Scandal monstru în Armenia: soldatul rus care a măcelărit o întreagă familie a depus mărturie în instanţa de la Erevan | PULSUL PLANETEI

Scandal monstru în Armenia: soldatul rus care a măcelărit o întreagă familie a depus mărturie în instanţa de la Erevan | PULSUL PLANETEI

În ajung de Paşti, la Erevan, o curte armeană a încheiat audierile soldatului rus care a măcelărit o întreagă familie din Gyumri, acolo unde se află amplasată principala bază militară rusă, un caz excepţional care a ridicat la maximum tensiunile dintre cele două state şi a declanşat manifestaţii publice care cereau retragerea trupelor ruse din Armenia.

 Şi astăzi mărturia a venit într-un moment de tensiune extremă şi manifestaţii împotriva Rusiei care nu a sprijinit Armenia în recentele confruntări din Nagorno Karabakh, nu i-a livrat armamentele plătite şi în schimb a livrat arme rivalilor azeri, cu care aceştia au derulat operaţiunea.

Astfel, militarul rus, care în ianuarie 2015 a ucis o familie de armeni, inclusiv un copil de 2 ani şi unul de şase luni, a făcut la 29 aprilie mărturii halucinante. Valerii Permeakov a plecat dintr-o unitate militară rusească staționată în orașul Gyumri, Armenia, fiind declarat ulterior dezertor, şi a împuşcat cu arma din dotare familia de armeni în casa cărora intrase. Vineri, 29 aprilie, acesta a declarat, după ce şi-a recunoscut vina: „Era multă gălăgie, copiii plângeau, câinii lătrau. I-am ucis ca să se facă liniște”. La întrebarea dacă a acționat singur sau în complicitate cu cineva, tânărul a refuzat să dea vreun răspuns.

Valerii Permeakov este acuzat că la 12 ianuarie 2015 a dezertat din Unitatea Militară Rusă 102 dislocată la Gyumri, Armenia, și a ucis cu sânge rece o familie formată din 7 membri, printre care o fetiță de 2 ani și un băiețel de jumătate de an, care a murit o săptămână mai târziu. Ulterior, soldatul rus a fost reținut în timp ce încerca să treacă granița armeano-turcă. Presupusa dezertare a soldatului a fost găselniţa pentru a marca distanţa de Armata rusă, însă procedeul nu a avut efect, iar cetăţenii din Gyumri au fost în continuare oripilaţi de declaraţia sa, şi numai Paştele ce venea a făcut ca manifestaţiile să nu erupă violent în Erevan şi Gyumri. De altfel şi data mărturiei pare să fi fost aleasă special în Săptămâna Mare, pentru a nu beneficia de atâta atenţie a credincioşilor armeni şi ruşi ce se pregăteau de Paşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Permeakov a fost rugat să spună ce ar crede el despre un om care ar fi ucis astfel o familie întreagă. „Aș fi spus că e bolnav psihic, însă eu nu sunt așa”, ar fi spus învinuitul. De altfel, raportul medico-legal efectuat imediat după evenimente a arătat faptul că soldatul rus nu era nici beat, nici afectat emoţional sau nebun, ci că a făcut crima cu sânge rece, fără nici o explicaţie plauzibilă. Mai mult, e de neînţeles şi nu a fost relevat nici de proces, nici de anchetatori, de ce a plecat soldatul înarmat din unitatea sa pentru a ucide familia armeană până la ultimul membru, înainte de a fugi spre frontieră, în dorinţa de a se refugia în Turcia. Până la urmă, legătura între soldat şi familia respectivă trebuie să fi fost mai importantă decât faptul că lătra un câine şi plângeau copiii, într-o locuinţă în care a pătruns prin efracţie şi violenţă. Mai mult, evenimentele arată că el ar fi putut pătrunde în orice locuinţă a unui cetăţean armean şi să procedeze la fel, de unde revolta majoră în societatea armeană.

Evenimentul a dus, la vremea lui, la ample manifestații populare atât în Gyumri, cât și în capitala Erevan, demonstraţii la care s-a cerut retragerea trupelor ruse din Armenia. Ulterior, s-a convenit, contrar practicilor și legislației ruse, ca Permeakov, cetățean rus, să fie judecat în Armenia, pentru a aplana temerile unei pedepse mai uşoare sau a unei graţieri după condamnare. Din păcate, nici acum situaţia nu este mai calmă, după ce Armenia a constatat că acordurile de apărare colectivă din CSTO-Organizaţia Tratatului Securităţii Colective din spaţiul post sovietic nu funcţionează şi că a fost lăsată singură în războiul relansat din Nagorno Karabakh.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.