Florin Cîțu, comentariu sec după criticile Comisiei Europene pe PNRR: „Fake news”. Observațiile venite de la Bruxelles

Florin Cîțu, comentariu sec după criticile Comisiei Europene pe PNRR: „Fake news”. Observațiile venite de la Bruxelles

Premierul Florin Cîțu a reacționat, de la prima oră, pe Facebook, după apariția informațiilor despre noile probleme care au fost semnalate de Comisia Europeană cu privire la PNRR.

Șeful Guvernului a făcut un comentariu laconic, acuzând un fake news despre PNRR, fără să dea alte explicații lămuritoare. Florin Cîțu a reacționat după ce în cursul serii de joi s-a aflat că oficialii Comisiei Europene au făcut mai multe observații pe marginea PNRR și l-au retrimis pentru a fi corectat.

„Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”, a scris Florin Cîțu, pe pagina sa de socializare, vineri dimineață.

El nu a dat și alte detalii despre acest subiect, așa cum ar fi fost de așteptat. Aceasta în ciuda faptului că PNRR a suscitat un interes foarte mare în spațiul public românesc ca urmare a controversele legate de angajamentele asumate de actualii guvernanți în schimbul ajutorului financiar.

Comisia Europeană a transmis, joi, mai multe zeci de observaţii pe marginea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă. Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiectele propuse spre finanțare. Documentul a fost discutat la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene, iar experții europeni ar fi semnalat numeroase inexactități și greșeli.

Surse apropiate discuţiilor susțin că a fost doar o evaluare de etapă și că s-au cerut mai multe detalii și clarificări. Potrivit acestora, asemenea sesiuni de evaluare se fac cu toate statele aplicante, iar observații sunt transmise tuturor.

Comisia Europeană

Observațiile transmise de la Bruxelles

Comisia Europeană ar fi atras atenția asupra unei sume de 100 de miliarde de euro, solicitată pentru un proiect în domeniul educației. Aceasta în condițiile în care tot bugetul alocat României prin PNRR este de 29 miliarde de euro. O altă observație vizează costurile cu pentru consultanță alocate unei persoane fizice. Astfel, experții europeni apreciază că suma de 133.000 de euro pentru un contract de consultanță în cazul unei persoane fizice pare exagerată.

Alte observații vizează costurile pentru proiectele privind reabilitarea infrastructurii de transport feroviar. În cazul acestora nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu. De asemenea, anumite explicații privind modernizarea a 30 de locomotive nu sunt clarificatoare.

În cadrul programului de reformare a educației, România educate, Guvernul nu a explicat costurile pentru fiecare proiect de investiții. Acestea au fost prezentate grupat, pe capitole, iar acest lucru îngreunează procedura de urmărire a costurilor.

Comisia Europeană reproșează oficialilor români că nu au indicat studiile în baza cărora au fost determinate costurile pentru proiectele de construcții. Au fost menționate doar prețurile pieței preluate din Ordinul Arhitecților din România, dar fără a furniza informații suplimentare.

Marcel Ciolacu, PSD

Reacția PSD la observațiile Comisiei Europene

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a comentat acest subiect extrem de important pentru viitorul economic al României.

„Pur și simplu, în acest moment, Comisia Europeană a pulverizat PNRR-ul. Am spus de la început că acești bani au destinație către consultanțele politice ale lor. (…) Comisia spune cum puteți să cheltuiți 133.000 de euro pa trainingul unui singur om. Cred că le-a sărit pixul din mână când au citit aceste grozăvii. Unde e România educată a lui Iohannis. E făcută praf, toate documentele trimise pe Educație sunt făcute praf. O rușine. Am depus moțiunea simplă și va fi luni în dezbatere în Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu.