Scandalul Trump - Ucraina - Joe Biden este în plină ascensiune. Cine va ieşi învingător?

Scandalul Trump - Ucraina - Joe Biden este în plină ascensiune. Cine va ieşi învingător?

Analiza jurnalistului Greg Myre, corespondent pe securitate națională, scoate în evidenţă cele mai importante aspecte din scandalul iscat între Donald Trump şi cei doi Biden.

Totul pleacă de la conversația președintelui Trump din 25 iulie cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky care a stârnit acuzații între republicani și democrați. Practic, democrații vor să știe dacă Trump a presat Ucraina pentru a investiga candidatul la președinție, pe Joe Biden.

Mass-media americană a titrat că Trump ar fi cerut lui Zelensky să colaboreze cu avocatul Giuliani pentru a investiga pe Hunter Biden, în încercarea de a crea probleme tatălui său Joe Biden în campania electorală de anul viitor.

Trump susține că problema reală este Biden și fiul său, Hunter Biden, și ceea ce au făcut în Ucraina acum câțiva ani. "Cel care a pus problema este Biden", a declarat Trump reporterilor luni la Organizația Națiunilor Unite. "Biden a făcut ceea ce i-ar plăcea să mai facă. Ceea ce a făcut Biden este o dizgraţios. Ceea ce a făcut fiul său este la fel".

Ne puteți urmări și pe Google News

Tabăra Biden răspunde: "Trump face asta pentru că știe că îl voi bate", a spus Biden jurnaliștilor. „Și folosește abuzul de putere pentru a încerca să facă tot posibilul pentru a mă scoate din cursă”.

Iată cinci întrebări despre acuzațiile și faptele din spatele acestui scandal:

1. Ce a făcut Joe Biden în Ucraina?

Ucraina a avut o revoluție în februarie 2014, când președintele pro-rus, Viktor Ianukovici, a fost izgonit și a fugit în Rusia, în mijlocul unor proteste masive și susținute care s-au concentrat pe corupția din administrația sa. Un președinte pro-occidental, Petro Poroșenko, a preluat puterea. Apoi, administrația președintelui Barack Obama a fost pregătită să lucreze cu noul guvern, o poziție împărtășită cu guvernele europene și instituțiile internaționale, cum ar fi Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional. Obama l-a făcut atunci, pe vicepreședintele Biden, să devină omul cel mai important, iar el a devenit un vizitator frecvent al Ucrainei.

2. Ce rol a jucat fiul lui Joe Biden, Hunter Biden în Ucraina?

În primăvara anului 2014, în timp ce Joe Biden și-a început călătoriile în Ucraina, Hunter Biden a primit o funcţie în  consiliul de administrație al celei mai mari companii private de gaze din țară, Burisma. Se presupunea că a fost plătit până la 50.000 de dolari pe lună . Problema unui posibil conflict de interese - cu Hunter Biden profitând într-o țară în care tatăl său lucra activ cu guvernul - a fost pusă la vremea respectivă.

3. Există vreun semn de infracțiune din partea lui Joe Biden sau a fiului său, Hunter Biden?

Asta sugerează Trump și avocatul său personal, Rudy Giuliani. Dar nu au furnizat dovezi despre acțiuni ilegale. Trebuie spus că Joe Biden s-a lăudat cu activitatea sa în Ucraina, ca purtător de cuvânt al Casei Albe și al Occidentului, în general. El a cerut înlăturarea primului procuror ucrainean, Viktor Shokin. Biden - în una dintre numeroasele sale călătorii în Ucraina -  le-a spus liderilor țării că trebuie să scape de procuror dacă doresc un miliard de dolari în ajutor american.

4. Cum văd Trump și susținătorii săi faptele lui Joe Biden?

Aceștia susțin că Joe Biden a dorit ca procurorul să renunțe la posibile acuzaţii despre fiul său şi de a fi cercetat. Însă nu a existat nicio dovadă de infracțiuni, iar Joe Biden a fost însărcinat cu funcția de vicepreședinte pentru a ajuta la eliminarea corupției în Ucraina. Între timp, Hunter Biden a renunțat la postul său la compania de gaze din primăvara trecută, pe măsură ce termenul său a expirat, spunând că a respins o ofertă pentru a o prelungi. El a recunoscut că va fi o problemă în campania 2020.

5. Ce urmează?

Democrații solicită să vadă o transcriere a conversației lui Trump din 25 iulie cu președintele Ucrainei, pe care Casa Albă a refuzat să o arate. Între timp, democrații vorbesc despre o nouă investigație a președintelui și dacă ar trebui să continue exercitarea funcţiei, mișcare pe care președintele Camerei Nancy Pelosi o susţine intens, notează npr.