Schimbare importantă în Republica Moldova. A apărut semnătura electronică, disponibilă pe acest dispozitiv

Schimbare importantă în Republica Moldova. A apărut semnătura electronică, disponibilă pe acest dispozitiv Telefon mobil. Sursa foto: pexels.com

Măsură importantă la nivel administrativ, în Republica Moldova, care va reduce din dimensiunile birocrației.

Un nou tip de semnătură electronică va fi accesibilă de pe telefonul mobil, ca urmare a dezvoltării serviciului EVOSign, potrivit unei hotărâri care a fost aprobată, miercuri, de Executivul de la Chișinău.

Semnătură electronică disponibilă de pe telefonul mobil, în Republica Moldova

Serviciul EVOSign are scopul de a mări interacțiunea digitală a sectorului privat cu sectorul public, va facilita procesul de autentificare și accesare în cadrul sistemelor informaționale de stat și va reduce termenul de prestare a serviciilor publice.

Instrumentul de autentificare și semnare va fi lansat sub formă de semnătură electronică avansată. Și va permite identificarea semnatarului și va putea fi utilizată în majoritatea raporturilor cu statul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, serviciul EVOSign va implementa metodele de identificare la distanță, sporind astfel accesul la servicii digitale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei care se află în afara țării.

Mesajul pe care l-a transmis șeful Executivului de la Chișinău

Dorin Recean, premierul din Basarabia, a atras atenția că și moldovenii din diasporă trebuie să beneficieze de această facilitate. „Să avem grijă și de experiența utilizatorilor din diasporă, în așa fel încât să le fie ușor să acceseze serviciile publice”, a spus prim-ministrul de la Chișinău.

După cum arată datele statistice relevante pentru anul trecut, aproximativ 250.000 de persoane dispun de semnătură electronică calificată și de identitate digitală, ceea ce reprezintă sub 10% din populația adultă a Republicii Moldova, conform jurnal.md.

În altă ordine de idei, cetățenia Republicii Moldova va fi acordată mult mai greu, iar cei care vor să o obțină vor fi obligați să cunoască limba română.

În acest context, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a declarat că noile modificări vor fi înaintate Guvernului până la sfârșitul lunii mai. El nu exclude faptul că în lege va fi introdusă obligativitatea cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova.