Scandal la Olimpiadă. Daniel Funeriu, despre Imane Khelif: Cei care se dopează trişează. Nu e o trişoare

Scandal la Olimpiadă. Daniel Funeriu, despre Imane Khelif: Cei care se dopează trişează. Nu e o trişoare Imane Khelif vs. Angela Carini Sursa: Captură TV

Fostul ministru al învățământului, Daniel Funeriu, oferă o nouă perspectivă legată de recentul scandal din box cu privire la participarea a doi sportivi transgender – unul din Algeria și celălalt din Taiwan - în competiția feminină, în condițiile în care Asociația Internațională de Box, le-a interzis participarea la meciurile feminine de box.

Daniel Funeriu acuză și politizarea excesivă a cazului

Daniel Funeriu, chimist, cercetător și politician român (ministru al învățământului în guvernul Boc II din 2009, până în februarie 2012), într-o postare pe contul său de Facebook, oferă din perspectiva neprofanului, un punct de vedere referitor la avantajele unui transgender - Imane Khelif din Algeria - în lupta cu o sportivă. Fostul ministru al învățământului acuză și politizarea excesivă a cazului.

„Văd că din nou ideologia calcă în picioare realitatea -atât excesele ideologice woke-iste (woke este un adjectiv derivat din engleza vernaculară afro-americană care înseamnă inițial vigilență față de prejudecățile rasiale și discriminare; începând cu anii 2010, a ajuns să fie folosit ca argou pentru o conștientizare mai largă a inegalităților sociale, cum ar fi nedreptatea rasială, sexismul și negarea drepturilor LGBT, n.ed.) cât și cele putiniste, ambele de o toxicitate extremă.

Constat că în comentariile postării mele -din motive care nu îmi sunt deloc clare, pentru că niciunde nu am vorbit despre vreo tranziție „trans”- multă lume vorbește pe lângă,” spune Funeriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avantaj competitiv de natură a... denatura competiția

Daniel Funeriu arată că factual vorbind, sportiva algeriană dispune în mod natural de mai multe avantaje.

„1) Excesul de testosteron pe care sportiva în cauză îl are în mod natural duce la două lucruri:

a) o viteză de reacție mult mai mare față de cele care nu au acest exces de testosteron, tipică bărbaților (bărbații au o viteză de reacție mai mare decât femeile)

b) raportul dintre fibrele musculare de tip II față de cele de tip I caracteristic bărbaților, nu femeilor, ceea ce duce la mușchi mult mai rapizi și puternici.

c) Din aceste motive strict biochimice și strict naturale în speța dată, federația de box nu îi permite să participe la competiții de box. E, practic, ca și cum o femeie s-ar dopa. Sportiva în cauză a făcut recurs, la care a renunțat.

2) Această chestiune strict medicală nu are nimic de-a face cu tranziția „trans” mult invocată în mod greșit în această speță. Este strict un defect al genei SRY și ar fi bine ca cei care comentează să citească genetica, embriologia, biochimia și fiziologia care izvorăsc din acestea, înainte de a vorbi de tranziția „trans” care e o cu totul altă mâncare de pește.

3) Federația de box i-a interzis participarea pe baza unor elemente obiective, care îi dădeau sportivei un avantaj competitiv de natură a... denatura competiția. E ca și cum eu aș juca tenis cu Federer, dar terenul lui ar fi de 10 ori mai mare decât al meu și ar avea o paletă de ping-pong în locul unei rachete de tenis. Cred că l-aș bate.

4) CIO i-a permis participarea în urma „autoidentificării”, autoindentificare care, în cazul sportivei, este perfect legitimă, e chiar probabil că a fost -până în adolescență- crescută și considerată anatomic ca femeie,” explică politicianul român.

Daniel Funeriu crede că ar trebui să prevaleze fiziologia

Daniel Funeriu

Daniel Funeriu. Sursă foto: Facebook

Considerente de natură socio-politico-ideologice („s-a antrenat ca femeie, e nedrept acum să-i spui că nu poate concura ca femeie”) sunt în coliziune cu considerentele de natură fiziologică.

Unii consieră că trebuie să prevaleze cele fiziologice (eu mă număr printre ei), alții consideră că trebuie să prevaleze cele de natură socio-politico-ideologice.

Discuția e utilă și trebuie să aibă ca obiectiv spiritul sportului: șanse egale și succes dependent de talent și muncă.

Or, în situația de față, e limpede că sportiva din Algeria are un avantaj competitiv nedrept. Ceea ce nu ne împiedică să-i acordăm exact aceeași demnitate umană pe care trebuie să o acordăm tuturor, să o respectăm, dar să-i spunem că, din păcate, nu poate să participe la o astfel de competiție pentru că participă în mod nedrept.

În apărarea algeriencei

Daniel Funeriu ia însă în calcul și dimensiunea politico-ideologică a cazului, arătând că acești oameni, asemănători algeriencei, trebuie să se bucure de exact același nivel de respect și demnitate din partea societății ca orice altă persoană.

„Trebuie spus și un lucru din punct de vedere politic: da, există un număr -mic, dar nu zero - de persoane care au afecțiuni de tipul celei pe care îl are sportiva în chestiune. Acești oameni trebuie să se bucure de exact același nivel de respect și demnitate din partea societății ca orice altă persoană.

Pentru aceste persoane trebuie să avem toate mecanismele necesare pentru ca ele să aibă o viață perfect integrată în societate, fără discriminare și fără vreo diferențiere.

Nu pot fi de acord cu cei care-i pun la stâlpul infamiei pe cei născuți diferit, dar nici nu pot să tac atunci când ideologia -care în istorie a făcut zeci de milioane de victime inocente- calcă în picioare realitatea și duce la excese aberante. Fiți moderați, respectați oamenii diferiți de voi, dar fiți fermi în a-i pune la colț pe ideologii toxici. Nu e vina sportivei că este instrumentalizată ideologic.

În fond astea sunt adevăratele valori europene, asta înseamnă toleranță: toți suntem oameni, toți merităm același tratament, iar pentru a ajunge la asta e datoria noastră să respingem extremismele, fie că vin de la un partid sau o organizație precum CIO.

Nu, sportiva nu a trişat. A cerut şi CIO i-a aprobat. Cei care se dopează trişează. Nu e o trişoare”, încheie Daniel Funeriu.