Scandalurile à la Sinteşti au ecou şi în Europa

Scandalurile à la Sinteşti au ecou şi în Europa

Luptele de stradă provocate marţi, în localitatea ilfoveană Sinteşti, de refuzul unui băiat în vârstă de 12 ani de a se căsători cu fata în vârstă de 10 ani „arvunită“ de părinţii săi, au corespondent şi în Europa.

Între timp, descinderile în forţă ale poliţiei continuă în satul situat la mai puţin de 20 de kilometri de Bucureşti, din casele romilor fiind confiscat un întreg arsenal: trei arme de vânătoare, un pistol cu gaz, 37 de topoare, cuţite şi săbii. Doar unul dintre bărbaţii care au participat la conflictul soldat cu 13 răniţi grav a fost reţinut de anchetatori, sub acuzaţiile de tentativă la omor calificat, distrugere şi ultraj, alţi trei fiind daţi în urmărire generală. Romii au luat cu ei în lume tradiţiile etniei

Scandalul din Sinteşti este însă doar o mică parte a problemei logodnelor între puradei. Căsătoriile „aranjate“ de timpuriu au ajuns subiect de dezbatere şi în Occident, unde imigranţii romi au luat cu ei tradiţiile etniei. „Înţelegeri pentru căsătorie au loc în multe ţări ale Comunităţii Europene, în Ucraina şi în Rusia. În vestul Europei, aceste aranjamente se petrec mai ales în rândul imigranţilor de etnie romă. Recent ne-au fost raportate cazuri în Germania, dar şi în Danemarca“, spune Ostalinda Maya Ovalle, consultant pe drepturile femeii din cadrul Centrului European pentru Drepturile Romilor din Londra.

Pentru prevenirea înmulţirii acestor cazuri, unii au propus pedepsirea părinţilor, alţii scoaterea copiilor din familie şi mutarea lor în centre de stat. S-a vorbit şi despre condiţionarea acordării ajutorului de stat de prezenţa la şcoală a copiilor, dar toate metodele au şi neajunsuri, precizează Ostalinda. Printre drepturile copilului prevăzute de legislaţia internaţională şi de cea românească se numără acela de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte.

Refuzul celor doi minori din Sinteşti - Cătălin şi Zmeurica - de a se căsători după placul părinţilor nu este un caz singular, ci primul devenit public. S-a aflat despre el doar pentru că reacţiile familiilor celor doi copii au fost extrem de violente, adaugă consultantul. La rândul său, David Cameron, liderul Partidului Conservator britanic, propune chiar pedepse penale pentru romii care-şi obligă copiii să se căsătorească de la vârste fragede.

Ne puteți urmări și pe Google News