Evenimentul Zilei > International > Schimbare FATALĂ pentru TRUMP? Noua şefă a CIA ar putea fi ARESTATĂ în Uniunea Europeană
Schimbare FATALĂ pentru TRUMP? Noua şefă a CIA ar putea fi ARESTATĂ în Uniunea Europeană

Schimbare FATALĂ pentru TRUMP? Noua şefă a CIA ar putea fi ARESTATĂ în Uniunea Europeană

După ce preşedintele american, Donald Trump, l-a concediat pe secretarul de Stat Rex Tillerson, înlocuindu-l cu şeful CIA Mike Pompeo, serviciul de informaţii american a avut nevoie de un nou conducător. Aleasa administraţiei americane a fost Gina Haspel, dar numirea ei ar putea pune nişte probleme nebănuite şi cu puternic impact, în opinia faimosului Edward Snowden, fost colaborator al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din Statele Unite. Noul director al CIA ar putea să nu calce în Europan fără să fie supusă unor ciocniri dure cu legea.

Snowden a distribuit un mesaj pe reţeaua de socializare Twitter prin care atrăgea atenţia că Haspel ar putea fi „arestată dacă intră pe teritoriul Uniunii Europene”, având în vedere implicarea noii directoare a CIA în torturarea unor persoane acuzate de terorism.

 

„Interesant: noua șefă a CIA, Haspel, care  „tortura unii oameni”, probabil că nu va putea veni în UE să se întâlnească cu alți lideri ai spionajului fără să fie arestată, din cauza unei plângeri din partea ECCHR Berlin (Centrul European pentru Drepturile Omului și Constituționale – n.r) la procurorul federal al Germaniei”, susţine Snowden, aflat în auto-exil în Rusia.

Mai multe voci, printre care şi cea a fostului consultant NSA, susţin că Haspel a fost implicată în operaţiuni de tortură a unor acuzaţi de acte de teorrism.

În timpul administraţiei lui George W. Bush, noua directoare conducea o închisoare secretă a CIA în Thailanda, unde doi membri ai reţelei teoriste al-Qaida ar fi fost suspuşi torturii prin simularea înecului, metodă cunoscută drept „waterboarding”.

ECHCR reaminteşte, în plângerea trimisă procurorilor germani, că Haspel a fost superiorul direct al lui James Mitchell şi al lui Bruce Jessen, cei doi psihologi responsabili pentru conceperea programului de tortură care se foloseşte la infama închisoare de la Guantanamo Baz pentru interogarea suspecţilor de terorism.

Aceeaşi organizaţie cere adoptarea unor „măsuri adecvate” de către autorităţile germane, inclusiv „emiterea unui mandat de arestare”, în situaţia în care Haspel ar ajunge în Germania sau pe teritoriul spaţiului Schengen.    

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: