Schimbare în Educație. Tabla clasică din școli va fi înlocuită cu una digitală. Sorin Cîmpeanu: Elevii vor fi mai atenți la ore

Schimbare în Educație. Tabla clasică din școli va fi înlocuită cu una digitală. Sorin Cîmpeanu: Elevii vor fi mai atenți la ore Sursa: Facebook/ Sorin Mihai Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, anunță că are în plan ca un număr de 100.000 de cadre didactice să urmeze cursuri de pedagogie digitală. Pe lângă asta, ministrul propune înlocuirea tablei clasice cu un „smart board”, anunțând că există deja specificațiile tehnice cu privire la dispozitivele moderne ce vor fi amplasate în fiecare sală de clasă.

Miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent în cadrul evenimentului „Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România", a declarat că școlile românești au nevoie de digitalizare, realizată prin planuri precum cel care va fi lansat în primul trimestru al anului 2023, referitor la formarea pedagogică digitală a 100.000 de profesori.

Sorin Cîmpeanu vrea ca profesorii să urmeze cursuri de digitalizare

„Avem în pregătire, de asemenea, actul normativ prin care transpunem în cadrul naţional Ditcom. Acesta va fi util în mai multe planuri. Unul dintre ele, pentru că în şcoală avem nevoie de digitalizare, va fi lansarea unui alt apel la începutul anului viitor, primul trimestru din 2023, în urma căruia 100.000 de profesori vor fi formaţi din perspectiva pedagogiei digitale.

În primul trimestru din anul 2023 se lansează acest apel, în ultimul trimestru din anul 2024 vor trebui să se fi derulat deja formările pentru 100.000 de profesori. Ca să formezi 100.000 de profesori sigur că ai nevoie de transpunerea Ditcom în cadrul naţional, dar mai ales ai nevoie de formatori, ai nevoie de profesionişti care să poată să formeze aceşti profesori”, a transmis ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tabla clasică, înlocuită cu un smart board

Mai mult, ministrul Educației vorbește și despre un alt plan prin care Ministerul dorește să renunțe la tabla clasică, pe care se scrie cu cretă, în favoarea unui smart board (n.a. tablă digitală), ușor de utilizat de elevi și profesori.

„În paralel, pe un alt plan, am lansat deja specificaţiile tehnice pentru ceea ce va trebui să se regăsească în fiecare şcoală. Este vorba de acea reformă, esenţială îi spun, prin care am asumat, cu toate criticile de rigoare, ideea renunţării la tabla clasică cu cretă şi burete din fiecare din cele peste 80.000 de săli de clasă din România.

De ce cred foarte mult în această schimbare? Pentru că odată ce profesorii care sigur vor avea definit şi profilul competenţelor digitale, vor beneficia şi de formare, dar în realitate zi de zi vor intra într-o sală de clasă în care vor avea un smart board pe care chiar şi cei cu competenţe digitale minime vor şti să scrie similar cu creta pe tabla”, a mai adăugat Sorin Cîmpeanu.

Un sistem atractiv pentru elevii români, afirmă Cîmpeanu

Noul sistem va permite elevilor și profesorilor să desfășoare mai ușor și mai practic orele de clasă, digitalizarea fiind soluția pentru păstarea interesului elevilor față de procesul de învățare, spune ministrul Educației.

„Sunt convins că vor fi mult mai atenţi pentru că în afară de tablă şi cretă avem şi buretele, profesorul odată ce şterge tabla, a dispărut. În momentul în care ştie că ceea ce predă poate fi transferat în timp real pe dispozitivul oricărui elev prezent în clasă sau din diverse motive aflat fizic într-o altă locaţie sunt convins că va fi mai atent. Sunt convins că tinerii vor şti să deprindă foarte rapid acest sistem de transfer în propriile device-uri a ceea ce predă profesorul la clasă.

Dacă nu vom face acest lucru, îi vom pierde. Sau mai exact le vom pierde interesul pentru şcoală şi lucrul va fi plătit de noi toţi, mai întâi de ei, mai apoi de noi toţi, ca naţiune”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, în cadrul evenimentului „Starea Naţiunii: Nivelul Literaţiei Digitale în România".