UPDATE 3. S-a stabilit programul meciurilor pentru ultima etapă a grupei A. Astfel, Grecia – Rusia va fi pe TVR 2, iar Cehia – Polonia pe TVR 1.

UPDATE 2. În acest moment, pentru TVR există două soluţii, în perspectiva partidelor din etapa a treia, ultima, din faza grupelor. Respectivele jocuri vor avea loc la aceeaşi oră – 21.45 – astfel că postul public are de ales între a transmite ambele meciuri, alternativ, din aceeaşi seară pe TVR 1, fie să le împartă cu TVR 2, în funcţie de miză.
UPDATE1 . Reacţia integrală a celor de la Romtelecom:
„Ca urmare a deciziei TVR, emisă astăzi, 15 iunie 2012, de interzicere a difuzării meciurilor din Euro 2012 de către Romtelecom, compania face următoarele precizări punctuale referitor la ambele facturi menţionate în notificarea TVR:

– Factura pentru suma de 550.000 Euro fără TVA (cu scadenţă în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012.
– Menţionăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greşită pentru suma sus-menţionată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menţionat mai sus.

– În ceea ce priveşte a doua sumă menţionată de TVR, cea în valoare de 500.000 Euro, fără TVA, aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecţii sau nemulţumiri din partea TVR. Conform contractului, TVR poate solicita doar penalităţi de întârziere pentru cele 17 zile. Este important de menţionat că această sumă reprezenta o plata în avans pentru transmiterea competiţiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie.
Televiziunea Publică a invocat întârzieri de plată, atunci când s-a oprit acestei soluţii radicale (ruperea unilaterală a contractului), cazul fiind unul halucinant prin derularea din ultimele zile a evenimentelor.
Considerăm că decizia TVR de a interzice difuzarea competiţiilor este abuzivă, respectiv de a întrerupe semnalul de transmisiune în aceeaşi zi în care factura refăcută a fost transmisă şi recepţionată de Romtelecom.

Astfel, Romtelecom îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale pentru a-şi proteja interesele în acest caz.

Vrem să asigurăm opinia publică de bunele intenţii ale Romtelecom. Compania este pregătită să plătească această factură luni, 18 iunie. În plus, pentru a-şi demonstra buna credinţă, Romtelecom îşi exprimă disponibilitatea de a renegocia contractul cu TVR astfel încât ambele canale să transmită meciurile simultan pentru ca întreg publicul din România să aibă acces la acest conţinut.

