Evenimentul ZileiSocialSchimbare majoră pe piața muncii. Cum vor beneficia românii de noua măsură anunțată de Guvern

Schimbare majoră pe piața muncii. Cum vor beneficia românii de noua măsură anunțată de Guvern

Schimbare majoră pe piața muncii. Cum vor beneficia românii de noua măsură anunțată de Guvern
Pandemia a modificat semnificativ piața muncii. Guvernul a adoptat, miercuri, o OUG care introduce posibilitatea folosirii semnăturii electronice la încheierea contractelor de muncă.

Contractele de muncă se pot încheia de acum și cu ajutorul semnăturii electronice, a anunțat miercuri Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă. O nouă ordonanță de urgență a introdus posibilitatea folosirii semnăturii electronice avansate sau calificate la încheierea contractului individual de muncă, a actelor adiționale la acesta, dar și pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă.

Numărul contractelor de telemuncă a explodat de la debutul pandemiei

 „Numărul contractelor individuale de muncă cu clauză de telemuncă a crescut semnificativ. Dacă în luna martie a anului trecut, la debutul pandemiei, în registrul general de evidență a salariaților erau înregistrate 50.577 de astfel de contracte, până la sfârșitul anului numărul a crescut la 383.300.

Tendința de creștere continuă și în 2021. În luna martie erau înregistrate aproape 395.000 de contracte cu clauză de telemuncă. Câtă vreme se mențin regulile de distanțare fizică, inclusiv la locul de muncă, iar telemunca rămâne o soluție dezirabilă, angajatorii trebuie sprijiniți, prin simplificarea procedurilor specifice de resurse umane, să utilizeze forme alternative de muncă”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Actul normativ aprobat de Guvern reformulează definiția telemuncii. De asemenea, acesta elimină sintagma „cel puțin o zi pe lună”, în condițiițe în care, în momentul de față, această formă de organizare a muncii se desfășoară în mod regulat.

Angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică

Ordonanța stipulează și că angajatorul nu poate obliga salariatul să folosească semnătura electronică. Totuși, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură la semnarea documentelor, inclusiv cea olografă, prevăzută acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

Pe de altă parte, salariatul care își desfășoară activitatea în telemuncă are obligația de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor utilizate în timpul desfășurării activității prestate. Activitatea acestuia poate fi verificată de angajator prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

Angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau calificată și în raporturile pe care le are cu instituțiile publice, la întocmirea înscrisurilor sau documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

Toate documentele încheiate prin utilizarea semnăturii electronice vor fi arhivate de angajator și vor fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora. Semnătura electronică va fi însoțită de marca temporală calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.

Citește și Telemunca a sporit productivitatea angajaților cu 22%

Ore suplimentare în telemuncă. Ce trebuie să știe angajatul și angajatorul


Accesează: