Presa din Austria despre Schengen: România și Bulgaria s-au bucurat prematur
- Iulia Moraru
- 29 decembrie 2023, 10:26
În ciuda declarațiilor optimiste făcute joi de guvernele din București și Sofia, guvernul federal austriac menține refuzul privind aderarea celor două țări la zona Schengen, care facilitează călătoriile fără controale la frontieră, scrie presa din Austria.
În contextul Schengen, Ministerul de Interne de la Viena a subliniat că negocierile sunt în desfășurare, oferind această informație joi după-amiază în răspuns la o cerere de clarificare de la publicația „Die Presse”.
Publicația evidențiază astfel că entuziasmul din România și Bulgaria cu privire la intrarea în spațiul de liberă circulație pare a fi fost exprimat prematur.
Austria își menține veto-ul privind Schengen. Negocieri în desfășurare
Progresele anunțate de România și Bulgaria în negocierile cu Viena, încercând să obțină ridicarea veto-ului impus anterior pentru a împiedica extinderea spațiului Schengen, nu au fost recunoscute de Ministerul de Interne austriac, conform informațiilor prezentate de Die Presse.
Mai mult, potrivit informațiilor din Der Standard, Ministerul de Interne de la Viena a menționat doar că negocierile sunt în curs la ora actuală.
Conform declarațiilor reprezentanților guvernamentali din România și Bulgaria, a fost încheiat un „acord politic” cu Austria privind extinderea zonei Schengen.
În conformitate cu acest acord, Bulgaria și România intenționează să implementeze acquis-ul Schengen la frontierele lor aeriene și maritime începând cu luna martie a anului 2024, conform anunțului făcut de Ministerul român de Interne.
Premierul Marcel Ciolacu a exprimat satisfacția că cetățenii români vor beneficia de „avantajele spațiului Schengen în transportul aerian și maritim începând cu martie 2024”.
De asemenea, el este încrezător că Bucureștiul și Viena vor finaliza negocierile privind eliminarea controalelor la frontierele terestre în cursul anului viitor. Potrivit Ministerului român de Interne, decizia de principiu a fost deja luată la 23 decembrie și a fost ulterior discutată la nivelul Uniunii Europene.
Într-un comunicat de presă, Ministerul de Interne de la București a exprimat recunoștință atât Comisiei Europene și Președinției spaniole a Consiliului UE, cât și Ministerelor de Interne de la Viena și Sofia pentru „discuțiile constructive” care au condus la acest acord, conform rezumatului Die Presse.
Nu există negocieri privind deschiderea frontierelor terestre
Der Standard mai scrie că Ministerul austriac de Interne a subliniat joi că, în prezent, nu se desfășoară negocieri privind aderarea la Schengen cu privire la frontierele terestre. Și, în consecință, nu există niciun termen limită stabilit.
În legătură cu aderarea la Schengen în ceea ce privește frontierele aeriene, Austria impune condiții. Se solicită o extindere a misiunii Frontex în Bulgaria și fonduri de la Comisia Europeană pentru o protecție solidă a frontierelor externe.
Ministerul de Interne de la Viena a comunicat agenției de presă austriece APA că cere, de asemenea, intensificarea controalelor la frontierele terestre și dorește ca România și Bulgaria să preia solicitanții de azil, în special cei din Afganistan și Siria.
Presă austriacă a evidențiat și declarațiile premierului bulgar, Nikolai Denkov. Acesta a afirmat joi că Austria s-a angajat să continue negocierile privind aderarea Bulgariei și României la spațiul Schengen, inclusiv la frontierele terestre.
După negocieri complexe, cele două țări au ajuns la un acord de principiu cu Austria referitor la aderarea la Schengen în ceea ce privește transportul aerian și maritim, conform declarațiilor lui Denkov, citate de agenția bulgară de presă BTA.
Aceste tratative vor beneficia de un sprijin din partea Comisiei Europene. Vor avea ca obiectiv protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene în colaborare cu Turcia și Serbia. Scopul este de a reduce fluxul de migranți ilegali către Europa, a adăugat Denkov.
Reacții virulente în Austria privind extinderea Schengen
În același timp, Harald Vilimsky, liderul delegației Partidului Libertății (FPOe, de extremă dreapta) în Parlamentul European, a caracterizat înțelegerea dintre România, Bulgaria și Austria referitoare la Schengen drept o „decizie greșită și fragilă”.
„Ceea ce este vândut oamenilor drept „aderare treptată la Schengen” nu este altceva decât o nouă uşă deschisă pentru o migraţie ilegală neîngrădită în Austria. Și, prin urmare, un risc clar de securitate pentru ţara noastră”, a comentat Vilimsky acordul.
Conform afirmațiilor politicianului austriac, această hotărâre ar conduce la o pierdere suplimentară de control. Mai mult, ar deschide noi oportunități pentru contrabandiști și migranți ilegali de a ajunge în Austria.
În contrast, Petra Bayr, reprezentanta SPÖ (social-democrații austrieci) pentru politica externă, a caracterizat acordul la care au ajuns Austria, România și Bulgaria pentru implementarea Acordului Schengen pe calea aerului și pe mare începând cu luna martie drept o „ușurare maximă pentru manageri”, potrivit news.ro.