Când scăpăm de Coronavirus. Informații esențiale despre eficiența vaccinării

raed arafat, proteste, bun simt, dsu, mai, covid 19, restrictii

Imunitatea dată de vaccinul anti-coronavirus ar dura pe o perioadă de cel puțin 6-8 luni, conform informațiilor de la acest moment, iar această perioadă crește cu cât trece timpul iar testele continuă să arate că ea încă există în cei care au fost vaccinați, spune șeful DSU, Raed Arafat.

El mai spune că persoanele care au intrat în studiile clinice ale vaccinului și au fost imunizate în perioada testării vor fi verificate vreme de cel puțin doi ani pentru a se identifica momentul în care imunitatea se reduce sau dispare.

„La acest moment, până acum, din momentul în care am început să ne vaccinăm și de când au fost testările înainte știm că imunitatea continuă. Pentru că persoanele care au fost testate și au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, la imunitate – dacă scade, dacă rămâne, dacă dispar anticorpii, dacă nu dispar. Cu cât trece timpul mai mult și semnalele sunt că imunitatea este valabilă și acum înseamnă că timpul se prelungește, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Deci la acest moment chiar vreo 6-8 luni deja au făcut teste pentru cei care au fost vaccinați și nimeni n-a venit să zică – «Atenție, a scăzut!». Și cu cât timpul trece și testele demonstrează că anticorpii sunt prezenți, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment cam asta putem zice pentru că nimeni nu poarte să vină să zică cu certitudine că imunitatea durează trei ani pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni.

Când scăpăm de Coronavirus: Cel puțin 6 luni cu vaccinul anti-COVID

Mai mulți cercetători de la Rockefeller University din New York au analizat 87 de persoane testate pozitiv cu noul coronavirus, relatează EFE, citată de Agerpres.

Studiul relevă că nivelul celulelor B de memorie specifică s-a menţinut constant pe întreaga perioadă a studiului. Aceste celule au misiunea de a apăra organismul de viitoare agresiuni ale acestui patogen, generând anticorpi împotriva sa.

Rezultatele studiului sugerează că persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 pot genera un răspuns rapid şi eficient în cazul unei noi expuneri la virus. Astfel, sistemul imunitar uman răspunde la infecţie producând anticorpi care pot neutraliza în mod specific agentul infecţios.

Când scăpăm de Coronavirus în România

Anticorpii umani împotriva SARS-CoV-2 protejează împotriva infecţiei pe modele animale, au arătat oamenii de știință citați. Nivelurile acestor gen de anticorpi se pot reduce cu timpul. Totuși celulele B de memorie își "amintesc" de agentul infecţios. În consecință, ele pot stimula sistemul imunitar să producă aceiaşi anticorpi în caz de reinfectare.

Michel Nussenzweig şi echipa de la Rockefeller University au studiat 87 de persoane cu diagnostic de COVID-19 timp de 1,3 şi 6,2 luni de la infectare. Experții au remarcat că, deşi activitatea anticorpilor neutralizatori scade cu timpul, numărul celulelor B de memorie rămâne neschimbat.

Imunitate: în caz de reinfectare cu COVID-19, se produc anticorpi neutralizatori

Autorii au remarcat că anticorpii produşi de aceste celule sunt mai puternici decât anticorpii originali. Ca atare ei pot fi mai rezistenţi la mutaţiile proteinei cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celule. Aceste observaţii arată că celulele B de memorie au capacitatea de a evolua în prezenţa unor mici cantităţi de agent viral persistent. Mai exact, este vorba de mici proteine ale virusului care pot fi detectate de sistemul imunitar.

Prezenţa şi evoluţia continuă a celulelor B de memorie sugerează că persoanele care au fost diagnosticate cu COVID-19 sunt capabile să producă rapid anticorpi puternici neutralizatori în cazul reinfectării cu SARS-CoV-2, au conchis autorii.