Scandalul dezinfectanților continuă! Hexi Pharma, cu probleme, încă din 2006

Scandalul dezinfectanților continuă! Hexi Pharma, cu probleme, încă din 2006

Pe atunci, mai mulți nou-născuți și mamele lor, din Maternitățile 1 și 2 ale Spitalului Județean Argeș, au fost contaminați cu virușii HBV și HCV, care transmit hepatitele B și C. Deși existau analize care indicau că un produs al Hexi Pharma ar fi de vină, reprezentanții companiei încercau să arunce ghiuleaua în altă curte, doar că figura nu le-a ieșit. Rezultatul? Au rebotezat firma și și-au continuat activitatea

Acest vechi scandal pare să fi fost primul în care a fost implicată firma care, acum, poartă numele de Hexi Pharma. În 2006, în urma analizelor, s-a stabilit că vinovat pentru valul de îmbolnăviri din maternitatea Spitalului Județean Argeș era dezinfectantul Thor, folosit pentru instrumentarul medical, prin care se transmiteau viruşii HBV și HCV, scriau jurnaliștii de la „România liberă”, în ediția din 12 iunie 2006.

Au schimbat numele firmei

Thor fusese omologat și avizat sanitar, ca dezinfectant, de Institutul de Sănătate Publică București într-o singură zi, deși, în mod normal, procedurile durau 30 de zile. Mai mult, în referatul de expertiză tehnică, la capitolul „Eficacitate biocidă”, era consemnat faptul că Institutul „Cantacuzino”, deşi nu era acreditat să efectueze astfel de analize (singurul laborator acreditat din Europa Centrală şi de Est aflându-se, pe atunci, la Munchen) atesta doar acţiunea bactericidă şi fungicidă a dezinfectantului Thor, preciza sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a scăpa de numărul mare de plângeri depuse împotriva sa, producătorul dezinfectantului Thor, pe atunci numit SC „Universitar Farma” SRL, a trebuit să se reboteze, în „Hexi Pharma”. SRLul a reuşit, doar în perioada mai 2005-mai 2006, să caştige licitaţii în valoare de peste 60 de miliarde lei vechi.

Apărarea Hexi Pharma

Pe 22 iunie 2006, „România liberă” publica următoarea „precizare” venită din partea companiei acuzate:

„Hexi Pharma Co. îşi desfăşoară activitatea din anul 1994, având ca obiect principal de activitate producerea şi comercializarea de produse antiseptice și dezinfectanţi. Produsul Thor, comercializat încă din ianuarie 2002, a fost avizat conform normelor legale de către Comisia de Avizare din cadrul Institutului de Sănătate Publică București, dosarul de avizare având la bază referatul de expertiză tehnică, avizul Oficiului Tehnic pentru Dispozitive Medicale şi buletinele de analiză care atestă activitatea bactericidă, fungicidă şi virulicidă (inclusiv pe virusurile hepatitice B şi C) eliberate de laboratoare acreditate de Ministerul Sănătăţii. Produsul Thor nu este un sterilizant chimic, iar Spitalul Județean Argeș folosește cu totul alte produse pentru sterilizarea instrumentarului pentru nou-născuți și mamele lor”.

Sterilizarea se făcea tot cu produsele lor

Culmea e că următoarea frază lasă de înțeles că, totuși, și se sterilizarea se face cu produse ale companiei.

„Riscul de infecție la mamă și nou-născut apare prin folosirea instrumentarului nesteril, fapt ce denotă fie nerespectarea protocolului de sterilizare, fie neîntrebuințarea corectă a produsului sterilizant, lucru care nu se poate imputa dezinfectantului Thor, întrucât acesta se folosește la predezinfecția instrumentarului, etapă ce precede sterilizarea, dar nu o înlocuieşte. Mai mult, spitalul nu a achiziţionat dezinfectantul Thor în anul 2006, iar licitația pentru dezinfectant de instrumentar, din luna mai, a fost câștigată tot de SC Hexi Pharma Co., cu un alt produs”.

De asemenea, același punct de vedere arăta și de ce a fost rebotezată compania. „În ceea ce privește schimbarea denumirii firmei din SC Universitar Farma SRL în SC Hexi Pharma Co. SRL, aceasta a fost determinată de apariţia OGR 72/2004, care stipulează că sintagmele «științific, universitar, academic...» nu mai pot face parte din denumirea unei societăți comerciale”.

În acuzațiile de acum, o dau la întors

Reponsabilul pentru relația cu presa al Hexi Pharma a comentat, ieri, pentru Digi24, buletinul de analiză al ICECHIM care arată că într-un bidon de biocid concentrația era, la anumite substanțe, și de 10 ori mai mică decât scria pe etichetă.

Reprezentanții companiei au trimis probe la un laborator din Germania

Au oprit producția și analizează

„Există un raport al ICECHIM, care spune că a fost un bidon de dezinfectant care a fost diluat. Nu a fost nicio secundă în care am negat, motiv pentru care am închis și producția și fabrica și distribuția până aflăm ce s-a întâmplat. Tocmai din responsabilitate am făcut lucrul ăsta. N-am respins din start orice fel de acuzaţie, am zis că verificăm. Acum, bidonul cu pricina putea să fie de acum cinci ani, putea să fie dintr-un lot, putea să fie un lot cu probleme, mai multe loturi cu probleme. Încă nu ştim, din păcate. S-au luat probe din mai multe loturi din ce există acum pe stoc şi s-au trimis la un laborator din Germania pentru verificări”, a explicat Loredana Albu, reprezentant companiei. Ea a arătat și că analizele din Germania vor veni peste două săptămâni.