Campania de imunizare. A doua etapă, în grafic. Masca va rămâne obligatorie

Campania de imunizare. A doua etapă, în grafic. Masca va rămâne obligatorie

Premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dau asigurări că etapa a doua a campaniei de vaccinare COVID-19 se derulează conform planificării. Experții avertizează însă că măsurile de protecție rămân valabile.

Campania de imunizare: premierul Florin Cîţu a informat că programările pentru etapa a doua de vaccinare anti-COVID merg bine. Potrivit oficialului, peste 75% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele mai afectate de pandemia de coronavirus, se vor vaccina în perioada următoare.

Cîțu spune că e mulțumit de campania de imunizare

"Programările merg bine. Campania de vaccinare merge bine. Peste 75% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele mai afectate de coronavirus, se vor vaccina în perioada imediat următoare", a scris Cîţu, duminică, pe rețeaua Facebook.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a remarcat că mai mult de 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare în etapa a doua sunt "vârstnici şi cronici". "Vârstnici + cronici > 75% din totalul programărilor în etapa II. E aşa cum trebuie: îi protejăm în primul rând pe cei vulnerabili. Altfel, e doar începutul. Mai avem multe de îmbunătăţit. Avem treabă!", a precizat ministrul, pe contul său de Facebook.

Potrivit unei raportări a STS, 56,26% dintre cei programaţi la vaccinare anti-COVID-19 în etapa a doua sunt persoane de peste 65 de ani, iar 22% sunt persoane cu o afecţiune cronică.

 

Streinu-Cercel: La 7 zile după rapel nu mai există riscul de infecții severe

Pe de altă parte, medicul Adrian Streinu-Cercel a fost vaccinat cu a doua doză de vaccin împotriva COVID-19. Specialistul a declarat că, la 7 zile după rapel, nu mai există riscul să se mai dezvolte infecţii severe cu SARS-CoV-2.

"Teoretic, după a doua doză, la 7 zile deja putem fluiera liniştiţi că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus. Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare (...) până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri", a declarat Streinu-Cercel, citat de Agerpres, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Capitală.

Vaccinul Pfizer/BioNTech ne protejează de toate tulpinile

Interpelat de jurnalişti cu privire la cazul în care persoana vaccinată intră în contact cu o alta infectată cu virusul SARS-CoV-2 la două săptămâni după rapel, Streinu-Cercel a explicat: "Nu e nevoie să staţi în carantină, este nevoie să vă monitorizaţi. Măsurile de precauţie de până acum ar trebui menţinute şi chiar întărite, pentru ca aceste două elemente - imunizarea prin vaccinare, respectiv măsurile de protecţie - împreună să ducă la reducerea circulaţiei foarte rapide a acestui virus în populaţie".

Potrivit medicului, acest vaccin ne protejează de toate tulpinile care sunt în circulaţie în acest moment. "Ce va fi peste un an nu ştiu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina şi într-un pas alert în aşa fel încât să imunizăm cât mai multă populaţie şi încercăm să scoatem virusul din circulaţie", a spus medicul. Cadrele medicale primesc, începând de duminică, doza de rapel a vaccinului anti-COVID-19.