Scandalul din Mediterana de Est se încinge: Turcia nu va face „nicio concesie”

Scandalul din Mediterana de Est se încinge: Turcia nu va face „nicio concesie”

Patru țări din Uniunea Europeană, Grecia, Franța, Italia și Cipru, încep miercuri manevre militare comune în Mediterana de est, unde tensiunile greco-turce s-au agravat recent în legătură cu delimitarea unor zone maritime bogate în hidrocarburi.

Ciprul, Grecia, Franța și Italia s-au pus de acord să desfășoare o prezență comună în Mediterana de est în cadrul inițiativei cvadripartite de cooperare (QUAD)”, a anunțat miercuri ministerul grec al apărării.

Acest exercițiu trebuie să aibă loc miercuri și vineri în Mediterana de est, în sudul și sud-vestul Ciprului, potrivit unei surse militare.

Franța a avertizat Turcia că Mediterana de est nu poate constitui “un teren de joc” pentru “ambiții” naționale

“Mediterana nu trebuie să fie un teren de joc al ambițiilor unora; este un bun comun” unde “respectarea dreptului internațional trebuie să fie regula și nu excepția”, a declarat ministrul francez al armatelor, Florence Parly, într-un tweet, confirmând începutul acestui exercițiu militar comun.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Mediterana de est se transforma în spațiu de tensiuni. Respectarea dreptului internațional trebuie să fie regula și nu excepția. Împreună cu partenerii noștri ciprioți, greci și italieni începem un exercițiu militar de astăzi, cu mijloace aeriene și maritime”.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat imediat că Turcia nu va face "nicio concesie" pentru a-și apăra interesele legate de gaze în Mediterana de est, făcând apel la Grecia să se ferească să comită orice “eroare” care ar duce la “ruina” să.

Ministerul grec a arătat că forțe navale și aeriene cipriote, grecești, franceze și italiene vor face manevre în Mediterana de est “în cadrul Inițiativei cvadripartite de cooperare (QUAD)”.

“Tensiunile și instabilitatea în Mediterana de est au sporit disputele pe chestiuni de spațiu maritim (limitări, migrații, flux etc)”, potrivit unui comunicat al ministerului grec.

Descoperirea, în ultimii ani, a unor importante zăcăminte de gaz în Mediterana de est suscită vii tensiuni între Ankara și Atena, care își dispută anumite zone maritime.

“Tensiunile și tentativele de destabilizare a Mediteranei de est (…) au atins un vârf”, estimează ministerul cipriot al Apărării într-un comunicat.

Eforturi diplomatice

În acest climat de tensiune, Germania, care asigură președinția rotativă semestrială a Uniunii Europene, a îndemnat marți Atena și Ankara la “dialog” și “dezescaladare”.

“Nimeni nu vrea să rezolve acest diferend prin mijloace militare”, a declarat șeful diplomației germane, Heiko Maas, subliniind că “există o voință de dialog de ambele părți”. Din 10 august, Turcia a trimis nava sa seismică Oruç Reis însoțită de forțe navale, provocând furia Greciei, care a ripostat trimițând șapte din propriile nave militare.

Potrivit ministerului grec, această inițiativă cvadripartita “va contribui la o prezență aeronautică militară în regiune, bazată pe înțelegere reciprocă, dialog și cooperare”.

Prima etapă a acestei inițiative comune, botezată "Evnomia", va fi concentrarea de mijloace aeriene și navale, dar și efective ale acestor patru țări în sud-estul Mediteranei.

Acest exercițiu demonstrează “angajamentul colectiv și complet a patru țări europene pentru aplicarea dreptului mării (UNCLOS) și a dreptului internațional de folosință”.

Ministerul grec afirmă: “calea diplomatică rămâne mijlocul privilegiat pentru rezolvarea problemelor atât bilaterale cât și la nivel european, dat fiind faptul că dialogul poate duce la dezescaladarea tensiunilor în regiune”, potrivit aceluiași comunicat.

Potrivit Atenei, trimiterea navei Oruç Reis care urmărește să facă explorări de hidrocarburi în largul micii insule grecești Kastellorizo în Marea Egee pe “platoul continental grecesc” este “o încălcare a suveranității sale”.

Foarte aproape de coastele vestice turcești, această insulă cristalizează mânia turcă, deoarece suveranitatea grecească privează Turcia de zeci de mii de km2 de fund maritim bogat în gaz.

Grecia a demarat un maraton diplomatic pe lângă partenerii săi europeni și pe lângă Statele Unite pentru a face presiuni asupra Turciei. Ministrul grec al afacerilor externe, Nikos Dendias, s-a declarat “gata pentru dialog”, dar nu "în regim de amenințări”.

Omologul lui turc, Mevlut Cavusoglu, a răspuns că Ankara “este gata pentru un dialog fără condiții prealabile în vederea unui partaj echitabil”.

Diferendul greco-turc va fi pe ordinea de zi a consiliului de miniștri ai afacerilor externe din UE joi și vineri la Berlin, informează levif.be.