Ministerul Justiţiei din Olanda a anunțat că țara sa nu se va mai opune integrării Bulgariei la spațiul Schengen, considerând că țara vecină îndeplinește condițiile de aderare. Austria rămâne, astfel, singura țară din Uniunea Europeană care se opune procesului de extindere a spațiului de liberă circulație.
Schengen s-ar putea extinde cu România și Bulgaria, în scurtă vreme. Olanda a renunțat la obiecții și a anunțat că este de acord ca Bulgaria să adere la spațiul de liberă circulație. La Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din decembrie 2022, Olanda s-a pronunțat împotriva aderării țării vecine. Decizia a afectat, indirect, și România a cărei aderare a fost negociată la pachet cu Bulgaria.
Obiecțiile olandeze pentru extinderea Schengen au fost legate de corupţie şi migraţie.
Schengen devine mai apropiat
Ministerul Justiţiei din Olanda a declarat că Bulgaria îndeplineşte condiţiile pentru a se alătura spaţiului de liberă circulație european. Drept urmare, obiecțiile vor fi retrase, iar țara vecină va putea adera la Schengen.
În acest context, Austria rămâne izolată în spațiul european, singura țară care ar trebui să-şi schimbe poziţia. Viena s-a pronunţat în ultimul an împotriva extinderii spaţiului de liberă circulaţie. Politicienii austrieci au invocat faptul că acesta nu este funcţional întrucât în centrul şi vestul Europei ajung numeroşi migranţi neînregistraţi.
În urmă cu câteva zile Austria și-a mai nuanțat poziția, lăsând să se înțeleagă că ar accepta intrarea în Schengen, într-o primă fază, a României şi a Bulgariei cu frontierele aeriene.
O temă complicată pentru Klaus Iohannis
Aflat la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că tema aderării României la spaţiul Schengen „rămâne complicată”. El a spus că în acest dosar „mai este mult de negociat”. El a tras aceste concluzii după o întâlnire informală, la invitaţia preşedintei Comisiei Europene, cu cancelarul austriac şi premierul bulgar.
„Negocierea pe Schengen rămâne complicată. A fost o discuţie bună, într-o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toţii să ne dăm seama că mai este mult de negociat până când ajungem la o concluzie, care este, evident, satisfăcătoare pentru toate părţile”, spunea Klaus Iohannis.
Președintele a precizat că mai este mult de discutat, lăsând să se înțeleagă că poziția Austriei nu convine Bulgariei. De altfel, oficialii de la Sofia au respins propunerea cu „Air Schengen”, propusă de Viena.
„Nu pot să-mi imaginez o decizie care este satisfăcătoare pentru o parte şi complet nesatisfăcătoare pentru altă parte. Nu vreau să intru în detalii, suntem în negocieri, suntem în discuţii, mai e de discutat”, a declarat şeful statului român.
Schengen în viziunea bulgară
Premierul bulgar Nikolai Denkov afirmase, la Bruxelles, că aşteaptă ca parlamentul olandez să-şi ridice veto-ul privind aderarea ţării sale. El a enumerat legile adoptate de parlamentul bulgar, închiderea Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene, rezultatele pozitive ale ultimei misiuni în Bulgaria a Comisiei cu oficiali de la Haga şi Viena
„Am parcurs un lung drum pentru a face acest lucru posibil”, a declarat şeful guvernului bulgar.
Premierul bulgar a precizat că discuţiile continuă cu Austria. Dar, în opinia sa, mult mai importantă este, pentru țara sa, poziția Olandei.
„Discutăm scenarii, facem schimb de texte posibile ale unei decizii. Dar cât timp nu este totul convenit este vorba doar de discuţii preliminare. Un lucru este sigur: fără o decizie pozitivă a Olandei, totul a fost fără rost”, a adăugat premierul bulgar.