„Scandalul sclaviei” din Germania, îngropat în Parlament

„Scandalul sclaviei” din Germania, îngropat în Parlament

Ori firmele acuzate pentru condițiile proaste oferite muncitorilor români au reușit să le îmbunătățească foarte rapid, ori scandalul a fost exagerat de presă, reiese din declarațiile ministrului de Externe.

Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, la audierile din Parlament, că oficiile consulare şi ambasadele României din Germania şi Olanda au semnalat 14 incidente privind muncitorii români plecaţi la muncă în străinătate această perioadă.

„Din cele 14 cazuri gestionate de minister, 13 sunt în Germania şi unul în Olanda. În Germania, 8 cazuri reprezintă autosesizări din partea reprezentanţelor dipliomatice pe baza informaţiilor din presă, două din partea Ministerului Federal al Muncii şi de la o organizaţie neguvernamentală, şi doar 3 de la cetăţenii români. În Germania, cele 8 cazuri au fost semnalate în 7 ferme. Cinci cazuri sunt de infectare a unor cetăţeni români care lucrează în abatoare”, a declarat Aurescu.

„Reprezentanţii consulatelor atele generale de la Bonn, Munchen şi ai Ambasadei din Berlin au făcut vizite în teren la abatoarele respective. A reieşit că sunt respectate drepturile de muncă şi de igienă, dar aceste concluzii sunt din momentul efectuării vizitelor respective, cu menţiunea că accesul pe proprietăţile private respective este la latitudinea angajtorului, atât timp cât reprezentanţii noştri nu reprezintă autorităţi ale statului german”, a mai spus ministrul.

Ambasadorul României la Berlin a discutat cu reprezentanţii Ministerului Federal german al Muncii şi aceştia au spus că vor intensifica controalele la fermele şi abatoarele care au angajat muncitori români pentru desfăşurarea activităţii, a mai precizat ministrul de Externe.

Aurescu a adăugat că Ministerul Federal german al Agriculturii a precizat că organizarea transporturilor dus-întors pentru muncitorii sezonieri se află în sarcina angajatorilor şi că, din verificările efectuate, zborurile din timpul pandemiei către Germania ale muncitorilor români au fost plătite de fermierii din ţara respectivă.

Autorităţile germane au mai comunicat că asociaţile profesionale ale fermierilor au recomandat încheierea de asigurări medicale pentru muncitori, fermierii respectă acest lucru şi astfel statul german suportă costurile tratamentelor medicale pentru cetăţenii români.

La rândul ei, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a desclarat că „pentru protecţia muncitorilor români, am trimis o propunere de acord, de memorandum, între cele două ministere ale muncii - român şi german - care se află în analiză la partea germană. Acest acord nu se referă doar la activităţile sezoniere, dar are un capitol pe acest segment şi cuprinde nevoia de cooperare între inspecţiile muncii din România şi Germania”.

Ea a mai spus, în Parlament, că autorităţile din ţara noastră nu i-au determinat pe cetăţeni să plece în Germania, mai ales că firmele din ţara noastră se confruntă cu un acut deficit al forţei de muncă. „Urmează, în câteva zile, să lansăm în dezbatere publică un pachet de măsuri active, inclusiv pentru românii veniţi în ţarâ, cu condiţia de a lua în considerare oferta din agricultură, HORECA, industria alimentară, dar este dreptul cetăţenilor români să aleagă între ce le oferă firmele din ţara noastră şi cele din străinătate”.

Ne puteți urmări și pe Google News