Schengen sub presiunea migrației. Controale la frontieră în mai multe state membre

Schengen sub presiunea migrației. Controale la frontieră în mai multe state membreSpaţiul Schengen. Sursa foto: Maren Winter | Dreamstime.com

Schengen, spațiul european de liberă circulație se confuntă cu o adevărată criză din cauza numărului mare de migranți ilegali. Mai multe state au reintrodus controale la frontieră.

 

În timp ce România este ținută în afară, spațiul european de liberă circulație se confruntă cu o criză. Din cauza creșterii numărului de migranți mai multe state au reintrodus controale la frontieră. Măsura are un caracter temporar, dar poate fi prelungită în caz de necesitate.

Schengen sub presiunea migranților

Normele de reglementare pentru spațiul de liberă circulație permite reintroducerea controalelor la anumite frontiere. O astfel de măsură este de „ultimă instanţă", în Schengen. Iar scopul urmărit este de a evita amenițările la adresa securității interne a statelor membre sau ale spațiului UE. Există mai multe state  care au introdus restricții și controale de frontieră.

Unul dintre aceste state este Austria care a reintrodus controalele la frontiera cu Republica Cehă până pe 16 aprilie. Restricții similare au fost impuse și la granițele cu Slovenia şi Ungaria, până în luna mai. De asemenea, vor fi controale și la frontiera cu Slovacia până la 2 iunie.

Guvernul de la Viena a invocat presiuni asupra sistemului de primire a cererilor de azil. De asemenea, statul Schengen a vorbit și despre preocupările sale privind traficul de arme și de persoane, în contextul războiul din Ucraina.

Un alt stat Schengen care efectuează controale la traficul terestru şi maritim este Danemarca. Statul nordic a introdus verificări la granița cu Germania, până în luna mai, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Germania se luptă cu fluxul mare de migrație

Migranţi. Sursa foto: Arhiva Evz

Mai multe state importante au introdus controale

Franţa a invocat ameninţările teroriste pentru reintroducerea controalelor la frontierele sale cu ţările din Schengen. Măsura impusă de Emmanuel Macron va dura până la finalul lunii aprilie. La fel, Germania a restricționat călătoriile din Polonia, Republica Cehă şi Elveţia până la 15 iunie. Berlinul a făcut referire la o creştere a migraţiei şi a contrabandei.

De asemenea, Germania face verificări și la frontiera terestră cu Austria, până în luna mai. Oficialii federali au invocat tensiuni asupra sistemului de primire a cererilor de azil, ameninţări la adresa securităţii legate de Orientul Mijlociu şi războiul din Ucraina.

Berlinul a declarat că va introduce controale temporare la frontiera Schengen, ca parte a securităţii sporite, în timpul Campionatului European de fotbal. Măsura intră în vigoare din 14 iunie.

Controalele Italiei la graniţa cu Slovenia vor dura până în iunie. Roma a declarat că migranţii care sosesc prin Balcani ar putea fi terorişti drept care, consideră, are nevoie de măsuri de protecție.

Karl Nehammer

Karl Nehammer. Sursa foto: Instagram

Schengen intră în proces de schimbare

Norvegia, care nu este membră a UE, dar face parte din acord, a restabilit controalele la frontieră în porturile cu legături de feribot. Acest lucru va fi în vigoare până în luna mai. Țara nordică a invocat ameninţări la adresa infrastructurii sale şi din partea serviciilor de informaţii străine.

Slovenia a instalat restricții la frontierele cu Croaţia şi Ungaria până în iunie. Acestea au fost impuse în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu și Ucraina. Slovenia acuză amenințări la un nivel ridicat de terorism şi crima organizată din Balcanii de Vest.

Suedia şi-a înăsprit controalele la frontieră până în luna mai. Astfel au fost contracarate amenințări islamiste în contextul arderii Coranului.

Finlanda a închis punctele de trecere de la frontiera sa terestră cu Rusia. Cu atât mai mult cu cât nu este vorba despre un stat Schengne. Există temeri că va urma un val de cereri de azil din ţări terţe, orchestrat de la Moscova. Kremlinul a negat acuzaţia, dar astfel de situații s-au mai întâmplat. Helsinki a adăugat, de asemenea, pe listă mai multe porturi în care este interzisă călătoria dinspre vecinul său estic.