Scandalul care l-a făcut pe Macron președinte, în justiție. Secretele "sfinților" din UE!

Scandalul care l-a făcut pe Macron președinte, în justiție. Secretele "sfinților" din UE!

Politica e o femeie de moravuri ușoare pe toate meridianele lumii, iar cine împarte, parte-și face, oricât de bine și-ar masca lăcomia sub cuvinte frumoase. Mitul „partenerilor europeni” curați ca lacrima dăinuie în continuare numai în îndepărtata gubernie a Uniunii Europene în care trăim.

François Fillon, acum în vârstă de 65 de ani asigură că va furniza în cursul procesului „dovezile” despre activitatea soției sale.

Magistrații care investighează de mai bine de doi ani dosarul sunt, însă, convinși că Penelope Fillon, în vârstă de 64 de ani, a beneficiat de locuri de muncă „fictive”. O parte din acuzațiile de delapidare, care datează din 1981, sunt prescrise. Fillon va trebui, însă. să răspundă penal inclusiv pentru postul de „consilier literar” obținut de doamna Fillon la Revue des deux mondes, unde Marc Ladreit de Lacharrière, prietenul lui François Fillon, i-a plătit 135.000 de euro între 2012 și 2013. Miliardarul respectiv  a fost deja condamnat pentru abuz de proprietate corporativă la sfârșitul unei proceduri separate.

Ce e mai interesant este că această practică a angajărilor „în familie”, interzisă în urma „Penelopegate”, era nu numai legală, ci  și foarte  răspândită înainte de scandal. Cu toate astea, Adunarea Națională, care s-a constituit parte civilă în proces,  solicită „rambursarea sumelor plătite ca remunerație, dacă instanța consideră că angajarea este fictivă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din punctul meu de vedere, Fillon n-a inventat apa caldă. E posibil să fi profitat mai mult ca alții, dar cu siguranță nu e singurul. În cazul ăsta, cred eu, ar trebui ca justiția franceză și autoritățile statului să răspundă la mai multe întrebări. În Franța se se face dreptate pe alese? Cine stabilește numele celor care răspund pentru ilegalitățile comise și a celor care își continuă netulburați cariera?