Scandal uriaş în Guvern! Alexandru Rafila l-a făcut praf pe Raed Arafat. Miza războiului dintre cei doi

Scandal uriaş în Guvern! Alexandru Rafila l-a făcut praf pe Raed Arafat. Miza războiului dintre cei doi Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Conflictul dintre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat se amplifică pe zi ce trece. Disputele dintre cei doi s-au mutat de multă vreme dincolo de ușile birourilor guvernamentale. Iar acum cearta se petrece în văzul tuturor, prin intermediul declarațiilor publice pe care și le aruncă. Nici unul și nici celălalt nu par dispuși să cedeze, iar oamenii îi privesc fără să mai înțeleagă nimic.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a reluat ideea mutării serviciului de medicină de urgență, SMURD, în subordinea sa. Pentru el, această mutare, pare să fi devenit o chestiune de viață și de moarte. Aceasta chiar dacă singurul argument pe care îl aduce în favoarea sa este acela că în cadrul SMURD activează medici și asistenți medicali.

„Nu cred că domnul doctor Raed Arafat este proprietarul medicinei de urgenţă din România, aşa cum nici eu nu sunt în vreun fel proprietarul sistemului de sănătate. Discutăm de nişte atribuții care sunt definite în diverse acte normative, inclusiv în Codul Administrativ care reglementează domeniile prin care acționează fiecare minister din acestă ţară. Cred că este suficient să citim numele celor două ministere”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Foto: Razvan Valcaneantu

Iritat că nu a fost consultat de MAI

Declarația ministrului Alexandru Rafila au loc în contextul proiectului de act normativ care vizează care vizează organizarea asistenței medicale de urgență și coordonarea acesteia de către DSU. Actul normativ este promovat de Ministerul de Interne și a fost supus dezbaterii publice. Iar acest lucru l-au făcut pe Alexandru Rafila să ia foc, spunând că el nu a fost informat, după cum relatează publicația Capital.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Lucrurile au fost construite pas cu pas, inclusiv referirea la o Ordonanță pe care a generat-o domnul doctor Arafat în 2014 când a plecat de la ministerul Sănătăţii în poziția de secretar de stat la MAI, când face referite la coordonarea medicinei de urgenţă, dar în situaţii de urgenţă. Eu nu cred că situaţiile de urgenţă reprezintă o normalitate. Alea sunt situaţii excepționale. Este firesc ca undeva să existe o integrare a activităţilor”, a precizat ministrul Sănătății.

Un avion de acrobaţie în care se afla doar pilotul s-a prăbuşit, sâmbătă, în comuna Târgşoru Vechi, sat Strejnicu, transmite Agerpres. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, citat de Agerpres, la acest moment nu există informaţii referitoare la starea pilotului. La faţa locului au fost mobilizate o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare şi două ambulanţe SMURD, dintre care una de terapie intensivă mobilă.

sursă: arhivă

Ministrul acuză un abuz

Alexandru Rafila susține că structurile care se ocupă de medicina de urgență sunt finanțate integral de Ministerul Sănătății, iar faptul că se află sub coordonarea DSU reprezintă un abuz.

„Dacă starea de normalitate devine o stare de urgenţă atunci mi-am pus şi eu o serie de întrebări. Unde vrem să ajungem? Există o confuzie deliberată care se lansează pe piaţă între medicina de urgenţă, care este o specialitate medicală, iar situaţia de urgenţă este cu totul altceva. Medicina de urgenţă înseamnă că există un corp medical calificat format din medici de specialitate medicină de urgenţă şi asistenți medicali care lucrează în serviciile de ambulanță şi în unitățile de primiri urgențe”, a mai spus Rafila.

Alexandru Rafila insistă să preia medicina de urgență

El s-a arătat nemulțumit de faptul că medicii de urgență sunt finanțați din bugetul Ministerului Sănătății, în timp ce coordonarea activității lor este asigurată de DSU. În acest context, a insistat că aceștia trebuie să treacă în subordinea sa.

„Aceste două structuri sunt finanțate integral de Ministerul Sănătăţii, iar coordonarea în momentul de faţă este abuzivă, nu este susținută de niciun act normativ. În momentul de faţă se numește coordonare operațională, adică noi plătim şi DSU îi coordonează. Nu vrem să luăm pompieri la ministerul Sănătăţii, nu vrem să facem descarcerări, nu avem nevoie de elicoptere sau să facem salvamont sau salvamari. Fiecare să se ocupe de ceea ce are ca şi obiect de activitate”, a completat ministrul.