Scandal la Telenești. Susținătorii războiului lui Putin, protest față de trecerea bisericii la Mitropolia Basarabiei
- Iuliu Vlădescu
- 12 februarie 2024, 19:53
Scandal la Telenești. Susținătorii războiului lui Putin din Mitropolia Moldovei au organizat un protest față de trecerea bisericii din localitate la Mitropolia Basarabiei.
Preotul paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești, Nicolae Grapin, a anunțat duminică, 11 februarie, la finalul slubei, că parohia pe care o păstorește a aderat la Mitropolia Basarabiei.
Scandal la Telenești. Protest față de trecerea la Patriarhia Română
Imediat după acest anunț, de care probabil se știa dinainte, curtea bisericii s-a umplut de un grup de preoți și persoane din alte localități, care i-au cerut să rămână la Mitropolia Moldovei, subordonate Patriarhiei Ruse, susținătoare fățișă a agresiunii lui Putin din Ucraina.
„Ieri, după slujbă, am anunțat că biserica a trecut la Mitropolia Basarabiei. Enoriașii au așteptat demult acest anunț. După asta au început tensiunile.
Au venit șapte-opt preoți din alte localități, însoțiți de enoriașii lor. Nu-i cunosc pe niciunul. Voiau să închidă biserica și să mă dea afară din lăcașul unde slujesc”, a povestit preotul Nicolae Grapin, citat de Europa Liberă.
A fost nevoie de intervenția polițiștilor la Telenești
Protestatarii putiniști i-au spus parohului că „s-a vândut” Mitropoliei Basarabiei. Ei i-au cerut să plece din parohie și să lase biserica la Mitropolia Moldovei.
Protestul s-a încins, așa că a fost nevoie de intervenția poliției, care a dispersat mulțimea.
Preotul Nicolae Grapin este paroh al bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Telenești de 27 de ani. În data de 10 ianuarie 2024, parohia a trecut oficial la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române.
Parohul a declarat că a luat această decizie împreună cu enoriașii săi din Telenești, care se opun agresiunii lui Putin din Ucraina și sunt nemulțumiți de atitudinea Patriarhului Kirill, care îl susține pe liderul de la Kremlin.
Dar, adaugă preotul, și starea financiară a contat, pentru că Mitropolia Moldovei obligă bisericile la plata unor impozite sufocante, de 8.000 de lei pe an.
Tot mai multe biserici din Republica Moldova trec la Mitropolia Basarabiei
Trecerea de la Mitropolia Moldovei, cu obediență față de Moscova, la cea a Basarabiei, care ține de Patriarhia Română, a devenit un fenomen foarte acut în Republica Moldova, mai ales după începerea agresiunii regimului Putin contra Ucrainei, și ea o țară majoritar ortodoxă.
Protopopul de Orhei Ion Marian, responsabil cu primirea noilor parohii la Mitropolia Basarabiei, spune că sunt multe biserici din Mitropolia Moldovei care au trecut recent la Mitropolia Basarabiei, dar preoții țin secretă, deocamdată, această informație.
„Foarte mulți preoți anume de asta nu vor să anunțe public că trec la Mitropolia Basarabiei, pentru că după asta apar confruntări, îi izgonesc. Dar sunt mulți care au trecut și continuă să treacă. În multe parohii, au apărut probleme cu documentația. S-a depistat că Mitropolia Moldovei e proprietară a pământului pe care a fost construită biserica și, în acest caz, e foarte greu să treacă parohia oficial la Mitropolia Basarabiei”, a spus Ion Marian pentru Europa Liberă.
Mitropolia Moldovei a anunțat că preoții care trec la Mitropolia Basarabiei vor fi caterisiți, iar în localitățile în care s-a întâmplat acest lucru vor fi contruite noi biserici.