Calendarul alegerilor din 20 octombrie, bătut în cuie de CEC

Calendarul alegerilor din 20 octombrie, bătut în cuie de CECSursa foto: Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova

Comisia Electorală Centrală (CEC) a Republicii Moldova a adoptat Programul calendaristic de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional republican ce vor avea loc în data de 20 octombrie.

Ce a decis CEC

Documentul administrativ, stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea alegerilor prezidențiale și a referendumului, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoralva fi făcut cunoscut tuturor partidelor politice din parlament, autorităților centrale și locale.

Următorul pas ce trebuie făcut este formarea organelor electorale.

Perioada electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional începe joi, 1 august 2024, potrivit programului calendaristic.

De miercuri începe strângerea de semnături, a anunțat CEC

Miercuri, 21 august, va începe perioada de desemnare și strângere de semnături pentru candidații la alegerile prezidențiale, precum și de depunere a documentelor pentru înregistrarea ca participant la referendum.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional republican va incepe din 20 septembrie.

Toate deciziile luate de Comisia Electorală Centrală (CEC), le puteți găsi pe situl www.cec.md.

Cine sunt candidații la prezidențiale

Pentru alegerile prezidențiale din 20 ocombrie și-au anunțat candidatura până la această oră, nouă personalități ale Republicii Moldova:

  • Maia Sandu, Președintele în exercițiu a Republicii moldova, pentru al doilea și ultimul mandat, ca independent;
  • Renato Usatîi, primarul Muncipiului Bălți, din partea Partidului Nostru (PN);
  • Teodor Cîrnaț, Doctor în drept și Profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, ca independent;
  • Tudor Ulianovschi, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării europene, ca independent;
  • Andrei Năstase, Consilier municipal în Consiliul municipal Chișinău, ca independent;
  • Vladimir Filat, din partea Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)
  • Ion Chicu, fost Prim-ministru al Republicii Moldova (2019-2020), din partea Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM)
  • Alexandr Stoianoglo,  Procuror general al Republicii Moldova (2019–2021), ca independent susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM)
  • Alexandru Arseni, Doctor în drept, Profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, ca independent.

Presa rusă a informat că săptămâna aceasta,  Veacheslav Platon, plănuiește să-și anunțe participarea la alegeri. nunțul a fost făcut de renumita jurnalistă Natalya Morar o apropiată a politicianului.

Totodată, pe 20 septembrie 2024 va începe și referendumul constituțional republican.

.