De asemenea, dorim să subliniem încă o dată faptul că prin achiziţionarea acestor drepturi, compania Romtelecom a intenţionat să le ofere clienţilor săi conţinut de calitate, în exclusivitate, folosind oportunitatea oferită de TVR prin scoaterea, în mod public, spre vânzare a o serie de drepturi de difuzare a unor competiţii sportive.
Dorim să cerem scuze clienţilor companiei pentru orice posibile neplăceri care ar putea rezulta din cauze independente de companie.”
Ce spune TVR
Conform TVR, este vorba despre o rată de 500.000 de euro plus TVA, de pe 15.04, plătită cu întârziere de 17 zile, şi o rată de 550.00 de euro plus TVA, scadentă pe 10.06, care n-a fost achitată nici până la această oră.
„Telespectatorii vor putea urmări meciurile de la Campionatul European doar la TVR. Dacă Dolce nu se va supune şi va difuza meciuri, vom merge în instanţă. Din acest moment, contractul este reziliat. Nu ştiu de ce fosta conducere nu s-a folosit de încălcarea clauzelor contractuale”, a declarat, la conferinţa de presă, Radu Călin Cristea, preşedinte interimar la TVR. 
Cristea n-a precizat dacă au existat somaţii prealabile către Romtelecom, ci s-a mărginit să spună: „Cosmin Cernat (n.r. – şeful Departamentului Sport) a purtat mai multe discuţii cu cei de la Dolce”.
La conferinţa de presă de azi n-a fost prezent şi Cosmin Cernat, socotit capul răutăţilor. Cernat este cel care a negociat cu finul său, Vlad Enăchescu, contractul considerat dezavantajos pentru postul public de televiziune.
Romtelecom a decis să se supună deciziei TVR! De la ora 19.00, ca să-şi umple spaţiul de emisie, Dolce Sport a difuzat spoturi în care comentatorii postului îşi fac reclamă! Pe site-ul postului s-a făcut anunţul conform căruia partida nu va fi difuzată.
TVR 1 transmite meciul Ucraina – Franţa, comentariul fiind asigurat din studio de Dragoş Bocănaciu şi de Cătălin Cârnu, chemaţi de-acasă!
În cursul dimineţii de azi, Vlad Enăchescu, directorul general al postului Dolce Sport, a explicat într-un comunicat cum a realizat parteneriatul cu TVR. Andi Vilara, unul dintre cei incriminaţi de Enăchescu, i-a atras atenţia că se află în eroare.
Aflat în aceste zile la Euro, unde comentează partidele pentru Dolce, Vlad Enăchescu, directorul general al postului Dolce Sport, şi-a găsit timp să remită  presei un comunicat în care scrie despre sublicenţierea partidelor de la Campionatul European de fotbal. Jurnalistul a explicat modalitatea prin care postul pe care îl conduce a încheiat parteneriatul cu TVR.
Redăm integral comunicatul pe care l-a emis Vlad Enăchescu, cu menţiunea că pasajul cu răspunsul dat de Andi Vilara aparţine redacţiei:
„Am asistat în ultimele zile la un adevărat asediu mediatic. Numele meu şi al soţiei mele au fost discreditate şi, pe alocuri, chiar terfelite în fel si chip, totul pornind de la o declaraţie halucinantă şi falsă a domnului Burtea Sorin, angajat TVR şi, mai nou, reprezentant al angajaţilor în CA al SRTV. Am sperat că bunul simţ va avea totuşi câştig de cauză în faţa speculaţiilor şi afirmaţiilor fără dovadă, dar, după articolele publicate în ultimele zile, simt nevoia să aduc nişte clarificari în nume personal, aşa cum au fost şi comentariile de care aminteam.
Aş vrea, de asemenea, să precizez că intenţionez să mă adresez şi instanţei în acest sens:
1. În scandalul din 2007 am fost implicat fără un motiv real. Am susţinut atunci că s-au pierdut drepturile de Liga 1 dintr-un singur motiv, respectiv lipsa lichidităţilor SRTV şi proasta gestionare a fondurilor de către directorul general de la acea vreme (acum se vorbeşte în rapoartele financiare SRTV de „moştenirea grea” din perioada 2005-2010). M-am adresat, la acel moment, instanţelor civile şi există o rezoluţie clară a acestora în acest sens, respectiv de nevinovatie. Menţionez că toate „sancţiunile” interne au fost retrase.
2. În toată carierea mea am apărat interesele instituţiilor pentru care am lucrat. TVR, înainte de toate, apoi Telesport/Realitatea (am sublicenţiat şi atunci de la TVR, JO Beijing 2008 şi CM Africa de Sud 2010) şi acum, Dolce Sport.
3. În 2 ani de când fac parte din echipa Dolce Sport, interesul a fost unul singur: acela de a creşte calitativ programele postului pe care îl conduc, prin achiziţii de competiţii sportive importante, fie exclusive, fie în parteneriat. Exemple sunt: Cupa României şi Europa League (PRO TV), Liga Campionilor 2012-2015 (Digisport), EURO 2012, JO 2012 şi CM 2014 (TVR), Liga 1 (Antena) 2012-2014.
4. Contractul cu TVR a fost semnat în noiembrie 2011, după un an de negocieri şi include şi alte competiţii de mai mică anvergură. TVR este cea care a deschis discuţia despre un parteneriat şi tot TVR a publicat pe site-ul instituţiei, pentru o perioada de 30 de zile (conform rigorilor EBU, pe care dl Burtea Sorin şi alţii din CA SRTV ar trebui să le cunoască), lista cu evenimentele sportive pe care dorea să le sub-licenţieze la acel moment.
O menţiune foarte importantă pe care doresc să o fac este că, la acea vreme, redactor şef al Departamentului Sport TVR era Andi Vilara. 5. Toate discuţiile pe marginea contractului TVR – Romtelecom au fost transparente şi, din ceea ce ştiu, TVR a purtat discuţii cu mai multe trusturi/televiziuni, iar singura televiziune care a făcut o ofertă concretă a fost Dolce Sport. S-a stabilit o comisie de negociere a contractului, din partea SRTV făcând parte Andi Vilara, Dan Radu, Director Programe SRTV şi Alexandru Lazescu, PDG.
Contactat de EVZ, Andi Vilara a replicat: „Cred că este vorba despre o confuzie, ca să nu-i spun altfel. Şi aceasta pentru că, pur şi simplu, eu mi-am dat demisia din SRTV la începutul lunii martie 2011, cu vreo 9 luni înaintea semnării contractului (dată indicată de Vlad Enăchescu), încheind în acel moment orice relaţie cu instituţia respectivă. Încă din luna noiembrie 2010, funcţia de director (şi nu redecator-şef, cum scrie Vlad) al Departamentului Sport TVR a fost ocupată de Cosmin Cernat, în urma unui concurs la care, este drept, am participat şi eu”.
Pe mailul EVZ, Vlad Enăchescu a revenit cu precizări: „Trebuie sa subliniez că s-a înţeles altceva: NU AM SPUS CĂ VILARA A SEMNAT CONTRACTUL, spuneam că, în momentul în care TVR a venit către Romtelecom să propună un parteneriat şi s-au purtat primele discuţii pe aceasta temă, redactor-şef era Andi Vilara. Nu avea cum să semneze Andi contractul pentru că, aşa cum am scris, el a fost parafat în noiembrie 2011, dată la care Andi era de mult timp plecat la Digi”.

