Scandalul dezinfectanţilor. Hexi Pharma a vândut Spitalului de Arşi produse de peste 26.000 de euro

Scandalul dezinfectanţilor. Hexi Pharma a vândut Spitalului de Arşi produse de peste 26.000 de euro

Acuzaţii dure aduse, de această dată, de mişcarea civică Iniţiativa România, firmei Hexi Pharma, care ar fi furnizat dezinfectanţi diluaţi în spitale. Organizaţia arată că firma era „abonată” la contracte cu statul, câştigând, numai în perioada 2012-2015, aproape 12 milioane de euro. Firma incriminată neagă acuzaţiile

O analiză a mişcării civice Iniţiativa România arată că Hexi Pharma, firma acuzată că ar fi distribuit dezinfectanţi diluaţi în peste 300 de spitale din România, ar fi minţit când a afirmat că nu a vândut, anul trecut, Spitalului de Arşi produse Thor şi Suprasept. Organizația a verificat toate contractele cu statul ale firmei, din punct de vedere al numărului şi al valorii acestora, numai în perioada 2012-2015. Analiza organizaţiei Inițiativa România” a venit după ce Hexi Pharma a susţinut că, anul trecut, nu a avut contracte cu acest spital.

„Am avut 27 de bolnavi internați în spital, din care au decedat șase, iar cei care au decedat aproape sigur din cauza infecțiilor sunt trei bolnavi”, afirma, în decembrie 2015, medicul Adrian Stănculea, purtător de cuvânt al Spitalului de Arşi din Capitală.

Argumentele analizei

După primul episod al anchetei dezinfectanţilor diluaţi apărut în presă, Hexi Pharma a spus că anul trecut nu a avut contracte cu Spitalul de Arşi pentru produsele Thor şi Suprasept.

„Ne-a atras atenția acest drept la replică și am dorit să vedem dacă este o minciună și, dacă da, câte și ce fel de contracte a avut Hexi Pharma cu Spitalul de Arși. Prin urmare, mișcarea civică Inițiativa România a demarat o analiză proprie privind situația contractelor cu statul ale companiei Hexi Pharma în perioada 2012-2015. Am ajuns, pas cu pas, să descoperim sume fabuloase pe care această firmă le încasează de la stat, nu doar prin licitații, ci și prin achiziții directe de ordinul a milioane de euro”, explică organizaţia pe pagina de facebook.

Iniţiativa România acuză firma Hexi Pharma că a „fentat” competiţia licitaţiilor publice, preferând contractele prin achiziţii directe. „Statul român și administratorii spitalelor sunt direct responsabili. Este o problemă și de guvernare deschisă și transparență”, spun membrii organizaţiei.

„Nu e aceeași substanță”

Într-un comunicat transmis redacţiei, Hexi Pharma precizează că „atunci când a comunicat că nu vinde în Spitalul de Arşi, ne refeream strict la produsele vizate (Thor şi Suprasept). În ceea ce priveşte afirmaţia că au fost cumpărate fără licitaţie produsele, procedura este obişnuită pentru atribuiri sub pragul de 30.000 euro”. În privinţa produsului Thor Spray, firma susţine că acest produs se foloseşte pentru dezinfectarea instrumentarului medical astfel: „Se pulverizează pe echipament sau pe instrumentar substanţa, se lasă trei minute, se şterge cu o lavetă, apoi se trimite la sterilizar e. Nu se spală mobilierul sau pe jos cu acest produs. Noi nu am livrat Thor şi Suprasept pentru spălarea podelelor sau a mobilierului”, a precizat, pentru EVZ, firma Hexi Pharna.

2.940 de contracte, circa 12 milioane de euro

Spitalul de Arşi a cumpărat de la Hexi Pharma mai multe produse dezinfectante, dar şi Thor Spray, incriminate că ar fi fost diluate.

