Scandalul celor mai proşti „traficanţi de arme”. Jurnaliştii de la Sky News riscă să fie acuzați de infracțiuni contra siguranței naționale a României

Scandalul celor mai proşti „traficanţi de arme”. Jurnaliştii de la Sky News riscă să fie acuzați de infracțiuni contra siguranței naționale a României

Cetăţenii români implicaţi în realizarea reportajului au fost lăsaţi liberi de procurorii DIICOT, fără vreo măsură preventivă

Fostul preşedinte Traian Băsescu cere emiterea unui mandat de arestare pe numele jurnalistului Sky News Stuart Ramsay, care a realizat filmul cu „traficanţii de arme” din România. „Emitere de mandat de arestare pentru ziaristul britanic, urmat de mandat internaţional de arestare, pentru anchetarea lui”, a solicitat Traian Băsescu într-o intervenţie telefonică la România TV.

„O glumă proastă”

După ce în noaptea de miercuri spre joi cei patru bărbaţi audiaţi la DIICOT în scandal au plecat liberi, ieri dimineaţă au fost rechemaţi de procurori. Pe lângă intermediarul afacerii, Aurelian Mihai Szanto, cei doi „actori” de ocazie, Levente Pantics şi Pantics Csaba, şi proprietarul autovehiculului din film, Hunyadi Csaba, joi a fost audiat şi tatăl acestuia. Nici de această dată nu s-a dispus vreo măsură preventivă pentru vreunul dintre ei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Szanto Aurelian, Pantics Levente şi Pantics Csaba sunt urmăriţi penal pentru complicitate la „comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate”. Ei sunt acuzaţi şi de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Tatăl proprietarului maşinii a spus, la ieşirea din sediul DIICOT, că realizatorii britanici ai reportajului au făcut o glumă proastă: „Este o glumă proastă a celor care au regizat toată chestia, au vrut să fie o glumă şi a ieşit altceva”.

FOTO: O probă forte: jurnalistul britanic a fost surprins de camera de vederi de la hotel în relații amiabile cu intermediarul „trafi canților”

Infracţiuni contra securităţii naţionale

Procurorii, care fac în dosar cercetări privind infracţiuni contra securităţii naţionale vor să extindă acuzaţiile şi pentru jurnaliştii britanici de la Sky News care au realizat reportajul privind traficul de arme din România, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare. De asemenea, DIICOT va merge pe o nouă acuzaţie, respectiv infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false, prevăzută la art. 404 din Codul penal. Articolul 404 prevede următoarele: „Comunicarea de informaţii false. Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani”.

Obrăzniciile lui Stuart Ramsay

Realizatorul reportajului despre presupusul trafic ilegal cu arme din România, jurnalistul Stuart Ramsay de la Sky News, continuă să susţină că filmul nu a fost regizat şi nimeni nu a fost plătit, deşi intermediarul Aurelian Mihai Szanto spune contrariul. „România, încetează cu publicarea de mesaje nepotrivite, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am răspuns la fiecare întrebare - arestezi bandele?”, a scris Ramsay pe Twitter. Înainte el postase următorul text: El precizează că în imaginile suprinse de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazaţi jurnaliştii Sky News apare doar echipa publicaţiei, contrazicând informaţii potrivit cărora în imagini ar putea fi văzut şi intermediarul din România, Aurelian Mihai Szanto.

Sky News a păcălit și NCA

Sky News preciza, când a difuzat reportajul, că „la Londra, filmarea a fost prezentată unor ofiţeri ai Agenţiei Naţionale pentru Combaterea Infracţionalităţii (NCA). Au confirmat că tipurile de arme, zona întâlnirii noastre (cu traficanţii - n.red.) şi preţurile discutate corespund cu informaţiile pe care le are NCA”. Însă, la solicitarea Mediafax, NCA a revenit cu noi precizări care arată că reportajul Sky News este mincinos: „Agenţia nu a fost rugată (de către Sky News - n.red.) să facă vreun comentariu specific despre situaţia din România şi nu a comentat situaţia din România. NCA a oferit o perspectivă generală despre comerţul ilegal cu arme în Europa. Ţara la care NCA a făcut referire în mod specific a fost Ucraina, în contextul conflictului din acest stat şi al realităţii că multe arme provin din zone geografice instabile”.