Evenimentul Zilei > Justitie > Scandalul Bercea Mondialu’. Corespondenta EVZ de la Constanța deslușește povestea legăturilor dintre Mircea Băsescu și clanul Bercea
Scandalul Bercea Mondialu’. Corespondenta EVZ de la Constanța deslușește povestea legăturilor dintre Mircea Băsescu și clanul Bercea

Scandalul Bercea Mondialu’. Corespondenta EVZ de la Constanța deslușește povestea legăturilor dintre Mircea Băsescu și clanul Bercea

Avocatul Adrian Gheorghiță a vorbit, în premieră, despre modul în care interlopii făceau presiuni asupra fratelui președintelui pentru a scăpa de pușcărie.

Încă din primăvara lui 2011, Mircea Băsescu, asaltat de rudele lui Bercea Mondial, a sesizat Parchetul General şi IPJ Constanţa. Niciuna dintre instituţii nu a avut însă curiozitatea de a-l contacta măcar, susține avocatul Adrian Gheorghiță. Vreme de trei ani, pretențiile clanului Bercea s-au transformat în cereri imperioase și ulterior în amenințări la integritatea fizică, dacă Mircea Băsescu nu-l scapă pe Bercea Mondial din pușcărie.

Cuscru cu Bercea

În ianuarie 2010, un colaborator al lui Mircea Băsescu, Marian Căpăţână, a venit la biroul acestuia însoţit de Sandu Anghel (Bercea Mondial), pe care i l-a prezentat drept o rudă apropiată, afirmă avocatul. Sandu Anghel l-a rugat să-i boteze o nepoată. La întâlnire nu s-a stabilit nimic, rămânând să se audă la telefon. Mircea Băsescu s-a consultat cu arhiepiscopul Teodosie şi cu parohul bisericii din cartierul său. Ambii i-au spus că face o faptă creștinească. Botezul a avut loc după două- trei zile, la Constanța.

A urmat o petrecere de două ore la un restaurant din Eforie Nord, în cadru restrâns, la care a participat şi Marian Căpăţână. Apoi, clanul Bercea a plecat acasă, în Olt, unde a avut loc adevăratul chef, fără nași.

Mircea Băsescu a primit de câteva ori vizita lui Sandu Anghel şi a soţiei sale, Fănica, până în 2011, când Bercea a fost arestat pentru tentativă de omor asupra unui nepot. Apoi, fratele președintelui a fost căutat de mai multe ori de fiul lui Bercea, Anghel Florin, însoţit de fiecare dată de mai mulţi membri ai familiei sale, inclusiv de fina Izaura, în braţe cu copilul botezat. Veneau neanunțați. Ajungeau dimineața la ora 3, dormeau în mașină și la 7 băteau la ușă. Cereau scoaterea lui Bercea din închisoare. „Singurul lucru cu care Mircea Băsescu s-a oferit să-i ajute a fost că le-a recomandat să angajeze un avocat din Baroul Constanța, Sorin Calafus”, explică Adrian Gheorghiţă.

Ce bani pretinde Bercea

„Mircea Băsescu aflase chiar de la Bercea Mondial că Marian Căpăţână avea o relaţie foarte apropiată cu familia Anghel, împrumutând de la aceştia diverse sume de bani pentru afacerile sale”, afirmă avocatul. În 2012, Marian Căpățână ar fi împrumutat 600.000 de euro pentru a participa la licitația firmei Aversa București. Căpăţână ar fi reuşit să returneze jumătate din sumă, însă după ce a pierdut licitaţia ar fi rămas fără bani. Familia lui Bercea nu l-a mai găsit, deși i-au spart geamurile casei din Drăgănești Olt și i-au hărțuit mama, până când bătrâna a ajuns în spital. Ameninţările s-au îndreptat atunci împotriva lui Mircea Băsescu, de la care cereau banii lui Căpăţână, pentru că erau parteneri în afaceri, urmând ca Băsescu să-i recupereze de la Căpăţână.

Înregistrările lui Mircea Băsescu

„Îl amenințau și șantajau la telefon sau în cursul întâlnirilor neanunțate”, zice avocatul. Mircea Băsescu are înregistrări: „Că teoi face acum să nu mai fii bun toată viața ta” „Nu-ți dai tu seama… ce s-ar întampla în țara asta? Că tu banii pe care mi… i-ai luat de la mine, i-ai dat și lu’ frati-tu. Păi, îți dai seama ce faci?…… bă nenicule, nu-ți dai seama ce faci? La toate televiziunile acuma… de la București mă duc. De nu te-oi face de râs… în toată țara asta …să audă pe tot globul…ai văzut că nu erau bani…. să-l scapi”.

Bercea Mondial și fiul îl sună pe naș din pușcărie

În noiembrie 2013, Mircea Băsescu a formulat o plângere penală la Parchetul Constanța faţă de Florin Anghel, pentru ameninţare, şantaj şi trafic de influenţă. În înregistrările ambientale realizate ulterior de oamenii legii în mai multe locuri, inclusiv în biroul lui Mircea Băsescu, în prezenţa lui Căpăţână şi a lui Florin Anghel, fratele președintelui l-ar întreba pe fiul lui Bercea dacă i-a dat vreodată bani. Fiul lui Bercea Mondial ar nega, recunoscând că banii lor s-au dus la Aversa şi îi vor înapoi, spune avocatul lui Mircea Băsescu.

Pe 16 mai 2014, Înalta Curte i-a condamnat definitiv, la pedepse cu executare, pe Bercea Mondial şi pe fiul său, Florin Anghel, în dosarul tentativei de omor. Amenințările și șantajul au continuat însă prin fiica și ginerele lui Bercea, Izaura Anghel și Marius Constantin, părinții copilului botezat de Mircea Băsescu, susține avocatul Gheorghiță. Cei doi au năvălit pe 25 mai la locuinţa acestuia. „Izaura l-a ameninţat că dacă nu le dă suma de 280.000 euro se vor duce la Antena 3 unde sunt așteptaţi”, declară Gheorghiță.

Mircea Băsescu a făcut o nouă plângere la Parchetul Constanţa, care a declinat cauza la DNA. În urma unui flagrant, ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost arestat. S-a redeschis şi dosarul lui Florin Anghel, cercetat acum pentru trei infracţiuni de şantaj, două la Mircea Băsescu şi una la Marian Căpăţână.

Florin Anghel a reușit să-l sune pe Mircea Băsescu pe 30 mai din Penitenciarul Colibași și i-a cerut să-și retragă plângerea împotriva cumnatului Marius Constantin, că altfel dă publicității înregistrări cu care îl mai ameninţase

Din pușcărie îl sună și Bercea Mondial, de pe un mobil, cu număr neidentificat. Nu vorbeşte niciodată despre bani, îi dă bineţe, îi spune că e bolnav, că ar vrea să fie schimbat din celulă şi insistă că e nevinovat.

Marian Căpăţână a câştigat procesul prin care a contestat anularea licitaţiei la Aversa. Curtea de Apel Bucureşti a dispus prin decizia civilă nr 863/2014, „restituirea către contestatoare a sumei de 3.001.095,69 lei sub aspectul cuantumului daunelor interese. Irevocabilă”. Căpățână a anunţat că va înapoia cei 300.000 de euro datorați familiei Anghel.