Scenariu de coșmar. Cine ar câștiga un război convențional, Rusia sau NATO?

Scenariu de coșmar. Cine ar câștiga un război convențional, Rusia sau NATO?

Tensiunile din ce în ce mai mari de pe arena internațională îi fac pe strategii militari ai marilor puteri să evalueze permanent chiar și cele mai teribile scenarii, de pildă o confruntare militară cu arme convenționale între cele mai mari forțe militare din lume, NATO și Rusia.

Studiul solicită o schimbare a strategiei NATO și revenirea la doctrina „AirLand Battle” din perioada Războiului Rece (anii ’80), când armata americană staționa sute de mii de militari în Europa pentru a descuraja o posibilă invazie sovietică.  În acest moment, se află doar 30.000 de soldați i americani în Europa, ceea ce, potrivit estimărlor RAN, înseamnă că Rusia ar putea ajunge la periferiile capitalelor Estoniei și Letoniei (Tallinn și Riga) în cel mult 60 de ore, susține studiul.

Un asemenea atac rapid asupra regiunii baltice ar lăsa NATO cu puține opțiuni: un contraatac masiv riscant, recurrsul la amenințarea cu lovituri nucleare sau, pur și simplu,  acceptarea înfrângerii și renunțarea la  țările baltice. „Simulări indică faptul că o forță de aproximativ șapte brigăzi, inclusiv trei brigăzile blindate grele - susținute în mod adecvat de puterea aeriană și lovturi terestre la debutul ostilităților - ar putea fi suficiente pentru a preveni prăbușirea rapidă a apărării din statele baltice ", afirmă studiul făcut de Compania Rand, notează nationalinterest.org.

Costurile necesare pentru remedierea acestor vulnerabilități ale NATO se ridică la 13 miliarde de dolari. Studiul are, însă, și o parte liniștitoare. Chiar dacă NATO nu ar reuși în condițiile actuale să apere țările baltice, nici  Rusia nu are  șanse să ocupe întreaga Europă. Există, însă, un alt risc major- ca înfruntarea dintre NATO și Rusia să degenereze într-un război nuclear, caz în care este greu de presupus că vor mai exista învinși sau învingători.

Ne puteți urmări și pe Google News