Scenariul Ucraina, repetat cu Republica Moldova

Scenariul Ucraina, repetat cu Republica MoldovaEvghenia Guțul/ Sursa foto: Facebook

Scenariul anterior invaziei pe scară largă a Ucrainei ar putea să se repete în cazul Republicii Moldova, prin vizitele liderilor de la Comrat și Tiraspol la Moscova, avertizează analiștii politici.

Repetatele cereri de ajutor din partea regimului Putin ale secesioniștilor pro-ruși din Republica Moldova și vizitele acestora la Moscova amintesc îngrijorător de scenariul pus la cale de Kremlin înainte de invazia din Ucraina.

Vizite la Moscova și cererei de ajutor din partea Rusiei

Vizita la Moscova a guvernatoarei Găgăuziei, Evghenia Guțul, face parte dintr-un „plan al Moscovei de destabilizare a Republicii Moldova, în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului de aderare la UE, pe care Moscova nu îl agreează”, spun analiștii politici intervievați de Radio Chișinău.

Reamintim că, pe 1 martie, guvernatoarea Găgăuziei, o apropiată a condamnatului fugar Ilan Șor, a mers în Rusia, unde s-a întâlnit cu președinta Consiliului Federației Ruse, Valentina Matvienko. Această vizită, alături de declarația Tiraspolului de pe 28 februarie, prin care au solicitat ajutorul Moscovei, arată că războiul hibrid împotriva Republicii Moldova se intensifică.

Noi presiuni asupra Republicii Moldova

Vizitele repetate ale politicienilor pro-ruși la Moscova, alături de cea a bașcanei din Găgăuzia, anunță noi presiuni și încercări de destabilizare din partea regimului Vladimir Putin

„Este un plan al Moscovei și e clar că nu se va termina totul doar prin aceste vizite”, a declarat analistul Nicolae Negru. El a adăugat că, „probabil, au fost invitați la Moscova și mesajul lor a fost asemănător cu cel al separatiștilor de la Tiraspol și face parte din planul Moscovei de creare a condițiilor informaționale pentru destabilizarea Republicii Moldova și e legat desigur cu alegerile prezidențiale”.

„Declarațiile precum că Chișinăul ar merge pe urmele Kievului, ar trebui să ne sperie - asta e probabil și scopul lor, pentru că astfel de declarații se făceau înainte de invadarea Ucrainei. Poate că până la invadarea Rep. Moldova mai este, dar intensificarea acestui război hibrid și încercările de destabilizare a Rep. Moldova începem să le simțim în fiecare zi”,  a adăugat Nicolae Negru.

Evghenia Guţul

Evghenia Guţul / Sursă foto: captură video

Bașcana nu are atribuții de politică externă

Bașcanul Găgăuziei nu are atribuții de politică externă, atrage atenția expertul în securitate, Andrei Curăraru. Iar în condițiile în care mai mult de jumătate din bugetul regiunii vine de la Chișinău, autoritățile Republicii Moldova ar trebui să folosească eficient acest instrument pentru a opri astfel de vizite, care pot prejudicia interesele țării, a mai spus Curăraru.

„Vizita doamnei Guțul a însemnat o serie de întruniri în primul rând cu șefa camerei de sus a parlamentului rus, care este sub sancțiuni și care este membru al Consiliului de Securitate - coordonând războiul împotriva Federației Ruse. Vedem faptul că activitatea și acțiunile doamnei bașcan depășesc atribuțiile stabilite în mod normal și pot crea dificultăți pentru comunicarea noastră cu partenerii Europeni”, a adăugat Andrei Curăraru.

Gesturile Evgheniei Guțul ar trebui oprite de autoritățile din Republica Moldova

„Efectele acestei vizite pentru Republica Moldova pe termen scurt sunt de tensionare a relațiilor dintre Comrat și Chișinău. Capacitatea noastră de apărare în fața acestor amenințări hibride este una mixtă, în unele aspecte noi putem să ne apărăm mai bine, în altele nu.

Ceea ce putem să facem este să monitorizăm astfel de ieșiri, dar și prin instrumente diplomatice și administrative să ne asigurăm că nu există lideri regionali care nu realizează politica externă comună a Republicii Moldova și astfel de ieșiri care fac rău Republicii Moldova să fie curmate.

Să nu uităm că mai mult de 50% din bugetul Găgăuziei vine de la Chișinău, iar acesta este un instrument eficient pentru a opri astfel de vizite”, a încheiat expertul în securitate Andrei Curăraru.

Și Transnistria este folosită de Moscova pentru a destabiliza Republica Moldova / Sursa Foto Press service of the President of the PMR

Cum se cede încercarea de destabilizare a Republicii Moldova de la Kiev

Analistul ucrainean Vitalii Portnicov a declarat că, prin aceste vizite și cereri de ajutor, regimul Putin încearcă să folosească toate pârghiile posibile pentru a destabiliza Republica Moldova și că Evghenia Guțul reprezintă, de fapt, interesele condamnatului fugar Ilan Șor:

„Mulți cred că această vizită a fost folosită și pentru comunicarea Evgheniei Guțul cu Ilan Șor care, potrivit ultimelor informații, se află și el în Rusia. Acum asistăm la o situație în care, pe de o parte, există o criză reală în relațiile dintre Republica Moldova și regiunea separatistă Transnistria. Pe de altă parte, este provocată o criză în relațiile dintre conducerea Republicii Moldova și unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, controlată de reprezentanții partidului Șor”, a declarat Vitalii Portnicov.