Schimbarea la Față. Dumnezeirea ca act fundamental

Schimbarea la Față. Dumnezeirea ca act fundamental

Schimbarea la Față - Dumnezeirea ca act fundamental. Este momentul care deschide ultima etapă în lucrarea Mântuirii.

Lucrarea Mântuirii începe prin Botezul Domnului și arătarea Sfântului Duh. Schimbarea la Față reprezintă etapa fundamentală, prin realizarea minunilor dumnezeiești.

Schimbarea la Față - Muntele Tabor

Hristos Mântuitorul a mers cu Ucenicii săi de încredere, Petru, Ioan Iacov la baza Muntelui Tabor unde avea să se petreacă Schimbarea la Față. El a urcat pe Munte, unde Ucenicii au văzut cum Lumina lumina Fața Sa. Apoi, a urcat pe un nor, lângă doi mari prooroci, Moise și Ilie. Schimbarea la Față arată dovada că Hristos era Trimisul, El trebuia să facă lucrarea Mântuirii. Era legătura dintre Vechea Lege și Noua Lege.

Ucenicii  atunci când a avut loc Schimbarea la Față. au fost orbiți practic de acea strălucire. Ei au văzut Dumnezeirea Fiului. Petru chiar nu mai știa ce vorbește. I-a spus lui Hristos la revenire că el va săpa trei bordeie pentru fiecare dintre cei pe care îi văzuse pe Munte. Evident, Hristos i-a tolerat rătăcirea. Și totuși, Petru se îndoiește după proces de Hristos deși este pe Muntele Tabor, martorul Dumnezeirii Fiului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbarea la Față - ciclul minunilor

Schimbarea la Față deschide seria minunilor: Nunta din Cana Galileii, vindecările miraculoase, hrănirile miraculoase. Hristos începe să predice și colindă Israel și Iudeea. Ucenicii nu pot ține pasul cu El, deși râvnesc să prindă învățăturile. Ceasul lor nu sosise încă, avea să vină momentul când urmau să își dea viața pentru Hristos.

Sărbătoarea este alături de Naștere, Botez, Înviere, Înălțare, Pogorârea Sfântului Duh etapă în care Dumnezeu Tatăl și Duhul Sfânt se arată și certifică faptul că Iisus este Mesia sau Hristosul. Mulțimile văd minunile, cred în ele, numai că așa cum fusese scris, toți se vor dezice de Hristos și va fi preferat Baraba zelotul.

Sărbătoarea în cultul creștin

Fără îndoială că aceasta este cea mai mare sărbătoare din Postul Sfintei Marii sau al Adormirii Maicii Domnului. Grecii îi spun Hagia Metamorphosis iar acest hram onorează mari lăcașuri de cult de pe întinsul lumii ortodoxe. Creștinii cinstesc această sărbătoare prin smerenie, rugăciune, mers la Biserică, evident, prin post, întrucât suntem în postul Adormirii Maicii Domnului care începe la 1 august.

Sărbătoarea cu simbolismul ei aparte este o altă cărămidă la Altarul Creștinismului.

Sursa foto: Arhivă