Scântei la Camera Deputaților. Profesorii – medici au făcut praf Ordonanța lui Voiculescu

Scântei la Camera Deputaților. Profesorii – medici au făcut praf Ordonanța lui Voiculescu

S-au scuzat și s-au atacat, într-un schimb de replici acide și ironii care a durat aproape trei ore, așa s-a desfășurat ieri dezbaterea publică organizată de președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților pe tema Ordonanței 79, dată anul trecut de guvernul tehnocrat, care încerca să scoată din mâna Universităților de Medicină secțiile și managementul spitalelor

Adoptată de Guvernul Dacian Cioloș anul trecut în noiembrie, Ordonanţa de urgenţă nr.79, care prevede că managerii de spitale nu au voie să aibă funcţii de conducere în partide, că șefii de secții din spitalele universitare și clinice nu trebuie să fie obligatoriu cadre universitare și extinde aria incompatibilităților în sistemul medical până la rudele ori afinii de gradul al IV-lea, a fost desființată verbal, ieri, la dezbaterea publică organizată de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților.

FOTO: Prof. univ.dr. Ioanel Sinescu a explicat că un medic care abia și-a luat gradul nu poate avea putere de decizie peste expertiza profesorului său

Două tabere, față în față

Pe de-o parte, rectori ai universităţilor de medicină și mulți alți profesori au criticat prevederile actului normativ și repeziciunea cu care acesta a fost adoptat, considerând că bulversează sistemul de învăţământ medical, în timp ce, de cealaltă, fostul ministru al Sănătății, foștii săi consilieri și reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale leau susţinut cu îndârjire.

Este prima dată când cele două tabere stau față în față, în condițiile în care, în ianuarie, plenul Senatului – prima cameră sesizată – a respins ordonanța, cu 52 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”. Discuția, deși presărată cu scuze, s-a încins repede. Mai ales că ordonanța nu se referă doar la managerii de spital, ci și la șefii de secție. Cadrele universitare sunt nemulțumite că un șef de secție, mai ales un profesor cu vastă experiență clinică, trebuie să piardă timpul cu chestiuni birocratice, de genul număratul mănușilor chirurgicale și inventarul necesarului, în condițiile în care asta îi răpește timp prețios din activitatea sa medicală. „Șeful unei secții trebuie să fie clinic, nu administrativ!”, a punctat unul dintre participanți.

Discipolul nu-i poate fi șef maestrului

Dr. Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, a explicat, la dezbaterea de ieri, că nu este normal și că nu-și poate imagina cum un medic care abia și-a obținut gradul ar putea fi șef peste dascălul lui.

„Sunt peste 52 de specializări în aria medicală. Reducerea rolului şi, practic, desfiinţarea rolului universităţilor în spitalele clinice, va duce la bulversarea sistemului de învăţământ medical, pentru că nu pot să-mi dau seama cum un medic specialist sau un asistent universitar poate fi şeful profesorului lui. (...) Directorul medical este cel care promovează în spitalul clinic procesul de învăţământ prefigurat de universitatea de medicină care patronează unitatea respectivă, respectiv prin furnizarea de educaţie medicală atât studenţilor, cât şi rezidenţilor şi medicilor care învaţă supraspecializare, cât şi asistenţă medicală. Acesta este motivul pentru care cred că este neavenită”, a declarat prof.univ.dr. Ioanel Sinescu.

FOTO: Mircea Beuran, fost ministru al Sănătății

„La noi apelați când aveți probleme personale”

Chirurgul Mircea Beuran, care este profesor la UMF „Carol Davila”, președinte al Senatului UMF şi fost ministru al Sănătăţii, a subliniat, la rândul său, că lumea medicală nu poate și nu trebuie să fie separată în academică şi clinică.

„În spitalele clinice, directorul medical poate fi un cadru didactic. Poate fi şi un asistent universitar. Aici se tot pisează pe profesori. Încep să ne deranjeze profesorii, înţeleg, în lumea aceasta medicală, dar pot să vă spun că există în sală cel puțin un om care a avut un tată sau are un tată și când a avut nevoie nu s-a dus la doctorul rezident sau la medicul specialist cu vechime de cinci ani. A sunat conferenţiarul, profesorul, şeful de secţie. Asta vizavi de cum vorbim, şi cum gândim, şi ce scriem în fapt pe hârtie”, a explicat prof.univ.dr. Mircea Beuran.

„Activitatea în spital nu poate fi segregată”

Efectele acestei Ordonanțe sunt deja vizibile în mai multe locuri din țară, susține și rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi.

„Activitatea didactică nu poate să fie segregată de activitatea medicală într-o clinică universitară. Eu vă spun activitatea din teren şi vă spun că, după aprobare acestei ordonanţe de urgenţă, noi am constatat deja în spitalele mari din Iaşi o tendinţă a conducerii spitalelor în a se depărta de activitatea comună pe care au avut-o împreună atâţia ani de zile. Recent, la concursurile avute la un spital din Iaşi pentru funcțiile de șefi de secție, Universitatea nu a fost solicitată în a nominaliza un cadru didactic care să facă parte din comisia de concurs”, a arătat prof.univ. dr. Viorel Scripcariu.

„Avocat: „Ordonanța nu e constituțională!”

