Ministrul Educației vorbește despre salariile profesorilor. Ce planuri are oficialul pentru cei care se află la începutul carierei

Ministrul Educației vorbește despre salariile profesorilor. Ce planuri are oficialul pentru cei care se află la începutul carierei Sursa: arhiva EVZ

Ministrul Educației vrea să interzică prin lege ca profesorii să ofere meditații elevilor cărora le predau la clasă. El vorbește despre înființarea unei comisii care să se ocupe cu astfel de sesizări. Pentru că meditațiile sunt cele care aduc un venit în plus cadrelor didactice, oficialul a vorbit și despre salariile extrem de mici pe care le au profesorii, mai ales cei aflați la începutul carierei.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, vrea să interzică prin lege meditațiile date de profesori elevilor cărora le predau la clasă. De asemenea, oficialul vorbește despre formarea unei noi comisii de specialiști care să verifica sesizările în acest sens.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că meditațiile sunt o sursă de venit în plus pentru profesori, așa că ministrul Educației a vorbit și despre salarizarea cadrelor didactice. El admite că veniturile unui profesor sunt extrem de mici, mai ales în cazul celor aflați la început de carieră. Potrivit oficialului, salariul unui debutant este nemotivant, motiv pentru care decis să îi îndrepte pașii către alte sectoare.

„Propunerea mea e să avem un debut de salariu minim pe economie pentru toți profesorii la început de carieră. Să înceapă cu salariul minim pe economie, că altfel școala fără profesori nu se poate, iar absolvenții cei mai buni ai universităților nu vor fi atrași de cariera didactică dacă vor avea oferte cu salarii duble sau triple. Deci salarizarea, mai ales pentru debutanți, e total nemotivantă, apoi ne plângem că nu avem profesori pregătiți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Voi propune inclusiv la nivel de lege. De altfel, am propus ca finanțarea pentru Educație să fie de 15% din bugetul național. Să nu ne mai raportăm la PIB”, a declarat ministrul Educației în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu pe B1 TV.

Ministrul Educației vrea să interzică prin lege meditațiile oferite de profesori elevilor cărora le predau la clasă

În cadrul emisiunii în care a fost invitat, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre legea potrivit căreia profesorii nu vor mai avea voie să predea elevilor cărora le predau la clasă. Oficialul susține că acestă interdicție există încă din 2018, însă nu a avut niciun mecanism de implementare.

„Interdicția cu privire la meditațiile făcute cu proprii elevi de la clasă datează din anul 2018. Sunt deja patru ani. E ordinul de ministru 4831/2018, doar că nu a avut niciun mecanism de implementare a acestei prevederi. Nu au fost nici sancțiuni și a avut putere de

Ordin de Ministru, act normativ de putere mult mai slabă decât o lege. Propunerea mea e să ridicăm la nivel de lege să avem o comisie națională de inspecție școlară ca să poată să analizeze aceste sesizări. Comisia să aibă prerogative de control a respectării regulilor de etică și deontologie profesorală să fie formată din oameni de o probitate profesională și morală indiscutabilă și care să aibă experiență în inspecțări școlară”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Sorin Cîmpeanu a vorbit și de partea financiară în ceea ce privește oferirea de meditații. Ministrul Educației susține că ANAF recomandă tuturor profesorilor să se înscrie ca persoane fizice autorizate, pentru a putea intra în legalitate. Oficialul a precizat că acordarea de meditații e o activitate generatoare de venit care, de exemplu, e exceptată de la TVA. Ea are „un regim destul de clar din punct de vedere fiscal”.

„Mai departe nu vreau să ies din domeniul Educației, e o problemă care intră în partea… am înțeles că ANAF a făcut deja un ghid prin care le recomandă profesorilor care vor să facă meditații să se înscrie ca persoane fizice autorizate, iar acolo e un alt mecanism, acolo intră în sfera evaziunii fiscale”, a precizat Cîmpeanu.