Scandalul deșeurilor de plumb a ajuns pe masa procurorilor

Scandalul deșeurilor de plumb a ajuns pe masa procurorilor

După ce jumătate de an au transportat și procesat ilegal deșeuri de plumb în Hunedoara, cinci fi rme au fost amendate abia ieri de Garda de Mediu. Peste o mie de tone de deșeuri periculoase încă mai zac în două zone din oraș, dar nimeni nu poate spune când va fi înlăturat pericolul.

Cu două săptămâni în urmă, presa locală a semnalat faptul că în decembrie 2013 peste 2.500 de tone de deşeuri cumpărate de la o firmă din Copşa Mică au ajuns în judeţul Hunedoara, iar aproape jumătate din cantitate a fost procesată ilegal la un cuptor din Teliuc, lângă Hunedoara. În iunie locuitori ai Hunedoarei au semnalat autorităților locale o poluare cu sursă necunoscută pe râul Cerna. Câteva zile mai târziu măsurătorile efectuate în zonă de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara au arătat concentrații de plumb în sol de 800 de ori mai mari decât limita maximă admisă. Pe 26 iunie, Garda de Mediu a verificat pentru prima dată situaţia, a dat o amendă şi cam atât.

Secretomanie suspectă

Autorităţile abilitate au început să se mişte cât de cât abia după ce situaţia a ajuns în atenţia publicului larg. Două depozite ilegale cu deşeuri ce conţin plumb au fost găsite în oraş: unul, de circa 400 de tone, pe platforma vechiului combinat siderurgic, celălalt, de circa 700 de tone, în curtea unei firme situată nu departe de primul, dar într-o zonă rezidenţială, pe strada Carpaţi. Garda de Mediu Hunedoara și-a finalizat ancheta ieri, însă comisarul șef Bogdan Sever a fost destul de evaziv în declarații, motivând că nu poate oferi informații fără acordul superiorilor de la București. „Am făcut o plângere penală la Parchet pentru că acele deşeuri au fost transportate şi procesate fără aprobări de mediu. Din punctul nostru de vedere, sunt mai multe infracţiuni la legislaţia mediului care trebuie cercetate. Am aplicat şi amenzi, aproape de limita maximă legală (în total s-au aplicat amenzi de 150.000 de lei - n.r.). Sunt cinci firme implicate, din trei judeţe (Hunedoara, Sibiu şi Caraş – Severin). Nu vă pot da nume deocamdată. Noi am cercetat problematica de mediu, iar problematica economică face obiectul unei cercetări a Inspectoratului Judeţean de Poliţie”, ne-a declarat Bogdan Sever, care a fost şi mai evaziv când a venit vorba de lucrul care- i doare de fapt cel mai tare pe locuitorii zonei: când anume vor fi luate sutele de tone de deşeuri şi duse într-un loc care să nu prezinte niciun pericol. „Nu știu să vă spun cât vor dura aceste proceduri. Ambele depozite sunt păzite. Deșeurile vor fi duse doar de firme autorizate”, a răspuns şeful Gărzii de Mediu Hunedoara.

Filiera otrăvurilor

Deșeurile aduse de la Copșa Mică au fost procesate la o firmă din Șoimuș. Apoi concentratul de pulberi cu plumb s-a vânturat prin județ, fiind procesat ilegal și vândut la negru. Mai întâi a ajuns la fosta exploatare minieră din Teliucu Inferior. Acolo ar fi fost extras plumbul prin topire într-un cuptor artizanal, a scris Ziarul Hunedoreanului. Ulterior, pulberile de plumb au fost mutate și procesate cu ajutorul altei firme la Zlaști. Au rezultat cam 70 de tone de produs, mare parte vândut pe piața neagră unor romi care se ocupă de cositor și scule de pescuit. Pulberile de plumb au fost iar mutate într-o hală proprietate privată de la Eco Sid Hunedoara, unde au fost prelucrate cu o stație de spălare ce folosea apă din Cerna. Apa reziduală era deversată înapoi în râu, a scris sursa citată.