Evenimentul Zilei > Politica > Întâlnire cu SCÂNTEI. Momente TENSIONATE între Iohannis și Dăncilă
Întâlnire cu SCÂNTEI. Momente TENSIONATE între Iohannis și Dăncilă

Întâlnire cu SCÂNTEI. Momente TENSIONATE între Iohannis și Dăncilă

Președintele Klaus Iohannis a susținut la Palatul Parlamentului, cu ocazia şedinţei solemne consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri.

Klaus Iohannis a fost întâmpinat de vicepreședinții Alina Gorghiu și de Georgian Pop și nu de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, așa cum prevede protocolul.

În Parlament, Iohannis a dat mâna cu liderii PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, însă nu și cu premierul Viorica Dăncilă.

Tăriceanu a avut și un prim mesaj dur la adresa clasei politice chiar în debutul discursului. „Acum exact 100 de ani se înfăptuia unirea Bucovinei cu România. Aniversăm astăzi un veac de la cea mai importantă realizare a românilor. Elitele intelectuale și politice ale începutul secolului XX ne impresionează prin viziunea lor și jertfa. E vorba de suveranii și politicienii români, de oameni de știință și cultură, de eminenți păstori ai lumii spirituale.

 

Marea Unire a fost și este mai mult decât un moment definitoriu pentru un popor care ăși regăsea cadrul statal natural. Pe 1 decembrie 1918, Iulia Maniu se întreba, la Alba Iulia, ce putea face generația sa pentru a se ridica la un asemenea nivel.

 

Prin ce putem fi noi demni de împlinirile de acum 100 de ani. Întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii, indiferent de doctrină, e dacă vor continua să promită mult și să facă puțin. Acest răspuns poate să ne indice sursele demnității și a coeziunii”, a declarat Iohannis.