Niciodată, soţia mea, Daniela Enăchescu nu a participat la o discuţie pe marginea acestui contract. Nici nu avea cum să facă acest lucru pentru că, aşa cum vă spuneam, contractul TVR-Romtelecom a fost semnat în noiembrie 2011, iar numirea ei ca redactor şef al Departamentului Sport a fost facută în martie 2012. Adică la 4 luni după parafarea înţelegerii. Numirea Danielei Enăchescu are caracter temporar (fostul redactor şef, Sorin Stoian, a ales o carieră în străinatate) şi a fost aprobată de conducerea SRTV cu o durată determinată (conform regulamentelor SRTV pentru interimat nu este nevoie de concurs, iar acest lucru ar trebui, de asemenea, să fie ştiut de dl Burtea Sorin).
6. Este cel puţin hilar să îşi imagineze cineva că un contract de o asemenea importanţă poate să fie semnat la nivelul Cernat-Enăchescu. Ambele părţi, Televiziunea Română şi Dolce Sport, au nevoie de aprobări din partea Consiliilor de Administraţie, Comitetului Director, etc, precum şi de analize de business. Aceste aprobări există, iar două instituţii de nivelul SRTV şi Romtelecom nu puteau încheia „pe genunchi” un asemenea acord. Mai mult decât atât vă pot spune că modul în care TVR şi Dolce Sport au împărţit spre difuzare partidele de la EURO 2012 a fost propus şi aprobat de UEFA. Nimeni nu putea sublicenţia nimic, fără acordul scris al EBU şi UEFA.
7. Parteneriatul TVR – Romtelcom include mai multe competiţii, cu drepturi şi obligaţii de fiecare parte. Preţul de achiziţie pentru fiecare dintre aceste competiţii este confidenţial, aşa cum este normal, făcând parte dintr-un contract comercial între două instituţii. Pot afirma însă, că suma totală a contractului este alta decât cea vehiculată în media şi că este 100% aliniată la valoarea de piaţă a anului 2011, anul în care s-a semnat înţelegerea TVR-Romtelecom.
Piaţa drepturilor de televiziune a suferit ajustări semnificative în ultimii ani şi cred că domnii Burtea Sorin si Niţulescu Cristian ar putea să verifice singuri ceea ce spun, aruncând o privire asupra preţului plătit de TVR pentru ultimele 3 sezoane de UCL şi, totodată, oferta nou facută, pentru aceeaşi competiţie. Diferenţele sunt enorme şi asta tocmai pentru că acum valoarea drepturilor TV a scăzut considerabil faţă de anii 2008-2009. Vă mulţumesc pentru înţelegere şi contez în continuare pe profesionalismul colegilor de breaslă şi pe capacitatea lor de a judeca faptele şi situaţiile în mod obiectiv”.
CITIŢI ŞI:

  • TUNUL DE LA TVR: Cum a ajuns Cosmin Cernat mare şef! Şmecherul cu şofer personal. Subalternii merg cu bicicleta pe teren
  • SCANDALUL DIN TVR IA AMPLOARE: Combinaţiile perechii CERNAT-ENĂCHESCU au lăsat România fără EURO „la liber”
  • BĂTAIE DE JOC fără margini: ROMÂNII vor vedea şi OLIMPIADA, dar şi MONDIALUL din 2014 „la bulgari”