Scandalul PNRR. Cristian Ghinea, provocare pentru Marcel Ciolacu: „Să discutăm cu demisiile pe masă”

Scandalul PNRR. Cristian Ghinea, provocare pentru Marcel Ciolacu: „Să discutăm cu demisiile pe masă” Cristian Ghinea a primit bani de la stat prin intermediul USR / Sursă foto: Arhivă EVZ

Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea susține că-și va da demisia din funcție dacă PNRR va fi respins. În caz contrar, îi cere lui Marcel Ciolacu, liderul PSD, să renunțe la conducerea partidului.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, îl provoacă pe Marcel Ciolacu să demisioneze de la conducerea PSD, dacă PNRR va fi acceptat. Într-o intervenței la Antena 3, Cristian Chinea a precizat că nu este nici o criză politică legată de PNRR. El a precizat că este doar o furtună într-un pahar cu apă și că oficialii de la Bruxelles au transmis clarificări care vor fi rezolvate în cel mai scurt timp.

Cristian Ghinea a reacționat după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat că PNRR a fost pulverizat de Comisia Europeană. El a acuzat că banii se duc către firmele de consultanță de casă ale liberalilor.

„Dacă PNRR va fi respins, îmi dau demisia. Dacă PNRR nu va fi respins, să își dea demisia. Asta îi propun domnului Ciolacu, să discutăm cu demisiile pe mese. Nu este nimic dramatic, e normal să existe întrebări la 29 de miliarde de euro. Nu sunt greșeli, se cer clarificări pe care le vom rezolva. Pe unele în favoarea noastră, pe altele în funcție de clarificările cerute de comisie. E vorba de aranjarea în pagină, dacă vreți”, a spus Cristian Ghinea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul Cristian Ghinea a precizat că PNRR este în procedură de evaluare la Comisia Europeană. El a precizat că observațiile transmise sunt normale și că astfel de clarificări au fost primite de toate statele. Potrivit spuselor sale, acestea vor fi rezolvate în cea mai scurtă vreme, astfel ca documentul să fie retransmis la Bruxelles.

„Întrebările și clarificările legate de costuri sunt normale atunci când lucrăm cu proiecte europene. Toate statele au primit clarifcicări din partea Comisiei Europene. Sunt ușor de rezolvat și am început să le rezolvăm. Nu este nimic dramatic și poate fi rezolvat. Este o criză artificială… Nu sunt greșeli sunt cereri de clarificare pe care le vom rezolva, unele în favoarea noastră, altele vor fi scoase, așa cum au cerut cei de la Comisia Europeană”, a declarat Cristian Ghinea.

Reacția lui Marcel Ciolacu pe tema PNRR

Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă, cele mai multe dintre critici referindu-se la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte.

În acest context, Marcel Ciolacu a declarat că banii PNRR se duc către firmele de consultanță politică a liberarilor. El mai spune că PNRR-ul României a fost pulverizat de Comisia Europeană.

„Pur şi simplu, Comisia a pulverizat PNRR. Am spus de la început că banii au destinaţie către firmele de consultanţă politică ale lor. Am adus documente cu cine a creat acest PNRR, sunt companii străine. Cred că le-a sărit pixul din mână la Comisie când au citit aceste gogomănii! Unde e România educată a lui Iohannis? E făcută praf, o ruşine”, a spus Marcel Ciolacu la Antena 3.

Din observațiile Comisiei Europene

Una dintre aceste observații care poartă mențiunea ”exagerat” se referă la costurile pentru instruirea funcționarilor publici care se vor ocupa de implementarea PNRR. Pentru un singur funcționar, costurile pentru instruire s-ar ridica la 133.000 de euro, motiv pentru care Comisia a apreciat că „pare cam excesiv”.

Comisia Europeană ar fi atras atenția asupra sumei de 100 de miliarde de euro solicitată pentru un proiect în domeniul educației. Aceasta în condițiile în care tot bugetul alocat României prin PNRR este de 29 miliarde de euro.

Alte observații vizează costurile pentru proiectele privind reabilitarea infrastructurii de transport feroviar. În cazul acestora nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA.

În cadrul programului de reformare a educației, România educată, Guvernul nu a explicat costurile pentru fiecare proiect de investiții. Acestea au fost prezentate grupat, pe capitole, ceea ce îngreunează procedura de urmărire a costurilor.