Schimbări în Legea pensiilor, pe ascuns. Ce salariați ar putea ieși mai devreme din câmpul muncii

Schimbări în Legea pensiilor, pe ascuns. Ce salariați ar putea ieși mai devreme din câmpul muncii Senatorii, chemați să voteze OUG date după proteste. Sursa foto: Dreamstime.com

Dat fiind că au fost remarcate inechități în Legea pensiilor, Senatul României a decis să adopte un proiect normativ referitor la anumite categorii de angajați din domeniul artei. Acum, proiectul va fi înaintat celor din Camera Deputaților, care trebuie să acorde un vot final.

Acest proiect a fost adoptat în camera Senatului, deși fusese depășit termenul destinat dezbaterii și adoptării, ilegalitate ce a fost, de altfel, formal consemnată în ședința plenară a senatorilor reuniți în data de 17 octombrie.

Senatul a modificat Legea pensiilor pentru artiștii din lumea baletului

În ce privește modificările, dansatorii și soliștii de balet se vor putea pensiona în aceleași condiții ca cele stipulate în Legea pensiilor (nr. 263/2010) pentru categoriile balerini și acrobați.

Acești angajați vor beneficia de acum de o vârstă de pensionare redusă, dar care nu poate fi mai mică de 40 de ani în cazul femeilor și, respectiv, 45 de ani pentru bărbați. De altfel, în afară de aceste două categorii de angajați, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic este de 50 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Modificările sunt necesare, spun senatorii români

Sunt eligibili acei foști angajați care au lucrat vreme de cel puțin 20 de ani în domeniul artistic, iar reducerea vârstei standard de pensionare ar fi de 15 ani. Tot în categoria profesiilor artistice desfășurate în condiții speciale mai sunt incluse și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Parlamentarii care au inițiat proiectul au reiterat că modificările sunt de o absolută necesitate, „având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, au motivat inițiatorii proiectului de lege, conform Avocatnet.ro.