Scandal Ungaria-Ucraina. Budapesta, plângere contra Kievului. Afacerile cu Putin, în centrul disputei

Scandal Ungaria-Ucraina. Budapesta, plângere contra Kievului. Afacerile cu Putin, în centrul disputei Viktor Orban, împotriva procesului de aderare la UE al Ucrainei. Sursa: Arhiva EVZ

Ministrul de Externe al Ungariei a declarat vineri că a depus o plângere Uniunii Europene, acuzând că Ucraina că distruge afacerile companiilor sale, cum ar fi producătorul de medicamente Richter, deoarece au operațiuni în Rusia, informează Reuters.

Peter Szijjarto a declarat într-o conferinţă de presă că Ungaria va cere Bruxelles-ului să ia măsuri pentru a se asigura că autoritățile ucrainene „nu fac imposibile operațiunile companiilor din UE”.

„Aceste companii nu au încălcat nicio regulă, singurul lor „păcat” este că au o prezență și în Rusia”, a adăugat ministrul de Externe al Ungariei.

Comisia Europeană a propus suspendarea taxelor de import pentru toate mărfurile ucrainene

În aprilie, Comisia Europeană a propus o suspendare timp de un an a taxelor de import pentru toate bunurile ucrainene care nu sunt acoperite de un acord de liber schimb existent, pentru a ajuta economia țării în timpul războiului cu Rusia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Szijjarto a declarat că Ungaria nu ar fi împotriva unei potențiale prelungiri a statutului de scutire totală de taxe vamale pentru produsele ucrainene, care este în vigoare în UE până în iulie 2023.

Producătorul maghiar de medicamente Richter a declarat la începutul acestei luni că, din cauza unei schimbări în legislația ucraineană, a însemnat că autorizația de comercializare pentru unele produse poate fi revocată dacă un producător operează și plătește taxe în Rusia.

Ungaria nu a reușit să adopte reformele promise pentru statul de drept

Ungaria nu a reușit să adopte reformele promise pentru statul de drept, a decis miercuri Comisia Europeană, punând în pericol miliarde de euro în numerar pentru țară.

În luna septembrie, Ungaria a promis că îşi va îndeplini toate angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene pentru a debloca fondurile UE, după ce executivul comunitar a propus suspendarea a circa 7,5 miliarde de euro pentru Budapesta din cauza corupţiei.

Între timp, Comisia a concluzionat, de asemenea, că Ungaria nu și-a îndeplinit angajamentul anterior de a adopta 17 reforme ale statului de drept care sunt necesare pentru a accesa fondurile UE de 7,5 miliarde EUR, care sunt reținute de un mecanism care permite UE să înghețe fondurile.

Mișcarea vine ca o surpriză, deoarece de săptămâna trecută, era de  așteptat ca Bruxelles-ul și Budapesta să poată ajunge la un acord privind eliberarea banilor. Însă decizia luată miercuri pare să fie puțin mai nuanțată – dând undă verde unui plan de cheltuieli, dar nu și banilor, reproșând Ungariei că nu și-a respectat promisiunile anterioare și, în esență, scrie politico.eu.