Scaunul lui Vladimir Putin se clatină: „Nu e atât de imposibil pe cât se credea!” Dezvăluiri incredibile, în plin război
- Sabina Popescu
- 6 martie 2022, 09:23
De-a lungul anilor, Vladimir Putin a găsit modalități de a rămâne în fruntea Rusia fără a da semne de renunțare la putere din proprie inițiativă. Chiar dacă președintele rus ar fi vrut să plece, în manevrele sale pentru a se menține la putere a conturat un mediu din care nu se poate retrage pur și simplu. Iar asta s-a întâmplat înainte de a ordona trupelor rusești să invadeze Ucraina, punându-și națiunea în situația de a încălca dreptul internațional pentru care ar putea fi tras la răspundere personal pentru crime de război.
Vladimir Putin a ajuns la putere ca un necunoscut promițând să fie un lider puternic care să aducă ordine și prosperitate într-o Rusie post-sovietică haotică și sărăcită. Deși la început s-a gândit să se întoarcă la o viață normală după ce va fi președinte, acum a creat condițiile în care ar putea rămâne la putere cel puțin până în 2036.
Ar putea să fie Vladimir Putin pus sub acuzare? Teoretic, da. Christopher Tremoglie, care a trăit în Rusia și a studiat constituția acesteia, indică capitolul 4, articolele 92 și 93 din constituția rusă, care detaliază prevederile și procesul de punere sub acuzare a unui președinte. Procesul ar necesita ca Vladimir Putin să fie acuzat de „înaltă trădare sau de o altă crimă gravă”, ceea ce invazia Ucrainei justifică cu ușurință.
Acuzațiile ar trebui să fie prezentate Dumei de Stat, parlamentul țării, și confirmate de Curtea Supremă a Federației Ruse. Apoi, camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației, ar trebui să decidă dacă îl pune sau nu sub acuzare pe Vladimir Putin. Punerea sub acuzare trebuie să fie efectuată în termen de trei luni, altfel acuzațiile vor fi considerate respinse.
Scenariul punerii sub acuzare a lui Vladimir Putin
Cu toate mașinațiunile lui Vladimir Putin pentru a-și întări controlul asupra puterii, se pare că există o șansă ca un bulgăre de zăpadă în Hades ca acest lucru să se întâmple. Tremoglie crede însă că „un astfel de scenariu ar putea să nu fie atât de îndepărtat pe cât se credea anterior”.
El atrage atenția asupra marșurilor împotriva războiului care au avut loc în Rusia de la începutul invaziei. În ciuda răspunsului în mod normal dur la demonstrații și a faptului că procurorii îi amenință pe protestatari cu posibile acuzații penale, despre care spun că ar avea consecințe pe termen lung, mii de oameni au ieșit în stradă. Chiar și un deputat al Partidului Comunist din Duma de Stat a participat la marșuri.
Acestea au dus la numeroase rețineri în timp ce poliția încerca să disperseze protestele, până acum fiind arestate până la 6.000 de persoane, inclusiv copii. Tremoglie susține că „probabilitatea [destituirii] crește de fiecare dată când Vladimir Putin își manifestă totalitarismul”, relatează AS.
În plus, este posibil să apară unele fisuri cu oligarhii ruși, unul dintre pilonii care îl ajută pe Vladimir Putin să exercite puterea în țară și în străinătate. Doi dintre ei nu și-au exprimat opoziția față de invazie, ci au făcut apel la pace. Mihail Fridman, într-o scrisoare adresată personalului, a declarat că războiul este „o tragedie” pentru ambele națiuni, în timp ce Oleg Deripaska a cerut discuții de pace „cât mai repede posibil”.
Cât de popular este președintele rus în țara sa?
Popularitatea lui Vladimir Putin a crescut în perioada premergătoare invaziei, ajungând la aproape 70% la sfârșitul lunii ianuarie, dar într-un sondaj din decembrie 2021 aproape 40% dintre cei intervievați nu credeau că războiul cu Ucraina este o posibilitate reală. Aventurile militare din trecut i-au împins în sus cifrele de popularitate, dar aceste hopuri nu s-au tradus în opinii pozitive pe termen lung despre liderul rus.
Putin a marginalizat aproape toată opoziția față de domnia sa. În perioada premergătoare alegerilor parlamentare din toamna anului trecut, un tribunal rus a scos în afara legii organizațiile legate de politicianul de opoziție încarcerat Aleksei Navalny, declarându-le „extremiste”. Navalny l-a acuzat pe Vladimir Putin și pe persoanele legate de Kremlin că au încercat să-l ucidă pe el și pe soția sa.
El a trebuit să fie transportat cu avionul în Germania în septembrie 2020, când a fost otrăvit cu un agent neurotoxic. La întoarcerea în Rusia, a fost arestat pentru încălcarea condițiilor de eliberare condiționată, el fiind internat în spital în Germania, pentru o condamnare anterioară pentru deturnare de fonduri despre care spune că a fost inventată. Una dintre numeroasele încercări de a-l reduce la tăcere pe cel mai proeminent critic al Kremlinului.