Schimbare totală de atitudine a țării unde Crăciunul era interzis. Sărbătorile creștine au prins avânt
- Andreea Vlad
- 26 decembrie 2021, 15:50
Timid, dar sigur, autoritățile saudite au început să tolereze sărbătorirea Crăciunului, în cea mai strictă țară arabă, relatează presa internațională. Crăciunul, sărbătorit odinioară foarte discret de expați sau de saudiții care aveau legături cu Occidentul, a început să iasă la lumină.
Unele magazine au expus în ultimii ani în vitrine brazi artificiali și decorațiuni pe care cumpărătorii nu erau obișnuiți să le vadă în Riad, scrie New York Times. citat de Libertatea.
Dezgheț tolerat de autorități față de minoritatea creștină
Pentru primul Crăciun sărbătorit în mod deschis în Arabia Saudită, Umniah Alzahery și Mike Bounacklie au cumpărat inclusiv un pulover pentru câinele lor, Nova. Singura problemă a fost bradul, pe care l-au procurat în secret de la proprietarul unui magazin de cadouri. Sigur, în trecut, totul era mult, mult mai complicat. „Totul era interzis și eram confuzi, dar Moș Crăciun s-a dovedit un tip drăguț, ca de obicei”, spune, pentru New York Times, Alzahery, o femeie de 35 de ani, care își amintește cum mama ei îi punea cadouri în pat, pe ascuns, de fiecare dată pe 25 decembrie, când era mică, în ciuda faptului că trăiau într-o țară cunoscută pentru aplicarea unei forme ultraconservatoare a Islamului.
Regimul saudit s-a făcut multă vreme că tolerează anumite comportamente în mod oficial interzise, dar practicate în mod privat. De un an sau doi, în preajma zilei de 25 decembrie, vitrinele magazinelor din Riad au început să expună cutii de cadouri în culorile Crăciunului, cafenelele au început să ofere turtă dulce, iar florăriile au scos la vânzare „pomi de sărbătoare”.
Prințul bin Salman dorește să arate o Arabie Saudită tolerantă
Toate acestea sunt posibile deoarece prințul moștenitor Mohammed bin Salman, responsabil pentru războiul dezastruos din Yemen și acuzat pentru că a comandat asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a început să relaxeze unele reguli religioase stricte, în tentativa de a arăta o Arabie Saudită tolerantă și atractivă pentru investitori și turiști. În ultimii ani, guvernul de la Riad a acordat femeilor saudite ceva mai multe libertăți, deși a continuat să persecute activiștii. A permis muzica electronică, concertele și a temperat poliția viciilor, care derula ocazional raiduri pentru a sparge adunările non-musulmane. Mulți saudiți se așteaptă ca și alcoolul să fie în curând legal. Multe dintre aceste obiceiuri au intrat foarte ușor în viețile oamenilor după ce au fost aprobate de regim din simplul fapt că multă lume le practica deja, discret.
Fără cinematografe acasă, saudiții mergeau în Bahrain sau zburau în Dubai pentru a vedea filme. În cercurile liberale, bărbații și femeile stăteau împreună, iar femeile renunțau la hijab atunci când plecau peste graniță. Tot așa, saudiții care trăiseră în Occident sau care au aflat despre tradițiile occidentale de la prieteni sau din filme și seriale ori cărți au început să poarte costume de Halloween, să organizeze petreceri de ziua de naștere a copiilor sau să schimbe cadouri de Crăciun. Cât mai discret.
Sărbătorile de Crăciun erau considerate obiceiuri păgâne
Aljishi, care a studiat în SUA, obișnuia să împodobească un brăduț în fiecare an, pe care îl ascundea atunci când avea musafiri. „Sunt în Arabia Saudită?”, s-a întrebat Aljishi cu voce tare în mall. „Oare visez?”. Evident, Crăciunul este încă interzis în mod oficial în Arabia Saudită. Doar că autoritățile nu mai aplică această interdicție. Este motivul pentru care cuvântul „Crăciun” nu apare pe nicăieri, în mall, în magazine sau cafenelele care vând turtă dulce. Dar evoluția este oricum vizibilă. Acum ceva vreme, în Arabia Saudită, sărbătorile nu erau permise, fiind considerate obiceiuri păgâne. Interdicția era aplicată și celor mai multe sărbători musulmane, cu excepția Eid al-Fitr sau Eid al-Adha. În alte țări arabe, multe cu minorități creștine, Crăciunul este o perioadă de sărbătoare chiar și pentru musulmani, care îl consideră pe Iisus un profet important.
Dar pentru clericii saudiți, Halloweenul era o sărbătoare importată, Crăciunul era strict tabu, iar Anul Nou – irelevant. Chiar și sărbătorirea propriei zile de naștere era o problemă. Crăciunul era sărbătorit pe ascuns nu doar de expați, ci și de unii saudiți din Provincia Estică, acolo unde gigantul petrolier Aramco avea o influență americană, sau în orașul Djeddah, de la Marea Roșie, care a avut mai mereu o atmosferă mai permisivă. În ciuda eforturilor autorităților religioase, spiritul Crăciunului a ajuns în casele saudiților cu ajutorul rețelelor sociale sau al filmelor.
Totul a început cu bradul
Revan Moha, de 19 ani, nu a plecat niciodată din Arabia Saudită, dar asta nu a împiedicat-o să își dorească un brad. A fost bucuroasă să afle că brazii artificiali puteau fi găsiți în unele magazine sau comandați pe internet. Cererea de brazi era așa mare în 2018, încât autoritățile saudite au avertizat că pomii de Crăciun sunt interziși. În octombrie anul trecut, un magazin din Riad a avut îndrăzneala de a expune 4 brazi. Chris Congco, un angajat, a spus că anul acela a vândut 30 de bucăți. Ulterior, a fost îndemnat de autorități să scoată pomul din vitrină. „Nu m-am putut împotrivi”, a spus filipinezul, care a sărbătorit Crăciunul pe ascuns în fiecare an de când lucrează în Arabia Saudită.
Anul acesta, magazinul a expus iarăși brazii, dar și alte decorațiuni, pălării pentru elfi, coarne de ren, oameni de zăpadă și căciuli de Moș Crăciun. Singurul motiv pentru care nu au vândut la fel de mulți brazi ca anul trecut este acela că acum și alte magazine au urmat exemplul. Decorațiunile de Crăciun au reprezentat 70% din vânzările pe luna trecută.
Dacă autoritățile îi cer să dea bradul jos, Congco are un plan: le va spune că e un conifer obișnuit cu zăpadă pe el. Dar se îndoiește că oficialii îi vor cere asta. „Poate că nu e permis în mod oficial, dar este în regulă, cred și simt asta”, a spus el. Sigur, pentru mulți saudiți, nu este în regulă. Assim Alhakeem, un șeic din Djeddah, a postat un clip pe YouTube în care le-a cerut credincioșilor să nu spună „Crăciun fericit!”. „Oamenii spun că Crăciunul nu mai este o sărbătoare religioasă, că e în regulă să faci urări și să sărbătorești Anul Nou. E total fals, e un mare păcat să imiți, să feliciți și să participi. Tu ai propria religie, eu am religia mea”, a spus el.