„Care este utilitatea ordonanței? Niciuna. Pierdere de timp, cheltuială de energie, încărcarea instanţelor de judecată. (...) Procesul de elaborare al acestei ordonanțe nu a fost făcut cu respectarea legii! (....) Noi credem că această ordonanţă este neconstituţională, dincolo de oportunitatea şi soluţiile pe care le oferă”, a explicat Livică Fătu, avocatul Colegiului Medicilor din România. El spune că nu exista niciun motiv „de urgență” pentru aprobarea ordonanței care s-a făcut fără o consultare temeinică și care încalcă dreptul la muncă al cadrelor didactice. În plus, a atras atenția autorilor actului normartiv că, prin extinderea incompatibilităților, practic și-au asumat un rol care îl are de fapt Agenția Națională de Integritate, încălcând prerogativele care-i aparțin exclusiv acesteia. Ordonanța prevede că este incompatibiltate „deţinerea de către soţul/ soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea, inclusiv ai managerului, a funcţiei de membru în comitetul director, şef de secţie, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcţii de manager”.

Atac la „Vrăbiuța” lui Oprescu

Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei Dăruieşte Viaţa, prezentă și ea la dezbatere, a atacat voalat numirea, în urmă cu trei săptămâni, la conducerea Spitalului Universitar București, a doctoriței Adriana Nica, iubita fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu. „Această ordonanţă aduce transparenţă în alegerea managerilor de spitale şi aş putea să dau un exemplu concret la acest moment. Cel mai mare spital din România este condus de un manager interimar, probabil, desemnat direct de ministrul Sănătăţii, fără niciun criteriu de transparenţă, fără concurs şi, evident, fără a afla nimic despre competenţa doamnei de a conduce cel mai mare spital din România. Apoi, această ordonanţă vorbeşte despre competenţa în comisiile de specialitate, care sunt plătite în baza eficienţei lor”, a adăugat aceasta.

Vlad Voiculescu: „Mi-e rușine de Senatul țării mele”

De partea cealaltă a baricadei, susținătorii ordonanței s-au luptat din răsputeri pentru menținerea și aprobarea ei ca lege în forma actuală. Vlad Voiculescu, fost ministru tehnocrat al Sănătăţii, a declarat că „nu există niciun motiv pentru care să permitem politizarea managementului spitalelor în continuare, de aceea această ordonanţă prevede faptul că atunci când o persoană este cu o funcţie de conducere în partid politic nu poate fi manager de spital. (...) Aş vrea să mă refer la raportul comun al comisiilor din Senat. (...) Mie mi-e ruşine. Mi-e ruşine că Senatul ţării mele a putut să dea aceste motive pentru respingere”.

„Nu trebuie modificată”

Fostul demnitar susține că dacă ordonanța va fi modificată, atunci deputații nu vor face altceva decât să dea „înapoi lucrurile fără niciun fel de argumente, aşa cum a făcut şi Senatul. (...) Nu a fost nici măcar un singur argument în toată această dezbatere publică împotriva unor lucruri esenţiale cum sunt descrierea incompatibilităţilor suplimentare ale acestei Ordonanţe, depolitizarea managementului de spital, excluderea nepotismului din spitale. (...) Sper ca nimic să nu fie modificat”.

„Nu avem nicio Universitate în Top 300”

Fostul consilier al lui Vlad Voiculescu, Vlad Mixich, a încercat să explice că, din cauza prea multor funcții deținute de profesori, calitatea învățământului medical românesc a avut de suferit - „nicio universitate din România nu mai e în Top 300” - și că potrivit unui sondaj recent, 80% dintre studenții români la medicină vor să plece.

„Când merg afară și spun că sunt absolvent de medicină din România, îmi evită privirea”, a spus el. A fost, însă, taxat imediat atât de profesorul Ioanel Sinescu, care l-a invitat să meargă împreună peste hotare „să vadă că nu e așa, că Medicina româneacsă este respectată peste hotare”, dar și de Florin Buicu, care i-a spus că statisticile pot spune și „minciuni mari și minciuni mici”, iar „medicii români pleacă peste hotare pentru că sunt buni și respectați”.

Ordonanța va fi modificată

Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, organizatorul dezbaterii, s-a străduit din răsputeri să controleze discuția. „Lucrurile bune vor rămâne în ordonanţă. Voi propune colegilor un raport de adoptare a ordonanţei, dar cu modificări”, a spus, în repetate rânduri, acesta. Lucrurile „bune” ar fi „modalitatea de plată şi plata membrilor comisiilor de administraţie” şi faptul că furnizorii de servicii medicale „trebuie să fie autorizaţi şi evaluaţi ca să poată încheia contracte în 2017”.

Patru incompatibili devoalați de ANI

În baza OUG 79, ieri, Agenţia de Integritate a declarat incompatibili patru angajați: Florentina Nicoară, manager al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, care a încheiat cinci contracte cu o firmă a unui afin de gradul IV; Gheorghe Marc, şef Secţie Ginecologie la Spitalul Gheorgheni, care era și administrator la o firmă; Florin Apostoae manager al Spitalului din Târgu Neamț, care era și titular la o firma și Levente Kinda, șef Secție Cardiologie la Spitalul Odorheiu Secuiesc, dar lucra și la o firmă.