Scandal monstru în SUA. Starul republican Chris Christie a blocat un pod pentru a-și discredita rivalul

Scandal monstru în SUA. Starul republican Chris Christie a blocat un pod pentru a-și discredita rivalul

Guvernatorul de New Jersey era cel mai bine poziţionat în cursa internă pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

Un scandal izbucnit recent în Statele Unite taie din elanul politic al lui Chris Christie, guvernatorul statului american New Jersey, până acum câteva zile steaua Partidului Republican şi cel mai ferm poziţionat pentru cursa internă înaintea prezidenţialelor din 2016. Mai multe email-uri şi SMSuri ajunse pe mâna presei au dezvăluit, săptămâna trecută, că unul din consilierii lui Christie a dispus în august închiderea mai multor căi de acces către podul George Washington, una din cele mai aglomerate artere din SUA, situată în zona metropolitană a New York-ului, aparent pentru a se răzbuna pe un primar democrat care a refuzat să îl susţină pe Christie în timpul campaniei sale electorale. Christie a fost reales guvernator în toamna anului trecut. Procurorul federal al New Jersey a anunţat că va fi deschisă o anchetă în acest caz, care la momentul respectiv a fost anunţat drept un simplu "studiu de trafic". În realitate însă, decizia consilierei, de care Christie susţine că nu ştia nimic, a provocat ambuteiaje uriaşe timp de mai multe zile, în principal în oraşul Fort Lee, condus de primarul- rebel, unde accesul pe pod a fost redus de la patru benzi la una singură. Fonduri după bunul plac Christie şi-a cerut scuze public, însă analiştii americani susţin că răul a fost făcut. Guvernatorul, un republican moderat, văzut ca un om conciliator care poate împrospăta viaţa politică, mai ales în actualul context al unei rivalităţii sporite dintre republicani şi democraţi, a căzut abrupt în sondaje. Dacă anul trecut avea o cotă de popularitate de 70 la sută, aceasta a scăzut la 44 de procente după scandalul sugestiv botezat de democraţi "Bridgegate". Scandalul nu s-a limitat însă la podul blocat cu scopul unei răzbunări politice. Ziarul New York Times a dezvăluit, de asemenea, că guvernatorul a direcţionat fonduri guvernamentale doar către acei primari democraţi care i-au susţinut candidatura pentru realegere, anul trecut. Nici măcar acei primari care au cerut ajutor financiar după uraganul Sandy, care a avut efecte devastatoare, nu au fost luaţi în seamă în lipsa susţinerii politice. "Acuzaţiile că s-a folosit de prerogativele sale pentru a-i pedepsi pe cei care nu l-au susţinut au dat naştere la cea mai mare provocare pentru cariera politică a lui Chris Christie", scrie ziarul citat. Consilierii săi susţin însă că, în pofida scandalului, donaţiile de campanie curg în continuare şi că guvernatorul rămâne un pretendent serios în cursa internă pentru prezidenţialele de peste doi ani şi jumătate.

"Vremea ambuteiajelor"

Atât consiliera lui Christie, Bridget Anne Kelly, cât şi David Wildstein, şeful administraţiei porturilor din New Jersey, care administrează şi podurile, şi-au dat demisia în urma acestui scandal. Mesajele schimbate de cei doi în vara anului trecut sunt grăitoare. "E vremea unor probleme de circulaţie în Fort Lee", îi scria Kelly lui Wildstein. "Am înţeles", i-a replicat acesta. La scurt timp, primarul democrat din orăşelul Fort Lee s-a trezit asediat de plângerile cetăţenilor care avertizau că elevii nu mai ajung la timp la şcoală din cauza ambuteiajelor. "Nu am ştiut, nu am avut nicio implicare", a reacţionat Christie săptămâna trecută când mesajele au fost făcute publice.

Apreciat de electorat, fără sprijin politic în partid

S-a speculat că ar urma să candideze pentru nominalizarea republicană la Casa Albă în 2012, dar el a negat acele zvonuri. În opoziţie cu aripa ultraconservatoare a partidului său, l-a criticat pe John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, iar apoi n-a fost invitat să vorbească la Conferinţa Conservatorilor din 2013. Unii însă îl vedeau favorit, înaintea scandalului actual, pentru nominalizarea din 2016. Un sondaj din iunie 2013 arăta că guvernatorul din New Jersey are o susţinere de 53% în partid, în urma lui Paul Ryan (foto), fostul candidat republican ca vicepreşedinte (69%), Mario Rubio 58% şi Rand Paul, 56%. Circa 25% aveau o părere proastă despre Christie, dublu faţă de ceilalţi candidaţi. (Simona Mătieş)

Ne puteți urmări și pe Google News

Uraganul Sandy, dezastrul care l-a ajutat pe Christie în cariera politică 

Pe lângă scandalul politic în care este deja implicat, guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, ar putea fi anchetat şi pentru că ar fi folosit fondurile alocate pentru ajutorarea sinistraţilor, după uraganul Sandy, pentru a realiza reclame turistice, cu el şi familia sa. Inspectoratul general al Departamentului pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană a condus o anchetă preliminară şi a ajuns la concluzia că se justifică o investigaţie mai amplă, fiind vorba despre 25 de milioane de dolari. Reclama controversată În panouri publicitare, produse anul trecut în luna mai, în care apăreau guvernatorul şi familia sa, acesta proclama New Jersey "un stat mai puternic decât furtuna". Reclamele apăreau în timpul campaniei sale electorale pentru un al doilea mandat în fruntea unui stat eminamente democrat. Popularitatea sa a crescut foarte mult după trecerea uraganului Sandy, în octombrie 2012, pentru modul în care el a gestionat situaţia. "Verificările vor demonstra că reclamele erau parte a unei campanii menite să-i repună pe picioare pe locuitorii din New Jersey, loviţi de cea mai puternică furtună din istoria acestui stat", se apără autorităţile. Întâlnirea cu Obama

În octombrie 2012, guvernatorul a lăsat deoparte campania electorală pentru candidatul la preşedinţie Mitt Romney şi l-a lăudat pe preşedintele democrat Barack Obama, pentru că a răspuns nevoilor locale de pregătire a sosirii uraganului Sandy, scria atunci presa americană. Christie i-a mulţumit lui Obama pentru că acesta a vorbit la telefon cu el şi cu guvernatorii altor state despre impactul aşteptat al urganului. "Apreciez reacţia preşedintelui, care s-a asigurat că noi ştim că este cu ochii pe noi şi că este îngrijorat pentru sănătatea şi siguranţa oamenilor din New Jersey", spunea el atunci. Pe de altă parte, el i-a criticat pe republicanii din Camera Reprezentanţilor şi pe preşedintele Camerei, John Boehner, în ianuarie 2013, pentru că au amânat alocarea unor fonduri pentru sinistraţi până după vacanţa de Crăciun, acuzându- i de "egoism şi duplicitate". (Simona Mătieş)