Martina Navratilova critică CIO. Validarea boxerilor transgenderi a aprins sportul mondial

Martina Navratilova critică CIO. Validarea boxerilor transgenderi a aprins sportul mondial

Martina Navratilova, legendă a tenisului mondial, a criticat dur Comitetul Olimpic Internațional (CIO) pentru decizia de a permite ca doi boxeri transgenderi, identificați însă ca bărbați în urma testelor ADN, să concureze în probele de box feminin, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Decizia CIO a stârnit o reacție vehementă în comunitatea sportivă și în rândul publicului.

Reacția Martinei Navratilova

Imane Khelif, din Algeria, și Lin Yu-Ting, din Taiwan au fost autorizați să participe la competițiile de box feminin, în ciuda faptului că nu au trecut testele de gen la campionatele mondiale. Această decizie a fost primită cu critici aspre din partea sportivilor și a experților, care consideră că este nedreaptă și periculoasă pentru competiția feminină.

Renumita tenismenă Martina Navratilova, cunoscută și din punctul de vedere al preferințelor sale sexuale pentru femei, și-a exprimat indignarea pe platforma de socializare X, acuzând CIO de neglijență și lipsă de respect față de sportivele de sex feminin.

Într-un mesaj ferm, Navratilova a declarat: „Dincolo de faptul că acest lucru este nedrept - el este și periculos și ignoră total ceea ce se întâmplă cu femeile sportive. Să-i fie rușine @IOC pentru că a permis acest lucru!,” arată Navratilova într-o postare pe o rețea de socializare.

Detalii despre cei doi boxeri transgenderi

Italianca Angela Carini, care concura la categoria 66 kg, a abandonat confruntarea cu transgenderul Imane Khelif după doar 46 de secunde, după ce acesta aproape că i-a mutat capul de pe umeri la primul schimb de lovituri.

Imane Khelif vs. Angela Carini

Imane Khelif vs. Angela Carini Sursa: Captură TV

Angela Carini care a fost descalificată în urma deciziei de a abandona meciul a spus că ”nu e posibil așa ceva” și că „mai bine pierde cu demnitate, decât să participe la un circ girat de Comitetul Internațional Olimpic”.

Yu-ting urmează să concureze la categoria 57 kg. Imane și Yu-ting au concurat și la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice.

Istoricul deciziei

Problema a început anul trecut, când Asociația Internațională de Box (IBA) i-a exclus pe acești sportivi transgenderi din competițiile pentru femei, după ce testele ADN au arătat că aveau cromozomi XY. Totuși, IBA a pierdut autoritatea de a supraveghea turneul olimpic de box, iar CIO, cu reguli mai permisive, a preluat responsabilitatea, permițând însă participarea acestor boxeri în competițiile feminine.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024 se confruntă cu mai multe critici, inclusiv probleme legate de securitate, drepturile omului și participarea unor sportivi din țări aflate în conflict.

Decizia de a permite sportivilor ruși și belaruși să concureze ca neutri în urma invaziei Ucrainei a stârnit de asemenea dezbateri aprinse.

Mai mult, politicile seculare ale guvernului francez, care interzic simbolurile religioase, inclusiv purtarea hijabului, au generat nemulțumiri în rândul sportivilor francezi.

Ne puteți urmări și pe Google News