  • În 2015, compania Hexi Pharma a avut 20 de contracte cu Spitalul de Arși (Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri București), cu o valoare totală de 26.150,7 de euro. Contractele au fost obținute prin încredințare directă, nu prin licitație.
  • În perioada 2012-2015, compania Hexi Pharma a avut cu spitalele din București un număr total de 2.482 de contracte cu o valoare totală de 5.998.211,8 de euro, dintre care 2.381 de contracte prin încredințare directă - cu o valoare de 2.016.453,62 de euro și 101 de contracte obținute prin licitație - cu o valoare de 3.981.758,18 de euro.
  • În perioada 2012-2015, compania Hexi Pharma a avut cu spitalele din România un număr total de 9.339 de contracte cu o valoare totală de 25.975.821,5 de euro, dintre care 9.036 de contracte prin încredințare directă - cu o valoare de 5.440.829,4 de euro și 303 de contracte obținute prin licitație - cu o valoare de 20.534.992,1 de euro.

Dr. A. Rafila: Campania de presă demobilizează personalul

Ancheta GSP, referitoare la diluarea dezinfectanţilor, îl incriminează şi pe doctorul Alexandru Rafila (foto), care ar fi subordonat politic direcţiile de sănătate publică Ministerului Sănătăţii, motiv pentru care acesta ar fi responsabil de inactivitatea lor în domeniul verificărilor. „Eu nu mai am nicio poziţie oficială în Ministerul Sănătăţii, acolo am o poziţie onorifică, fac voluntariat. În ancheta GSP sunt multe informaţii amestecate, fără logică. Cifrele care privesc infecţiile nosocomiale din spitale sunt subraportate. Acest lucru l-am precizat întotdeauna, nu că ar fi mai mici faţă de cifra infecţiilor intraspitaliceşti din UE. Asemenea anchete şi atitudini nu fac decât să demobilizeze personalul şi activitatea lui”. Mai mult, doctorul A.Rafira crede că informaţiile publicate de GSP „au fost furnizate de câteva persoane frustrate” şi că atacul vine „din partea altor jucători de pe piaţă, care vor să termine această firmă. Nu l-am cunoscut şi nu l-am văzut niciodată pe doctorul Dan Condrea (proprietarul Hexi Pharma – n.r.)”, a declarat, pentru EVZ, doctorul Alexandru Rafira

FOTO: Alexandru Rafila

Dr. Bogdan Tănase: Măcar o dată, aveți curajul să vă treziți și să priviți realitatea!

Dezastrul din spitalele româneşti şi acuzaţiile aduse, uneori, medicilor, a trezit reacţii în rândul cadrelor medicale. Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical (AMMSM) a transmis o scrisoare deschisă confraţilor, menită să-i mobilizeze şi să ia atitudine.

„Trăim în România. Pentru că aşa am ales. Motivele, bune sau rele, ţin de fiecare dintre noi. Totuşi, dacă am ales să rămânem aici, atunci avem o datorie. Iar astăzi, acum, este datoria de a ne trezi. Fiindcă până acum, o breaslă întreagă, noi am dormit. Suntem importanți pentru stat, fiindcă fără noi nu poate asigura sănătate. (...) Nu, nu suntem importa n ț i pentru stat fiindcă nu Sănătate vrea statul român să dea cetățenilor săi, ci iluzia de servicii de sănătate, în aşa fel încât să stea liniștiți și să muncească mai departe. Nu, sacrificiile noastre nu sunt importante pentru nimeni decât pentru noi, fiindcă sunt mânjite de dezonoranta etichetă a șpăgii, pe care tot statul ne-o lipește. Sunt câțiva medici care s-au trezit. Care au ales sa spună lucrurilor pe nume. Care au ieșit în stradă pentru ei și pentru voi, restul. La început au fost 20. Apoi au fost 200. În curând, vor fi 2.000. Și asta pentru că ideile au forța lor. Ideea că medicul este și trebuie să fie important în orice societate este evidentă. Numai o societate bolnavă cum a fost cea comunistă a putut susține altceva, și numai o societate bolnavă cum e cea în care trăim poate perpetua o stare de lucruri anormală. (...) Vina este a noastră fiindcă am ales să privim în altă parte la 26 de ani de la Revoluție, și mulți dintre voi aşa privesc. Vina este a noastră fiindcă i-am lăsat pe alții să vorbească pentru noi. Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical a început o mișcare. Sindicate din Craiova, și nu din București, au început o mișcare. Și alții se vor alătura. Nu stați pe margine! Măcar o dată, aveți curajul să vă treziți și să priviți realitatea! E greu. E un act de curaj, dar trebuie făcut!”, dr. Bogdan Tănase, preşedintele AMMSM.