Reprezentanții din Camera Deputaților au votat, miercuri cu 282 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere, un proiect de lege ce prevede mărirea cu 1% a contribuţiei la fondurile private de pensii, de la 3,75% la 4,75%. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Acest proiect de lege adoptat în Camera Deputaților are drept scop aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Executivului cu nr. 23/2022, prin care este completat art.43 din Legea nr.411/2004, căruia i se adaugă un nou alineat. Acesta stipulează majorarea contribuţiei la fondurile de pensii administrate privat, cu un procent, începând din ianuarie 2024.
Mărire de 1% a contribuţiei la fondurile de pensii administrate privat
Anterior, proiectul de lege privind modificarea Legii nr.411/2004 a fost aprobat de Senatului României, Camera Deputaților fiind for decizional, conform TVR.
Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii. Prin actul normativ adoptat, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare.
Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată la fondul de pensii nu se modifică
Contribuţia la fondurile de pensii administrate privat este parte din contribuţia de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii și se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă baza de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale. Baza de calcul, reţinerea şi termenele de plată a contribuţiei la fondul de pensii sunt aceleaşi cu cele stabilite pentru contribuţia de asigurări sociale.
Contribuţia la Pilonul 2 de pensii private obligatorii va creşte, deci, la 4,75% (de la 3,75% în prezent) începând cu data de 1 ianuarie 2024, potrivit unui proiect de OUG adoptat de Guvern.
Cum este motivată această decizie
Unicul articol al ordonanţei de urgenţă stipulează că „începând cu data de 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%”. Creşterea contribuţiilor la pensiile private obligatorii este motivată, potrivit Notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin faptul că această măsură este prevăzută „atât în Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare –PNRR-, cât şi în Programul de Guvernare.
Reforma propusă în Programul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă vizează elaborarea legislaţiei prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii şi a predictibilităţii sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului 2 de pensii”, este precizat în documentul de fundamentare al proiectului de lege.