Scenarii pe o scenă politică bulversată. Cum se reașează partidele după destabilizarea provocată de Tăriceanu

Scenarii pe o scenă politică bulversată. Cum se reașează partidele după destabilizarea provocată de Tăriceanu

PSD s-a făcut gardă de corp pentru Viorica Dăncilă, iar Klaus Iohannis a intrat în panică-acesta este impactul imediat pe care l-a produs ieșirea liberaldemocraților de la guvernare. Opoziția se regrupează, dar toate partidele se feresc să ajungă la Palatul Victoria înainte de termen.

Sociologul Marius Pieleanu, un bun cunoscător al vieții interne a PSD, a explicat, pentru Evenimentul zilei, cum se încearcă să se facă ordine în mișcarea browniană creată de răbufnirea lui Călin Popescu Tăriceanu.

Riscul guvernării

El spune că lucrurile s-au complicat foarte mult și că un PSD în Opoziție l-ar pune pe Klaus Iohannis într-o situație specială. Acesta nu și-ar dori, sub nicio formă, ca partidul care-l sprijină pentru un nou mandat la Cotroceni, PNL, să intre la guvernare.

Declarativ, liberalii care și pregătesc o moțiune de cenzură, par că abia așteaptă să se instaleze la Palatul Victoria.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asta îi va eroda deoarece preiau de la PSD gestionarea unui buget cu probleme, neadecvat realității. În plus, s-a dovedit la alegerile europarlamentare, că din poziția de Opoziție, liberalii au avut un succes nesperat. Riscul este mare atât pentru alegerile prezidențiale, cât și pentru cele parlamentare, anticipate sau la termen.

Actorul, prelucrat în laborator

În afară de asta, Klaus Iohannis își dorește un tur doi cu Viorica Dăncilă, nu cu Dan Barna. Un alt personaj care încurcă teribil jocurile este Mircea Diaconu.

Marius Pieleanu spune că „dacă a existat un laborator care l-a proiectat pe Diaconu, s-a lucrat impecabil”. Mircea Diaconu ia voturi din stânga, nu din bazinul lui Dan Barna.

„Analizele sociologice arată că în turul doi electoratul PSD va vota Dan Barna și există și o explicație. Klaus Iohannis și-a ostilizat, în 5 ani, foarte mult acest electorat. Nu a pierdut nicio ocazie să atace și să critice. Pe Dan Barna nu-l cunosc și preferă să-l voteze pe el sau să stea acasă. Este vorba despre un electorat de 2,5 milioane de oameni, deloc de neglijat. De aceea, interesul lui Iohannis este ca Viorica Dăncilă să rămână premier până după alegerile prezidențiale și să se confrunte cu ea în turul doi”, a spus Pieleanu.

Mișcarea lui Marcel Ciolacu este decisivă

Moțiunea de cenzură este un instrument la care cel mai mare partid de Opoziție nu poate renunța, de aceea PNL s-a grăbit să anunțe că demarează acțiunea de strângere de semnături. După aceea, totul depinde de mobilizarea parlamentarilor la vot.

Dacă președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu are interes ca moțiunea să treacă, le va da oamenilor semnalul să fie în sală. Dacă vor să iasă de la guvernare cu mâna Opoziției, atunci parlamentarii PSD vor lipsi în masă în ziua votului.

Liberalii ar trebui să fie toți în sală pentru a nu se repeta situațiile când la moțiuni simple erau în sală mai puțini decât câți au semnat.

Dacă moțiunea va trece, USR nu va intra la guvernare. Și liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a anunțat, luni seara, că nu este interesat de negocieri pentru a se alătura Opoziției la guvernare, din moment ce abia a scăpat de una.

Liderul Pro România Victor Ponta își face planuri pe termen lung. Pieleanu este de aceeași părere cu un alt analist, Valentin Naumescu. „Am convingerea că acesta nu este interesat de alegerile prezidențiale din 2019, ci de cele din 2024, la care visează să îi succeada lui Iohannis.

Care ar fi așadar obiectivele logice ale lui Ponta pentru proximele alegeri prezidențiale și parlamentare? La prezidențiale, prin Mircea Diaconu încearcă să îi mai ia câteva procente lui Dăncilă și să o scoată din lupta pentru turul II, pentru a demoraliza complet un PSD prăbușit sub 20%, iar la parlamentarele din 2020 obiectivul lui Ponta este să depășească PSD și să devină liderul Opoziției în legislatura 2020-2024”, a explicat Naumescu.

Marius Pieleanu a arătat că dacă în relația cu celelalte formațiuni PSD a rămas singur, în interior s-a petrecut un lucru interesant: partidul s-a făcut gardă de corp pentru Viorica Dăncilă, chiar dacă e vorba de greii social-democrați care o îndeamnă să iasă de la guvernare sau de cei care vor să rămână. Pentru ei, dușmanul de moarte, Opoziția, are un rol coagulant. Sociologul este de părere că în aceste condiții Viorica Dăncilă ar putea obține scorul partidului, adică 25%.

În ceea ce-i privește pe președinții de organizații, o parte dintre aceștia spun că dacă PSD iese de la guvernare vor pierde primarii și implicit și alegerile. Cealaltă parte susține ca PSD să rămână la guvernare și să meargă până la capăt. Decizia va aparține conducerii formațiunii.

Se joacă un șah politic pe avantaje

Jurnalistul Cornel Nistorescu spune că cel mai plauzibil scenariu este cel în care PSD rămâne la guvernare. El a explicat, pentru Evenimentul zilei, că situația nu este atât de gravă și că România are tradiție în ceea ce privește guvernările minoritare.

„Lucrurile sunt cât se poate de calme, nu este nimeni disperat și grăbit. Viorica Dăncilă va găsi aliați care să susțină guvernul și va exista un joc care va face ca moțiunea de cenzură să nu treacă. Le mai dă ceva legi sau satisfacții. Se joacă un șah politic pentru avantaje”, spune Nistorescu.

În ceea ce privește ALDE, jurnalistul crede că a ales cea mai potrivită cale și că va folosi perioada următoare să se relanseze. El apreciază că marea lovitură o va da Mircea Diaconu, care „va fi votat de popor și va face o figură frumoasă”.

Capcanele mirajului puterii

Valentin Naumescu, un analist de dreapta, crede că se întrunesc toate condițiile pentru dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri anticipate în martie 2020. „Nu este exclus ca PSD însuși să ajungă să își dorească anticipate înainte de venirea unei căderi economice dure, sperând să fugă de răspunderea politică pentru eșecul programului Dragnea-Valcov de guvernare”, spune analistul. Acesta atrage atenția că Opoziția ar putea să cadă într-o capcană dacă nu știe să se organizeze.

„Opoziția nu ar trebui însă să cadă în capcana ideii de organizare simultană a localelor și parlamentarelor în luna mai, pentru că PSD și-ar folosi intens mașinăria de voturi a primarilor și președinților de Consilii Județene pentru a-și crește scorul la parlamentare”, a explicat el.

Valentin Naumescu mai spune că dacă opoziția PNL-USR-PLUS nu va avea un proiect politic clar și fără înțelegeri transparente privind echipa viitorilor lideri (credibili) din Guvern și Parlament, alegerile anticipate ar putea avea un rezultat dezamăgitor, sub cel pe care l-ar putea obține opoziția la termen, în decembrie 2020.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a declarat că va comenta azi criza politică.