Scenariile din PSD și PNL pentru guvernare
- Andreea Udrea, consultant politic
- 26 iunie 2015, 00:00
PSD și PNL au mai multe variante de lucru pentru perioada următoare. În timp ce PSD încearcă să se obișnuiască cu gândul ieșirii de la guvernare, PNL se pregătește să preia puterea într-un guvern minoritar sau împreună cu UNPR
Nominalizarea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE și faptul că UNPR și-a anunțat deja susținerea pentru propunerea lui Klaus Iohannis, îi face pe liberali să spere că în curând au șanse să preia guvernarea. Cătălin Predoiu, premierul din umbră al PNL, a declarat că în perioada următoare discuțiile referitoare la formarea unei noi majorități se vor intensifica, fiind de părere că în prezent „nu se mai guvernează, administrația nu mai funcționează”.
Potrivit unor surse liberale, în timp ce așteaptă ca PSD și Victor Ponta să își clarifice problemele, PNL se pregătește de guvernare având două variante. Prima dintre ele este formarea unui guvern minoritar, din care să facă parte UDMR, dar care să fie susținut în Parlament de către UNPR. Acest lucru a funcționat pe vremea când Călin Popescu Tăriceanu a guvernat, teoretic, doar cu sprijinul UDMR, după ce PDL a fost dat afară de la guvernare. Practic însă, social-democrații s-au asigurat că mențin în funcție guvernul Tăriceanu și că îi asigură, fără emoții, sprijinul parlamentar, această formulă funcționând în perioada aprilie 2007-decembrie 2008.
În același timp, mai există și posibilitatea ca PNL să formeze guvernul și împreună cu UNPR, UDMR, susținuți de grupul Democrat-Popular și neafiliați, susțin liberalii. În această ecuație, este problematic pentru UNPR dacă poate candida independent la alegerile locale și parlamentare din 2016, și poate obține un scor onorabil, potențialul fiind de 5-7%, susțin aceleași surse. În acest caz, UNPR a cerut ministerul de Interne și pe cel al Agriculturii.
PSD susține că nu ține cu dinții de guvernare
În ceea ce îi privește pe social-democrați, aceștia sunt dispuși să renunțe la UNPR, chiar cu prețul ieșirii de la guvernare. „Suntem același grup parlamentar, ar trebui să avem aceeași linie. Nu se poate ca unii să zică da, și alții ba”, au declarat pentru EVZ surse din PSD, făcând referire la poziția UNPR față de numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE. Aceleași surse susțin că în curând PSD va avea o imagine de „partid șantajabil”. „Nu putem ca pe fiecare subiect pe care nu suntem de acord, ei să iasă și să își spună punctul de vedere și noi să ieșim apoi și să ne scuzăm că coaliția merge bine. Decât să fim un mare partid șantajabil, mai bine plecăm de la guvernare”, au mai precizat sursele social- democrate. După calculele lor, PSD rămâne cu majoritate parlamentară pentru că „mai sunt și de la UNPR care sunt de partea noastră”. Toate aceste lucruri vor fi clarificate în ședința Biroului Politic Național al PSD și a coaliției, ambele programate pentru luni. „Așteptăm să se întoarcă președintele Victor Ponta pentru că partidul e în aer fără el”, au mai spus sursele social-democrate.
Consultări
Premierul Victor Ponta (foto) a declarat că nu a fost consultat de președintele Klaus Iohannis cu privire la numirea lui MRU la SIE. „Nu poate să facă nimeni presiuni să îmi dau demisia. Sigur că s-au făcut, se fac publice începând cu președintele Iohannis, cu mulți alți oameni. Știu unde am fost numit, în ce funcție, de cine”, a susținut premierul. El a mai subliniat că Rovana Plumb are suficientă experiență politică pentru a-i ține locul în fruntea PSD cât el lipsește. „La Guvern sunt liniștit când știu că e Gabi Oprea în locul meu”, a adăugat Ponta.
FOTO; Victor Ponta
Tensiuni
Liviu Dragnea (foto) a precizat că PSD nu trece prin cele mai fericite momente și că își doresc să rămână la guvernare, dar „nu în orice condiții”. „Există o stare destul de ciudată în PSD la nivelul fiecărei organizații, de dezorientare, oamenii sunt puțin dezorientați, nu se simt bine când liderul nu e în țară”, a spus Dragnea punctând că aceste lucruri trebuie tranșate în două, trei săptămâni. El precizat că „de o perioadă, poate un an și ceva, Guvernul ăsta a fost sub asediu”.
FOTO: Liviu Dragnea
Guvernare
Rovana Plumb (foto), a spus că partidul va continua să își facă treaba la guvernare și nu se împiedică de tentativele celor care doresc instabilitate. „Pentru PSD, prioritatea zero rămâne guvernarea și pe aceasta ne concentrăm, nu pe jocurile de putere ale unora sau altora”, a transmis Rovana Plumb. Ea a precizat că numirea șefului SIE nu o este problemă a coaliției. „Avem proiecte importante de adoptat și nu ne împiedicăm de jocurile celor care vor să creeze instabilitate politică”, a conchis ea.
FOTO: Rovana Plumb
Susținere
Premierul interimar Gabriel Oprea (foto) a declarat că nu trebuie să intrăm întro criză politică pentru că s-ar crea probleme în ceea ce privește securitatea națională. „Dacă intrăm într-o criză politică, poate chiar bazată pe orgolii, riscăm să degenerăm și să slăbim securitatea națională a României și a Europei”, a precizat Oprea. El a afirmat că, în ceea ce privește guvernarea, îl susține în totalitate pe Victor Ponta, însă, în ceea ce privește securitatea națională, îl sprijină pe Klaus Iohannis.
FOTO: Gabriel Oprea
Majoritate
Co-președintele PNL Alina Gorghiu (foto) a afirmat că numirea lui Ungureanu „săptămâna viitoare” la conducerea SIE înseamnă „un pas foarte important în schimbarea majorității”. „Schimbarea acestei majorități parlamentare, în opinia mea, va însemna, în scenariul în care Victor Ponta nu vrea să-și dea demisia, schimbarea Guvernului în Parlament, printr- o moțiune de cenzură”, a spus Gorghiu. Ea a precizat că PNL a avut discuții cu reprezentanți ai partidelor din Parlament pentru crearea unei majorități.
FOTO; Alina Gorghiu