Evenimentul Zilei > Actualitate > SCANDAL în Învățământ! Documente de care depind salariile profesorilor, pierdute la Ministerul Educației! Sindicatele cer anchetă!
SCANDAL în Învățământ! Documente de care depind salariile profesorilor, pierdute la Ministerul Educației! Sindicatele cer anchetă!

SCANDAL în Învățământ! Documente de care depind salariile profesorilor, pierdute la Ministerul Educației! Sindicatele cer anchetă!

Sindicatele din învățământ cer anchetă la Ministerul Educației pentru a fi găsite cele 4 exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, semnate în decembrie 2016 de fostul ministrul Mircea Dumitru și de președinții celor două federații sindicale.

Scandalul a fost declanșat acum două zile, mai exact miercuri, atunci când secretarul de stat din Liviu Pop a declarat că anul acesta depunerea dosarelor pentru gradaţiile de merit ale profesorilor din învăţământul preuniversitar va fi amânată „din cauza lipsei unui contract colectiv de muncă la nivelul sistemului de învăţământ”, care poate fi negociat abia după publicarea Legii bugetului de stat în Monitorul Oficial.

A fost negociat și semnat!

Fostul purtător de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a reacționat pe pagina sa de Facebook, joi. Ea a arătat că „Se induce ideea că «fosta guvernare»a lăsat în aer contractul colectiv de muncă pe învăţământ preuniversitar şi, de aici, efectele. S-a vorbit ieri (miercuri, n.r.) în conferinţa de presă de la Ministerul Educaţiei că profesorii nu-şi vor putea depune dosarele pentru gradaţia de merit deoarece, pe lângă inexistenţa bugetului de stat pe 2017, nu ar exista contractul colectiv de muncă pe preuniversitar. O mică bombă cu efect întârziat, cu alte cuvinte, care afectează zeci de mii de profesori din ţară, potenţiali candidaţi la gradaţia de merit. 1 cu 1 fac 2, tot aşa cum adevărul este acela că ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat contractul colectiv de muncă, la mijlocul lunii decembrie 2016, cu cei doi lideri de sindicat, Simion Hăncescu şi Marius Nistor”.

Tot ea a și postat prima și ultima pagină din documentul PIERDUT, ca să se vadă că acesta există.

„Acum întreb și eu: unde este acest document? Pentru că, după semnarea contractului de ministrul Mircea Dumitru, departamentul juridic l-a luat pentru a-i da număr de înregistrare (după cum vedeți, în varianta scan el nu este înregistrat). Acesta trebuia apoi să fie înregistrat la Ministerul Muncii, după care, publicat în Monitorul Oficial. Acum, dacă documentul e la Muncă, mă gândesc că se poate vorbi cu doamna ministru să fie înregistrat la departamentul de specialitate, că doar ne interesează binele profesorilor, nu? Și acel contract colectiv a fost negociat pur tehnic, între departamentele ministerului și cele ale sindicatelor. Iar dacă e undeva pe la Monitor, iară se poate vorbi pentru publicarea contractului colectiv, că doar la Monitorul Oficial se lucrează și noaptea, nu?”

Sindicaliștii cer anchetă

Astăzi, ies la atac și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, care cer actualei conduceri a Ministerului Educației să dispună „efectuarea unei anchete interne, în vederea identificării persoanei/persoanelor responsabile de „dispariția” celor 4 exemplare originale ale Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Sector de Activitate Învățământ Preuniversitar, semnate, în luna decembrie 2016, de ministrul Mircea Dumitru și președinții celor două federații sindicale”.

Sindicaliștii arată că „această anchetă se impune, având în vedere atât consecințele neînregistrării acestui contract colectiv asupra sistemului de învățământ preuniversitar și salariaților (imposibilitatea funcționării comisiilor paritare, ceea ce a determinat amânarea graficului de acordare a  gradațiilor de merit; neacordarea unor drepturi reglementate prin contract etc.), cât și informațiile false vehiculate pe rețelele de socializare”.  

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: