Moscova a anunțat contra-sancțiuni care vizează oficiali europeni, după ce a calificat „inacceptabile” sancțiunile blocului comunitar împotriva a șase personalități din Rusia, acuzate de implicare în otrăvirea disidentului rus Alexei Navalnîi.
Rusia a anunțat, marți, sancțiuni împotriva oficialilor europeni, ca represalii pentru măsurile adoptate în luna octombrie de Uniunea Europeană (UE) în urma otrăvirii a principalului opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, în luna august.
Diplomația rusă a declarat că „a extins lista reprezentanților statelor membre UE care au interzis să intre pe teritoriul Federației Ruse”, dar nu a publicat niciun nume.
Anunțul Rusiei vine a doua zi după ce a fost difuzată o conversație telefonică în care Navalnîi susține că a păcălit un agent rus al Serviciului Federal de Securitate (FSB) ca să-i spună cum a fost otrăvit.
Ministerul rus de Externe a explicat că a considerat „inacceptabile” sancțiunile europene care vizează șase personalități din Rusia, inclusiv pe Alexandr Bortnikov, directorul FSB, „sub pretextul presupusei lor participări la incidentul care l-a implicat pe cetățeanul Navalnîi”, scrie Le Monde.
Franța, Germania, Suedia
Aceste contra-sancțiuni au fost anunțate reprezentanților ambasadelor Franței, Germaniei și Suediei, convocați la MAE rus.
Acestea sunt cele trei țări ale căror laboratoare au identificat o substanță neurotoxică de tip Noviciok în corpul lui Navalnîi, care a fost apoi internat în Germania. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat, la mijlocul lunii noiembrie, că aceste contra-sancțiuni vor viza „cu prioritate persoane din conducerea aparatelor de stat germane și franceze”.
Moscova acuză Berlinul, dar și Parisul și Stockholm și Organizația pentru interzicerea armelor chimice că nu au predat documentația lor cu privire la agentul neurotoxic Noviciok, o substanță dezvoltată în scopuri militare în epoca sovietică.
Autoritățile ruse au dat asigurări că nicio otravă nu se afla în corpul lui Navalnîi atunci când a fost internat în Siberia și că, din cauza lipsei de cooperare din partea europenilor, nu poate fi deschisă nicio anchetă în Rusia în legătură cu acest caz.
Cu Noviciok în chiloți
Anterior, o Alexei Navalnîi a afirmat că l-a „păcălit” pe un agent din cadrul FSB să-i dezvăluie cum l-a otrăvit serviciul secret rus cu Noviciok.
Agentul, pe nume Konstantin Kudryavtsev, a făcut mărturisirea într-o discuție telefonică de 49 de minute cu Navalnîi, care poza drept un oficial de rang înalt de securitate rus însărcinat cu elucidarea unor aspecte ale incidentului din august din orașul siberian Tomsk, scrie Europa Liberă.
O înregistrare a convorbirii a fost plasată pe site-ul grupării investigative britanice Bellingcat.
În convorbire, agentul spune că i s-a pus otravă lui Navalnîi în lenjeria de corp, și că planul era să moară în timpul zborului spre Moscova. În opinia agentului „de vină” pentru supraviețuirea lui Navalnîi au fost piloții avionului, care au decis să aterizeze de urgență după ce i s-a făcut rău, ca și personalul medical de la sol.
FSB a numit recenta investigație despre otrăvirea criticului Kremlinului Alexei Navalnîi drept „o provocare pregătită cu sprijinul serviciilor secrete străine”, iar convorbirea telefonică a lui Navalnîi cu Konstantin Kudreavțev, presupusul agent FSB implicat în otrăvire, un „fals”.
Într-un comunicat al instituției, preluat de presa rusă, se spune că „provocarea” a urmărit „să discrediteze FSB-ul Rusei și angajații organelor Serviciului Federal de Securitate”, iar operațiunea „nu ar fi fost posibilă fără sprijinul logistic și tehnic al serviciilor speciale străine”.