de partid şi de stat chinez Xi Jinping şi-a reiterat politica faţă de Taiwan în cadrul congresului Partidului Comunist Chinez încheiat recent: „Reunificarea trebuie şi va fi înfăptuită”, a declarat el. „Taiwanul este Taiwanul Chinei. Soluţionarea chestiunii taiwaneze este sarcina chinezilor”, a spus Xi, care a avertizat „puterile din afară” să „nu se amestece” în asta.
Ce va pierde Germania
Cu toate astea, un specialist german a luat în calcul un posibil război produs de China. „Dar dacă totuşi se va ajunge la un război, îşi vor sta faţă în faţă cele mai mari puteri ale lumii, SUA şi China, şi aceasta într-o regiune care este mult mai importantă pentru economia mondială decât Europa de Est”, a declarat Bernhard Bartsch, expert al MERICS. Un posibibil război ar afecta Germania și planul de trecere la energia verde.
Cu toate astea, Germania nu se gândește la riscuri și îşi extinde relaţiile economice cu această ţară. Autoritățile consideră că dependența de China va aduce probleme și că va Germania va pierde foarte mult, așa cum s-a întâmplat și cu Rusia.
„Trebuie se ne eliberăm pas cu pas de dependenţa pe care noi însine ne-am ales-o, dacă nu vrem să ne pierdem pas cu pas libertatea”, a declarat creştin-democratul Michael Brandt, preşedintele Comisiei pentru Drepturile Omului şi Ajutor Umanitar din Bundestag, care a vizitat Taiwanul săptămâna trecută. China „ridică pretenţii totalitare” pe care încearcă să le impună "global şi cu mare ambiţie”, consideră el.
Atâta timp cât relaţiile economice cu Germania nu se schimbă, guvernul condus de Xi Jinping nu va fi speriat de anunţul unei politici germane mai critice faţă de China, potrivit DW.